Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Modern Talking - Geronimo's cadillac
27
hallgató

60 éve a fogyatékkal élő gyermekekért

- 2012. október 24. 17:57 - 3881 megtekintés

kép

Hódmezővásárhely – Alig akad olyan vásárhelyi, aki ne hallott volna a Kozmutza Flóra Iskoláról. Az intézmény több, mint 60 éve áll a fogyatékkal élő gyerekek szolgálatában

A Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon, és Gyermekotthon súlyos és középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalok ellátására, napi iskoláztatására szakosodott intézmény. A Kutasi úti épületben, az idei tanévben 169 értelmében akadályozott gyerek és fiatal felnőtt oktatását, nevelését, habilitációját látják el. Az intézmény 39 településről fogad gyermekeket a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottságok beutaló határozatai, javaslatai alapján.

A tanulói létszám, a szabad iskolaválasztás bevezetése óta évről-évre nő. Bárcsak Csongrád megye tartozik a Kozmutza beiskolázási körzetébe, idén is több, más régiókból, illetve a határon túlról érkezett diák tanul náluk. Az intézményben a gyógypedagógiai-óvodai, illetve általános iskolai ellátás mellett, a megyében egyedüliként készségfejlesztő, szakiskolai oktatás is folyik, ahol az általános iskolát befejező, sajátos nevelési igényű, értelmileg középsúlyos fokban akadályozott tanulók egyszerű, betanulást igénylő munkafolyamatokat sajátíthatnak el. Az iskola egy korai fejlesztő csoportot is működtet, három év alatti gyermekek számára, illetve hat, tanköteles korú, súlyosan-halmozottan fogyatékos fiatal iskolai foglalkoztatásában, ambuláns ápolásában is részt vesz. A vásárhelyi iskola a bejárós diákok számára diákotthont, a gyermekvédelmi szakellátásra szorulók számára pedig gyermekotthont tart fenn. A Kozmutza Flóra egy – rajtuk kívül öt gyógypedagógiai intézetet integráló – regionális iskolai hálózat anyaintézménye is.

– A gyerekekkel minden évfolyamon gyógypedagógusok, logopédusok, szaktanárok és konduktorok foglalkoznak, de a nevelő munkát segítők is mind szakképzettek. A Kozmutzában egy magasan képzett, innovatív szemléletű tantestület dolgozik. A gyógypedagógiában ugyanis, a legjobbra törekvés létkérdés – mondta el Megyesi Istvánné, az iskola igazgatója.

Az oktatás, nevelés mellett az iskola nagy hangsúlyt fektet a családsegítő munkára, valamint a fogyatékkal élők iskolán kívüli életkörülményeinek javítására.

– Az iskola és a családok közötti kapcsolat példaértékű. Sok esetben a szülők nem ismerik jogaikat, lehetőségeiket, a segítségkérés különféle formáit. Az iskola mindent megtesz annak érdekében, hogy nehéz élethelyzetük megoldásához megfelelő tájékoztatást nyújtson. Szervezett programok keretén belül gyakorlati tanácsokkal is ellátjuk őket, illetve meghívott szakemberektől tájékoztatást kaphatnak minden olyan kérdésben, amely segíti őket eligazodni fogyatékkal élő gyermekük nevelése során felmerült problémák megoldásában – árulta el Imre Ernőné, igazgatóhelyettes.

Az iskola fontos társadalmi feladatot lát el a sérült fiatalok beilleszkedését segítő, valamint a végzett tanulók munkaerő-piaci elhelyezkedését előmozdító tevékenységével, továbbá az általános közoktatási intézményekben, az egészséges gyerekek közt integráltan tanuló akadályozott gyermekek fejlesztésében való részvétellel.

– Ahol lehet ott állandóságra és fegyelemre neveljük a diákjainkat, akik így képessé válnak bizonyos feladatok ellátására. Vannak akik külső munkahelyekre járnak ki, és vannak akik belső műhelyekben vagy az iskolai kertészetben dolgoznak. Bár sok diákunk szereti a rendszerességet és a monoton munkavégzést is jól tűrik, a legtöbb végzett csak személyes ismeretség útján tud elhelyezkedni. Az országban még mindig kevés cég foglalkoztat enyhe fokban sérült vagy középsúlyos szellemi fogyatékosokat – magyarázza az igazgatóhelyettes asszony. Aki azt is elárulta, az iskola évtizedek óta végez nyomon követési vizsgálatokat, amelyekből visszacsatolásokat kapnak a munkájukra vonatkozóan. Az elért eredmények ismeretében tovább fejleszthetik az alkalmazott pedagógiai módszereket.

A Kozmutza igazgatónője mindehhez hozzátette, az iskola a nem-fogyatékkal élők körében illetve a gyógypedagógus szakmán belül is aktív szerepvállalásra törekszik. – A legtehetségesebb diákjaink állandó szereplői nemcsak a város, de a régió, az ország nagyobb sport- és kulturális rendezvényeinek is. Az elért jó eredmények bizonyítják hogy a fogyatékkal élők is képesek kimagasló teljesítményre. A Kozmutza Flóra Iskolának nagyon pozitív társadalmi megítélése van. Az emberek megbecsüléssel és empátiával fordulnak az itt dolgozók felé. Nyilván ez is hozzájárul ahhoz, hogy minden évben több száz, szakirányú felsőoktatási képzésben tanuló hallgató keres meg minket azzal, hogy az egyetemi gyakorlatát nálunk szeretné teljesíteni. Az iskola számukra is nyitott. Évek óta biztosítunk gyakornoki helyeket a gyógypedagógus illetve más pedagógiai és szociális területen tanuló főiskolai hallgatók számára.

Adta hírül a delmagyar.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


nyolc - 7 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 30. csütörtök, Pál napja van.
Ma van a(z) Péter-Pál napja, Szt. Péter, Szt. Pál, a keresztény vértanuk emléknapja, a magyar szabadság napja.
Az év 26. hete és 181. napja.
Holnap Tihamér, Annamária napja lesz.

1684. Károly lotharingiai herceg Pestre, melyet felgyújtva talált, kardvágás nélkül vonult be.


1945. A Szovjetunió ajándékaként 250 tehergépkocsit, 18 ezer tonna gabonát, 1400 tonna húst, 900 tonna sót, 180 tonna kávét és nagymennyiségű ablaküveget kapott Budapest lakossága.


Szép Ernő / 1884. jún. 30. - 1953. okt. 2. /

Mint magányos lovast...

Mint magányos lovast az este,
Elér a bánat engemet,
Gyereksírás jön fel szívemből,
Könnyűim csöpp csengői csengenek.

Apám után szeretnék futni,
Ki a városba vezetett,
S míg a boltok közt bámészkodtam,
Elengedte egyszer a kezemet.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com