Az SZJT. 41. § (1) szerint " A mű nem üzletszerű felhasználása a szabad felhasználás körébe tartozik, ha az kizárólag a fogyatékos személyek - fogyatékosságukkal közvetlenül összefüggő - igényeinek kielégítését szolgálja, és nem haladja meg a cél által indokolt mértéket." Nyilatkozom arról, hogy ennek megfelelően . (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Adásinfó

Ez hallható a rádióban:
Nekem 80 - Zenék a 80-as évekből

Hallgatók száma: 3

A rádió teljes értékű hallgatása az SZJT. szerinti megoldásként fogyatékkal élők regisztrációja után érhető el!
Híreink a JAWS képernyőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Mai műsorok

6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
8:00: Mentők, rendőrök, tűzoltók - a T-Rádió műsora
9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
10:00: Hallgass hazait! - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora két órában - vendégekkel
12:00: Déli hírösszefoglaló
13:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
14:00: Kultúr bár - aki a kultúrát három órán keresztül szervírozza: Kálmán a főpincér.
(A szombati műsor ismétlése)
17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
18:00: Esti hírösszefoglaló - benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti kabaré (rövid jelenet)
20:00: Mentők, rendőrök, tűzoltók - a T-Rádió műsora
21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
22:00: Hallgass hazait! - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.Feliratkoztak: 332
Incorrect integer value: '' for column 'id' at row 1

Online Statisztika

Online vendégek: 6
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Legújabb tag: nagyika48

Látogatók ma: 0
Online látogató: 0
Max. Onlinerekord: 31
Max. napi rekord: 20475
Látogatók tegnap: 0
Látogatók a hónapban: 0
Összes látogatók: 8576382

Utolsó 24 órában: 
- még nem elérhető -

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mai napi információk

Ma 2018. július 19. csütörtök, Emília napja van
(az év 29. hete és 200. napja)Holnap Illés napja lesz. További napi infók

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2018-01-02 09:49
Boldog Újévet kívánok,- sok hallgatót, és a műsorkészítőknek sok erőt, kitartást, és örömet! Mosolyiddle;' />

2017-09-29 07:47
Jó reggelt, és jó kedvet kívánok! Széles mosolyiddle;' />

2017-09-17 21:56
szép jó estét kivánok mindenkinek

2017-09-14 21:48
szép jó estét mindenkinek

2017-09-11 18:31
szép jó estét mindenkinek

Hirdetés

Www.AutoalkatreszOnline24.huGPS nyomkövetés a Sufni tuning világa Zeneszöveg ECDC

reklám jobb

Reklám

Google hirdetés


A fogyatékkal élők második otthona Söréd

Belföldi hírEgymással nevessünk, és ne egymáson!

Söréd. Egy szó, ami valakinek semmit nem mond, míg másoknak rengeteget jelent. Azoknak, akik a szó hétköznapi értelmében véve egy kicsit mások. Egy kromoszómával talán több jutott nekik, de a szeretetben és az odaadásban sokszor messze lehagyják egészséges embertársaikat.

A fogyatékkal élők második otthona Söréd. Egy olyan táborhely, ahol végre mindenki kiszakadhat kicsit a túlzsúfolt, rohanós hétköznapi stresszből, és figyelhet egymásra. Lenézés, megvetés, rosszindulat vagy ítélkezés nélkül. Csada Imrének pedig már régóta nem csak egy nyári tábor színhelye ez, inkább a szíve egy darabkájának mondanám.

Már 1984 óta táboroztatnak itt gyerekeket. Vissza tudsz arra emlékezni, hogy pontosan mikor és hogyan csöppent bele Söréd világába?

2005-ben ismerkedtem meg a feleségemmel, Zsuzsival. Nagyon sokat mesélt nekem a táborról, a hangulatáról és főként arról az élményről, amit ez segítőként ad az embernek. Szóval 2006-ban, az első közös nyarunkon úgy döntöttem, én is csatlakozom a tábor gondozóihoz. Akkor még persze másképp működött, mint ma. Kevesebb segítőre 2-3 nyaraló is jutott, nem volt lehetőségünk az egész héten táboroztatni. Esztergomba vezetett az első közös kirándulás. Itt elegyedtem szóba Makk Attilával, becenevén Makesszal. A beszélgetés nehézkesen indult, de nemsokára egy mulatós zene szólalt meg a buszon. Makesz elképesztő táncmozdulatokat produkált és fejből tudta a szöveget. Azóta már megtudtam, Makesznak a védjegye a mulatós zene. Így kezdődött a mi barátságunk. Itt dőlt el bennem, hogy fölösleges attól tartanom, ki mennyire fogad majd el a gyerekek közül. A tábor nem fejlesztésről, hanem nyaraltatásról szól. Itt megismeritek és elfogadjátok egymást. Én a barátaimat táboroztatom Söréden.

Hogyan lett önből turnusvezető, és mennyit igényel ez a hétköznapokból?

Azt gondolom, ez inkább egy folyamat volt. Ezzel a folyamattal került Söréd egyre közelebb a szívemhez, éreztem, hogy már nemcsak hobbi, hanem szenvedély lett számomra. Pálinkás Péter volt az előző turnusvezető, aki hirtelen megbetegedett, így nekem és Zsuzsinak kellett vállalnunk a vezetők szerepét. Először kicsit megijedtünk a feladattól, főként bennem voltak kétségek. Zsuzsi állt a dolgok élére, míg én a háttérben tevékenykedtem. Aztán a terhessége alatt vettem erőt magamon és vállaltam a felelősséget, hogy kiálljak. Nem indult könnyen, de sok mindent tanultam belőle. Elkezdtem megvalósítani a gondolataimat, sokakat sikerült beszerveznem az egyetemről és az ismeretségi körömből, akik rengeteget segítettek a foglalkozásokban, a játékok, a kirándulások kitalálásában. Most éppen kicsit kevesebb időm jut Sörédre a család és a munka mellett. Ezt sajnálom is, de sok nagy ötlet megvalósításra vár még.

Arra tud-e válaszolni, hogy mi az, ami a turnusát különlegessé teszi, mitől ilyen összetartó ez a közösség?

Szerintem minden turnus különleges, de mindegyik másképp. Nyilván én a sajátomba látok bele leginkább. Az én turnusom nemcsak a tábor ideje alatt tart össze, hanem az év minden napján. Olyan emberekből áll, akikre tényleg bármikor számíthatok. Próbálom kicsit lazábbra venni a gurát, nem szeretném, ha a gyerekek vagy a segítők egy szigorú, barátságtalan vezetőként látnának. Sokszor nehezebb így a turnusvezetés, néha kicsit fellazulnak a határok, amiből adódhat kisebb konfliktus. Ezeket mindig fontosnak tartom megbeszélni, e nélkül nem mehetünk tovább. Keretek között kell mozogni, úgy gondolom, ezenfelül nem szükségesek külön szigorú szabályok. Hiszen a hangsúly mindig a jókedven van, a nyaralók és a gondozók részéről egyaránt. Ha mi jól érezzük magunkat, az a gyerekekre is átragad.

[bÉn nemrég kerültem bele a táboroztatásba, de az a tapasztalatom, hogy Sörédnek van egy sajátos vonzereje. Különböző emberekből állnak össze a segítők, és azért különböző generáció hoz is tartozunk. Mégis erre az egy hétre az az érzésem, hogy valahogy eggyé válik mindenki. Vajon ön is így érez a táborról?][/b]

Ugyanígy érzek én is. Söréd a bűvkörébe von mindenkit, nehéz elszakadni tőle, ha egyszer belekerül az ember. Pontosan azért válunk itt egy lélekké, mert nem a külsőségek és a kinti dolgok számítanak. A gyerekek összehoznak minket. Olyan dolgokra gyelünk fel, amikre magunktól nem gyelnénk. Nagyon érdekes volt például megtapasztalnom azt, hogy mennyit tud jelenteni nekik egy jó szó vagy egy ölelés. Nagyra értékelik, ha törődsz velük, és titokban azért gyelnek ám mindenre, ami körülöttük történik. Hatalmas szívük van.

Több házaspár kisgyerekestül jár Sörédre, és az ön gyerekei is rendszeres résztvevői a tábornak. Miért tartja fontosnak, hogy már kicsi korban lássák, tanulják a gyerekek beteg társaik elfogadását?

A saját gyerekeimen azt látom, hogy ez nekik teljesen természetes, együtt játszanak a fogyatékkal élőkkel. A kislányom, Zsóka már pár hónapos korától jön velünk a táborba. Toto, az egyik Down-szindrómás nyaraló mosolyogva tologatta a babakocsiját és vigyázott rá. Nekik is van egy ilyen igényük, ami sajnos nem adatik meg nekik az életben. Így viszont ők is megértik, mit jelent a gondoskodás, a törődés. Egyenlőként kezelik egymást. Amikor már nagyobbak lettek a gyerekeim, azt látták a táborban, hogy ők ugyanolyan emberek, mint mi. De például az ovis társaik között is van olyan gyerkőc, akinek ez nehezebben ment. Először megijedt attól, hogy egy beteg gyerek másként néz ki, furcsán viselkedik. Ha itt a táborban együtt vannak, közös élményeket szereznek, közös vicceik lesznek, akkor eltűnnek ezek a kételyek. Ez is egy folyamat, amit jobb minél előbb elkezdeni.

Van még álma Söréddel kapcsolatban?

Persze. Vannak hosszú távú tervek a táborhely korszerűsítésével és a gyerekek foglalkoztatását illetően is. Szeretnénk új, modernebb eszközöket, nagyobb tárolóhelyiségeket, bútorokat, játékokat, kertet. Ezek még mind a jövő zenéi, de összefogással sikerülni fog a megvalósításuk.

-------------------

Valahogy így néz ki Söréd. Vannak nehezebb pillanatok, de a sok nagyszerű élmény mindenért kárpótol. Iminek volt egy ilyen mondata az interjú során: A barátság nem számolja a kromoszómákat! Ez mindent elmond.

Forrás: Fejér megyei hírportál
Megosztom Facebook-on

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Linkcsere program

Várjuk partnereink közé azon honlap tulajdonosokat, akik hozzánk hasonlóan szeretnék linkcsere program segítségével népszerűsíteni oldalukat.
A linkcsere lépései:
1. Az alábbi html-kódot helyezze el web-oldalán:
<a href=http://www.hobbyradio.hu target=_new>Hobby Rádió</a> - online retro rádió
2. Írjon egy levelet a info@hobbyradio.hu mail-címre, melyben megadja saját web-oldalának címét és linkcsere kódját.
3. Ellenőrizzük, hogy kint van-e linkünk oldalán (ha igen), majd elhelyezzük link-kódját oldalunkon.

Plusz bónusz:
A 4-es (vagy annál magasabb) pagerank értékű oldalak számára elkészítjük hangzó reklámszpotját - és ameddig tartja oldala az adott GPR. értéket, online adásunkban a GPR. értékének kétszeres elhangzását garantáljuk naponta hangcsatornánkon.
Pl. ha 4-es GPR. értékű oldala, napi 8-szor játszuk reklámszpotját; ha 5, akkor már 10-szer.
Cserébe honlapján bannerünk elhelyezését kérjük.

Linkcsere partnereink
Generálási idő: 0.06 másodperc - 53 lekérdezés
18,121,593 egyedi látogató