Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Népzenei kavalkád - Ferenczi István m*sora
56
hallgató

Viselkedészavar, magatartászavar, Asperger szindróma – vagy nevelési hiba?

- 2021. február 14. 7:27 - 682 megtekintés

Őszintén szólva, meséli egy apuka bizalmasan, valahogy fellélegeztünk, megkönnyebbültünk, amikor a gyerekünk megkapta a diagnózisát, hogy akkor ezek szerint mégsem mi szülők baltáztuk el a nevelését- írja Dr. Eigner Bernadett a KölökNet hasábjain.

Ugyanakkor viszont… megvannak ezek a diagnózisok, amik mint címkék nyugtalanítanak bennünket, aztán utána olvastunk sok mindennek, és egy csomó dolog érthetőbbé vált a kisfiunk viselkedésében, más dolgokat azonban nem tudunk ezekben a keretekben megmagyarázni.

Kilógnak ezekből a dobozokból, és akkor elkezdünk gondolkodni; hogy is van ez, biztos, hogy elég nekünk ez a magyarázat, hogy a gyerekünk aspergeres is, és figyelemzavarral is küszködik? Mert ezen túl, hogy lekerült a vállunkról a teher, a felelősség terhe, és megnyugodhattunk, hogy eszerint mégsem nálunk van a hiba, továbbra sincs támpontunk arról, a gyerekünk mit miért csinál, és a mindennapos helyzetekben mit kezdhetünk az ő különleges megnyilvánulásaival, fura reakcióival, nyűgösségével, dühkitöréseivel, ellenkezéseivel, kontrollmániájával, és még sorolhatnánk.

A címkéhez nem tartozik „használati utasítás”. Már legalábbis nem kaptunk azoktól, akik kiállították a címkés szakvéleményeket. Így magunkra maradtunk. Segítségre lenne szükségünk a gyakori, nehezen kezelhető nevelési helyzetekben, mert már az egész családi életünk, a párkapcsolatunk is totál káosz, zűrzavar, illetve teljesen megsemmisült, mert a nap 24 órájában a gyerek problémái és azok megoldási kísérletei kötnek le bennünket, párként már szinte nem is funkcionálunk, még este, éjjel is azon tanakodunk, mit hogyan tehettünk volna, és legközelebb melyik helyzetet hogyan kezelhetnénk jobban.

Nem egy ilyen esetet, helyzetet látok, annyira középpontba kerül a gyerek és tünete, tüneti viselkedése, kezelhetetlen magatartása, az állandó veszekedések, harcok, kiborulások, semmi másról sem szól már a családi élet, csak erről. Most nem megyek abba bele, hogy miért is alakulhat ez ki, miért hagyják a szülők, hogy megszűnjenek az örömteli, felnőtt pillanatok az életükben, a párjukkal vagy saját magukkal töltött idők, a gyengédség, a szerelmi, a szexuális élet, hogy folyton a gyerekkel való közelharcok mérgezzék meg még a boldognak tervezett vagy indult helyzeteket, együttléteket, játékokat, programokat is. Valamit talán elfed a gyerek, mint problémafókusz, hiszen ezzel vannak elfoglalva a szülők, nem kell az egyéb, esetleg ijesztőbb nehézségekkel foglalkozni. És ez így valami kóros módon mégiscsak egyben tartja a családot, folyamatos a működése, bár nem éppen boldogan.

De visszatérve az eredeti kérdéshez: valóban ennyire egyszerű lenne a dolog? Vagy a gyerek készülékében van a hiba, vagy a szülőkében? Tehát vagy a gyerek mássága, patológiája, mentális betegsége, érzelmi-és viselkedészavara, vagy a nem megfelelő szülői bánásmód, hibás nevelés, kóros nevelési stílus vitte félre a dolgokat? A szülő saját magát hibáztatja, vagy a gyereket? Ez a két változat létezik?

Nos, azért is ragadtam tollat (számítógépet), mert másképpen gondolom. Felesleges a szülőnek magát hibáztatnia, hiszen az esetek többségében őt a jó szándék vezérli, és már mindent (de tényleg mindent!) megpróbált, és mégsem változott semmi. Az egyszerű nevelési módszerbeli tévedéseket könnyen lehet javítani, de az esetek többségében nem erről van szó. És nem is arról, hogy a gyerek „beteg”, vagy zavart (a viselkedése, működésmódja). Hanem valami félresiklott a kettőjük (hármójuk) kommunikációjában, kapcsolatában, egymás megértésében, egymás „kezelésében”.

Ez pedig csakis a kapcsolati működésben érthető és tárható fel, ahol félrecsúszások, kapcsolati sebek, kommunikációs és interakciós kisiklások, tévesztések alakultak ki, és a félreértések ördögi köre miatt már mindkét fél neheztel a másikra, már nem találják meg az utat egymáshoz. Ezért lenne elengedhetetlenül fontos minden gyermek tüneteinek, problémáinak diagnosztikus vizsgálatai során, hogy a kapcsolati, interakciós, érzelmi működéseket is vizsgálják, mert sokszor ott van a „kutya elásva”.

De erre általában se idő, se kapacitás, se módszer. Se arra, hogy a rosszban meglássák a jót, tehát azt, hogy az adott viselkedés az egy nehéz, tarthatatlan, bántó helyzetre adott válasz, megküzdési próbálkozás a gyerek részéről. (És meg kellene nézni persze az erősségeit is, hiszen azokra építve könnyen átgyúrhatók lesznek a gyengeségek, nehézségek is majd.)

Már nagyon korán, és egészen rejtetten, vagy nem tudatosan alakulhatnak ki olyan folyamatok, történések, események, melyek egy megsebzett, megtört kapcsolathoz vezetnek. Például hogy azt a gyereket igazából még nem szerette volna világra hozni az anyukája, mert még nem érezte magát eléggé felkészültnek, vagy éppen nem az aktuális párjától tervezett volna gyereket, vagy mert saját gyerekkori sérülései miatt túl szorongató elképzelni a saját anyaságát, félelmek attól, hogy az nem fog menni, szorongások attól, hogy hogyan is fogja majd szeretni, életben tartani a gyermekét, vagy mert veszélyeztetett volt a terhesség, komplikált a szülés, fájdalmas, félelmetes események történtek, mert nem olyan volt a korai illeszkedés a csecsemő és a szülei között, mint amit azok megálmodtak, döcögős volt már akkor a gyerek megértése, elfogadása, és hát az addigi párkapcsolati idill semmivé lett egy folyamatosan irritált, bömbölő, hasfájós, nem alvós baba érkezésével, a tehetetlenség érzésével, ami nem engedi, hogy örülhessünk annak, hogy jól tesszük a dolgunkat szülőként – és még sorolhatnám, hogy mi minden visz félre egy kapcsolatot, amiben aztán egyik fél sem fogja magát jól érezni. És mindegyik a másikat fogja ezért számon kérni, azt hiszi, a másik nem szereti, azt hiszi, a másik akarja szándékosan bosszantani, azt hiszi, a másiknak ő nem elég jó – és ezek a szorongató érzések uralkodnak el a mindennapokban, amik ellen a gyerek védekezni kényszerül, és ezekből lesznek azok a bizonyos nehezen tolerálható magatartási problémák, nehezen kezelhetőség, hisztik, dacosság, agressziók, irányítási kényszer, követelések, neheztelések, a másik életét megkeserítő akciók és reakciók.

Szóval nem mindig nevelési probléma, és nem mindig a gyerek patológiája. De akár kombinálódhat is elég sokféleképpen a dolog, tehát van tényleges érintettsége a gyereknek, és arra rakódnak a kapcsolati küzdelmek, vagy van nevelési hiba is, amellett, hogy van organikus agyi működészavar, és van, hogy pusztán kapcsolati sérülésről, vagy kapcsolati traumatizációról van szó a háttérben, mely egy atipikus, vagy kóros fejlődési útra viszi a gyereket is.

Érdemes ezt rendesen kibogozni, hiszen egy gyerek, egy család élete, hosszan tartó boldogsága vagy boldogtalansága a tét!  És ha nem látunk jól a zűrzavarban, nyugodtan keressünk fel egy kora-gyermekkori fejlődésben jártas, kapcsolati szemléletű, komplex, holisztikus megközelítésű szakembert, aki segíti a tisztánlátást, aki segít a szülői teendők, lépések megtételében, és segít a gyermeknek a kialakult viselkedési mintáiból kilépni, a nem megfelelően működő reakciókat, megküzdési stratégiákat jobbakra cserélni.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. június 17. hétfő, Laura, Alida napja van.
Az év 25. hete és 169. napja.
Holnap Arnold, Levente napja lesz.

1647. A törvények sanctiója. Az országgyűlés 1646. augusztus 24-től kezdve 155 törvénycikket alkotott, melyeket a király június 17-én erősített meg. Ezek közé fölvétetett az 1645. linczi békekötés egész terjedelmében és ahhoz képest a protestánsok szabad vallásgyakorlatának biztosítására sok intézkedés történt.


1962. Az Elnöki Tanács 1962:13. számú törvényerejű rendelete a tankötelezettségről.


Szemere Miklós
/ 1802. jún.17. - 1881. aug.20./

Én nem lesem...

Én nem lesem a csillagok forgását,
Én nem fürkészem a világ folyását,
Avagy titkát az öreg föld gyomrának,
Mi gondja rá az élet víg fiának!

Egy örömöm van: a rózsa levele,
A tült pohár, a lány fejlő kebele;
Egy bánatom: a rózsa lehullása,
Üres pohár s a lányka hervadása.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét szorozva kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com