Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Közlekedési hírek a BKK-tól
63
hallgató

Újabb hírek a web akadálymentesítés terén

- 2020. március 20. 6:13 - 758 megtekintés

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség munkatársa látogatott el az MVGYOSZ-hez. A találkozó célja részint az volt, hogy tájékoztatást nyújtson az ügynökség web akadálymentesítéssel kapcsolatban folytatott tevékenységéről, továbbá partnerségi megállapodást ajánlott fel.

A megbeszélésen a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség részéről a Megfelelőség Ellenőrzési Főosztály főosztályvezetője, Majosházi Csaba, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége részéről dr. Nagy Sándor elnök és Gulyásné dr. Bölkény Ágota jogtanácsos, valamint az Informatika a Látássérültekért Alapítvány elnöke, Szuhaj Mihály vett részt.

Majosházi Csaba elmondta, hogy az ügynökségen belül dedikált szervezeti egységként a Megfelelőség Ellenőrzési Főosztály elsődleges feladatkörébe tartozik a web akadálymentesítés elérése, amivel kapcsolatban folyamatosan együtt kívánnak működni a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsával (FESZT), melyet ebben a témában a web akadálymentesítés terén élenjáró MVGYOSZ képvisel.

Az akadálymentesítés érdekében jelenleg a közszféra szervezeteinek honlapjait érintő, egyszerűsített, illetve részletes ellenőrzések lebonyolításának előkészületi munkálatai folynak. Ennek során az ügynökség – az érdekképviseleti szervezetek korábbi javaslatait, illetve az Európai Bizottság elvárásait figyelembe véve – alakította ki javaslatát az elsőként ellenőrzésre kerülő honlapok listájára vonatkozóan. A tervek szerint – amelyek a hatályos szabályozásnak is megfelelnek – 270 weboldal esetében egyszerűsített, míg további 24 weboldal vonatkozásában részletes ellenőrzést folytat le az ügynökség. Az egyszerűsített ellenőrzés alá vont oldalak között elsősorban egészségügyi intézmények, rendőrség, központi hivatalok, szociális, kulturális intézmények, közszolgáltatást nyújtó intézmények oldalai szerepelnek majd, de e tekintetben is várják az érdekképviseleti szervezetek észrevételeit, javaslatait.

Dr. Nagy Sándor ezúttal is hangsúlyozta, hogy prioritást kell élvezniük azoknak a webes felületeknek, amelyeket az emberek, köztük a látássérült ügyfelek is nagy számban használnak, pl. az adózással, ügyintézéssel kapcsolatos felületek. Sajnálattal utalt arra, hogy még mindig nem valósul meg az az elv, hogy új weboldalt már csak az akadálymentességi követelmények betartásával lehessen létrehozni. Erre is nagy hangsúlyt kellene helyezni. Szuhaj Mihály ennek kapcsán megjegyezte, hogy gyakran a weboldalak megrendelői sincsenek tisztában azzal, melyek az akadálymentesítés területén megkövetelendő szempontok, elvek.

Majosházi Csaba tájékoztatott arról, hogy az egyszerűsített ellenőrzést egy, az ügynökség által most létrehozásra kerülő szoftveres megoldás (gépi ellenőrzési algoritmusok összekapcsolása) segítségével végzik majd el, amivel Szuhaj Mihály szerint az akadálymentességi feltételek mintegy felének megvalósulását lehet vizsgálni.

A tervek alapján a jövőben egyébként is egy egységes, minden közszférabeli szervezetre kötelező állami fejlesztőkörnyezet kerül bevezetésre, ami Majosházi Csaba álláspontja szerint a fent említett gépi ellenőrző mechanizmussal együtt alkalmas lehet arra, hogy már az induláskor számos hibát felfedjen.

Szuhaj Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy a publikus oldalak folyamatos, visszatérő ellenőrzéséhez is szükséges egy automatizált rendszer, egy ún. validáló robot megoldás, ezért erre a szolgáltatásra is fel kellene készíteni az ügynökség szoftverrendszerét.

Az egyszerűsített ellenőrzéseket a tervek szerint idén szeptemberben kezdenék meg.

A részletes ellenőrzésre kijelölt 24 weboldal esetében a gépi algoritmusok mellett manuális vizsgálat is történik, ezeknél a honlapoknál ugyanis az összes akadálymentességi feltételnek való megfelelést vizsgálni kell. Részletes ellenőrzésnek mindenekelőtt elsősorban a nagyobb látogatottságú központi portálokat vetik alá. Ezekre vonatkozóan már augusztusban megkezdik annak felmérését, hol tartanak az akadálymentesítést érintő fejlesztésekkel. Szuhaj Mihály hangsúlyozta, hogy a közoktatásban elterjedt KRÉTA szoftvernek mindenképp ott kell lennie az ellenőrzés alá vont webes megoldások között, mivel azt jelenleg nem tudják akadálymentesen használni sem a látássérült gyermekek, illetve szülők, de a pedagógusok sem. Hasonló a helyzet a felsőoktatásban használt Neptun rendszerrel is.

Majosházi Csaba kifejtette, hogy korszerűtlennek tartják, ezért nem támogatják az elektronikus ügyintézés során még jelenleg is használt bonyolult ellenőrzési mechanizmusok (ún. CAPTCHA-k) alkalmazását, amelyek gyakran leküzdhetetlen akadályt jelentenek a látássérült emberek számára, de a többségi felhasználók esetében is feleslegesen nehezítik meg az ügyintézést.

Dr. Nagy Sándor a honlapok mellett a mobil alkalmazások ellenőrzésének fontosságára is felhívta a figyelmet, hiszen sok esetben előfordul, hogy ezeket a látássérült emberek könnyebben, jobban tudják használni pl. egy banki ügyintézés során.

Az egyszerűsített, illetve részletes ellenőrzésre kijelölt honlapok, szolgáltatások, illetve szervezetek listáját az ügynökség a feladatot koordináló MVGYOSZ-nek küldi meg, amely észrevételezés, javaslattétel érdekében továbbítja azt a többi, a FESZT-ben szerepet betöltő érdekképviseleti szervezet részére, illetve maga is kialakítja és továbbítja majd az ügynökség részére azzal kapcsolatos álláspontját. (Gulyásné dr. Bölkény Ágota / MVGYOSZ.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. június 17. hétfő, Laura, Alida napja van.
Az év 25. hete és 169. napja.
Holnap Arnold, Levente napja lesz.

1647. A törvények sanctiója. Az országgyűlés 1646. augusztus 24-től kezdve 155 törvénycikket alkotott, melyeket a király június 17-én erősített meg. Ezek közé fölvétetett az 1645. linczi békekötés egész terjedelmében és ahhoz képest a protestánsok szabad vallásgyakorlatának biztosítására sok intézkedés történt.


1962. Az Elnöki Tanács 1962:13. számú törvényerejű rendelete a tankötelezettségről.


Szemere Miklós
/ 1802. jún.17. - 1881. aug.20./

Én nem lesem...

Én nem lesem a csillagok forgását,
Én nem fürkészem a világ folyását,
Avagy titkát az öreg föld gyomrának,
Mi gondja rá az élet víg fiának!

Egy örömöm van: a rózsa levele,
A tült pohár, a lány fejlő kebele;
Egy bánatom: a rózsa lehullása,
Üres pohár s a lányka hervadása.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com