Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Jazzklub - Zsuffa Péter műsora
30
hallgató

3-mas metró – átadják, de akadálymentesen?

- 2019. március 15. 8:03 - 602 megtekintés

Hamarosan fontos, a lakosság számára is látványos mérföldkőhöz érkezik a 3-as metróvonal felújítása.

A 2017. novemberében lezárt északi szakaszt, azaz az Újpest központ és Dózsa György út megállók közötti vonalat terv szerint március utolsó napjaiban vehetik birtokba az utasok. A felújítás eredményeként az állomások nem csak megújulnak, hanem teljeskörűen akadálymentesek is lesznek.

Az eddig csak tervekről megismert akadálymentesítés gyakorlati bemutatására és véleményezésére került sor 2019. március 8-án délelőtt a Dózsa György út megállóban. A még építési területként lezárt állomáson a beruházó, a tervező és a kivitelező képviselői közös bejárást tartottak az MVGYOSZ akadálymentesítésért felelős szakembereivel és a VGYKE látássérült munkatársaival. A bejáráson természetesen a vak és gyengénlátó utasok tájékozódását és biztonságos közlekedését elősegítő taktilis burkolati jelzések és az ATS rendszer került fókuszba.

Ahogy arról csaknem egy évvel ezelőtt beszámoltunk, a 3-as metróvonal állomásainak egy jelentős részén – az északi szakasz minden állomásán – megtörténik a teljes padlóburkolat cseréje, ami lehetővé teszi, hogy a taktilis jelzések szerves részét képezzék a burkolatrendszernek. A jó tapasztalatokra építve adta magát, hogy a 4-es metróban elhelyezett és ott már bevált megoldást, vagyis az ott alkalmazottal megegyező mintázatú, egyedileg gyártott taktilis burkolatokat alkalmazzák ezeken az állomásokon is. A tervezés során rehabilitációs szakmérnök dolgozta ki és egyeztette az érdekvédelmi szervezetekkel a vezetősávok nyomvonalát és a figyelmeztető jelzések elhelyezésének rendjét, mely megfelel az MVGYOSZ vonatkozó ajánlásában foglaltaknak is. A kivitelezés a terveknek megfelelően valósult meg. Ugyanakkor az elméletben tökéletes megoldás gyakorlati kipróbálása során az érdekvédők azt tapasztalták, hogy az egyedileg gyártott taktilis elemek, különösen a veszélyre figyelmeztető jelzések, nem állják ki a használat próbáját, érzékelhetőségük a kiemelkedő elemek alacsonysága miatt nem megfelelő. A tesztelők tapasztalták továbbá, hogy a taktilis jelzések magassága nem egyenletes, az esetenként az egymás mellett elhelyezett burkolólapokon is különböző, ezért kérték ennek kijavítását, amire a beruházó képviselői ígéretet tettek.

A 4-es metró állomásain a látássérült utasok által már szintén megszokott ATS-rendszer – a jó tapasztalatok okán – ugyancsak beépítésre kerül a 3-as metró mozgólépcsőibe. Így az utasok itt is a jelzőlámpák hangjelzésének bekapcsolására szolgáló távirányítóval aktiválhatják majd a hangjelzést, ami a megfelelő irányba haladó mozgólépcső felé orientálja őket. A kipróbáláskor a hangjelzés más volt, mint amit a felhasználók a 4-es metróban már megszokhattak, ezért a bejárás résztvevői kérték az orientációs hang egységessé tételét, ami nem interferál majd a metrók ajtózárást jelző hangjával. Ugyancsak a résztvevő szakemberek jelzése alapján a hangjelzés minden esetben a megfelelő irányba haladó mozgólépcső haladási irányának jobb oldalán szólal majd meg.

Az ATS-t fejlesztő cég hamarosan előrukkol egy újabb megoldással is, ami már egyetlen gombnyomást sem igényel. Az általuk a közelmúltban kifejlesztett mobiltelefonos alkalmazás VI-FI jelek segítségével érzékeli, hogy a felhasználó közelít a mozgólépcsőhöz és automatikusan aktiválja a segítő hangjelzést. A fejlesztő ígérete szerint az applikáció egy-két héttel a felújított állomások átadása után hozzáférhető lesz. Az újítás egyetlen szépséghibája, hogy első körben Android rendszerű okoseszközökre került kifejlesztésre az applikáció, miközben az azt használó vak és aliglátó személyek jelentős többsége az iPhone-okat részesíti előnyben. A fejlesztést végző cég képviselője szerint azonban IOS eszközökre is elkészül majd az alkalmazás.

Az északi szakasz átadását követő hetekben újabb bejárásra kerül sor, mely valamennyi felújított állomást érinti. Az átadást követő nagyjából egy hétben várhatóan a teljes útvonalon közlekedik majd a 3-as metró, hogy aztán a déli szakaszon kezdődjön meg a felújítás. (MVGYOSZ. – Németh Orsolya)

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 3. vasárnap, Kornél, Soma napja van.
Az év 26. hete és 184. napja.
Holnap Ulrik napja lesz.

1807. Szentes János nyugalmazott kapitány a királytól engedélyt kap nyomda alapítására Sárospatakon.


1825. Már 13 év és 3 hónap óta nem tartatott országgyűlés; de Ferenc király elvégre meggyőződött, hogy az abszolutizmussal boldogulni nem lehet, azért július 3-án országgyűlést hirdetett Pozsonyban szeptember 11-ére.


Rab Zsuzsa / 1926. júl.3. - /

Verem

"...Itt Petőfi csak olajnyomat,
Arany erre az utat se tudja,
Itt Dózsa csak szivar,
Ady meg lila bankó,
a világűr egy vicc csak a bortócsában.
De országnyi a padló,
amelyről záróra után
felsöprik a csillagokat,
a Fiastyúkot,
a botló cipők jajdulását,
a morzsolódó gerincek csontporát,
a vállakról leszakadt
karokat.

Ebből a veremből
kijutni:
egymás keze volna kötél.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com