Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Bikini - Don't look back
34
hallgató

Vakvezető kutyája otthon várja, amíg Misi sárkányhajózik

- 2020. március 7. 7:24 - 371 megtekintés

Látássérültként kenuba ülni és a látó versenytársakhoz hasonló teljesítményt nyújtani első hallásra talán hihetetlennek tűnik, pedig nem az.

Erre szolgáltat kitűnő példát Dombai Mihály, aki évek óta bizonyít a sárkányhajóban. Nemcsak az erőnlétét fejleszti napról napra, hanem sorra nyeri a versenyeket is. Egy-egy ilyen megmérettetés után pedig egy baráthegyis labrador, Körte várja a célvonalban, hogy megosszák egymással a mindennapjaikat.

A sárkányhajózás mindenkinek ajánlott, aki tud úszni, szereti a vizet, kedveli a természetet és a csapatban szerepelést. Állóképességet, mozgáskoordinációt és ritmusérzéket igényel, de leginkább azt, hogy az evezős érezze a hajó lüktetését. A sárkányhajózást kortól, nemtől és előképzettségtől függetlenül bárki elkezdheti, könnyen tanulható, és gyorsan lehet versenyélményhez jutni, miközben igazi csapatsport. És bár egy látássérült ember talán nehezebben merne belevágni, a „jótékony hatásait” és kétségtelen előnyeit nagyon gyorsan a saját életében is tapasztalhatná. Pont úgy, ahogy Dombai Mihály.

„Bármennyire is furcsának tűnhet első hallásra, de őszintén azt gondolom, hogy a sárkányhajózás az abszolút testhezálló a látássérültek számra, hiszen az edzés vagy a verseny során csak és kizárólag a hajó lüktetését kell érezni. Tényleg nem szükséges hozzá a látás, csak egyszerre, érzésből kell evezni. Nem véletlen, hogy számos látó versenyző is csukott szemmel evez, hogy ne zavarja össze közben a többiek esetlegesen rossz technikája, rossz mozgása vagy bármilyen külső körülmény. Csak saját magára figyel és a hajó haladására, a ritmusra és az érzéseire” – mutatott rá Dombai Mihály, aki évek óta a sárkányhajózás aktív szerelmese.

Versenytársa a kezdetektől Novák István, aki még ma is mosolyogva gondol vissza a kezdetekre, amikor saját elmondása szerint még nem nagyon értette, hogy „mit fog kezdeni egy vak sráccal a kenuban”. Ennek ellenére esélyt adtak egymásnak és nem bánták meg. Már az első, közös versenyükön a harmadik helyet érték el és azóta sorra nyerik a megmérettetéseket.

„István élete egy szappanopera, és én vagyok benne Jose Luis, a jó barát. És bár néhány másodperc alatt össze tudunk veszni bármin, hogy aztán ugyanilyen gyorsan kibéküljünk, a hajóban igazi összeszokott csapaként működünk, és az elért eredményeink magukért beszélnek” – mesélte a kezdetek ma már megmosolyogtató pillanatairól Dombai Mihály.

A jó erőnlét érdekében fontosak a közös edzések is, mind a teremben, mind terepen. A közös evezés ráadásul elsőosztályú közösségformáló sport.

„A versenyek impulzívak és jó értelemben vett adrenalin sokkot is adnak az élmény mellé. Az esetek többségében én ülök a hajóban elöl, diktálom a ritmust és az ütemet, próbálom a csapattársakat motiválni, szükség esetén odakiáltok nekik, ha azt érzem, hogy gyengülnek, szóval „kimegy az erő” mögülem” – mondta Mihály, aki többször ült már egyedül is kenuba, és ilyenkor mindig kíséri az egyik társa, aki segít neki a navigációban.

Amíg Misi evez, Körte békésen otthon pihen. A Baráthegyi Vakvezető Kutya
Iskolától kapott labrador alig várja, hogy véget érjen az edzés vagy a verseny, hiszen tudja, hogy ezzel eljött a játék ideje. Láthatóan imádják egymást.

Támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését!
A Baráthegyi segítőkutya iskola 1% adószáma: 18449149–1–05
Kattints rá, így adhatod nekik: http://bit.ly/2Fisu28

„Körtében feltétel nélküli őszinte rajongás van és én is rajongva imádom őt.
Egyszerűen nem tudnám már elképzelni az életemet nélküle, csakis kizárólag Körtével” – hangsúlyozza.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com