Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nagy generáció - legnagyobbak a 70-80-as évekb*l
31
hallgató

9. FODISZ Esélyegyenlőségi Futam, ahol a rajtszámok mögött az élet maratonistái futnak

- 2021. október 7. 7:01 - 316 megtekintés

A 36. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon, október 9-én, 13.20 órakor elrajtoló mezőnyben indulók számára van, hogy egy-egy mozdulat, egy következő lépés, egy jobb eredmény elérése maratoni teljesítmény, igazi küzdelem, emberfeletti erőt kívánó próbatétel. A kihívás persze magában rejti annak lehetőségét is, hogy önmaguk határainak túllépői, a pillanatok győztesei lehetnek minden egyes alkalommal. Van, hogy elbuknak. Aztán felállnak és újra nekilendülnek.

Fogyatékossággal élők. Hétköznapi hősök és parasportolók. Nem könnyű pálya az övék, de kitartásukkal, életigenlésükkel példát és erőt adnak sorstársaiknak és az ép embereknek egyaránt.

De a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) által szervezett Esélyegyenlőségi Futam nem a küzdelmekről, a fájdalmakról, a nehézségekről, hanem az örömről, a felszabadultságról, a közös sportolás élményéről szól majd. A futófesztivál legrövidebb, 500 méteres távját teljesítve, egy mezőnyben fut látás-, hallássérült gyermek, intellektuálisan sérült és mozgásában korlátozott fiatal, szervátültetett és Down-szindrómás, autista és halmozottan sérült egyaránt, és velük futnak családtagjaik, kísérőik, barátok és pedagógusok, edzők és a fogyatékos világgal szolidaritást vállalók, akik az esélyegyenlőséget valóban fontosnak tartják. Van, aki pár perc alatt, könnyedén lefutja a futamot, van, akinek egy-egy lépés is nagy kihívást jelent, van, aki egyedül teljesíti és van, aki csak segítséggel vagy éppen kerekesszékkel tudja megtenni a párszáz métert. Ezen a futamon a győzelem valóban mindenkié. A lélek győzedelmeskedik a test felett és az összefogás, az elfogadás diadalmaskodik a széthúzás, az ítélkezés helyett. A legkisebb táv, a legnagyobbakkal.

És megannyi lélekemelő történet az FODISZ Esélyegyenlőségi Futam résztvevői között.

Az eseményen ott lesz Drávucz Rita, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, kislányával Flórával, aki egy ritka genetikai rendellenességgel született és emiatt mindennapi aktív használója „Pudingnak”, erre a névre keresztelt, kerekesszékének, a „gyors négykerekűnek”. Ritáék szülőként mindent megtesznek, hogy Flóra teljesértékű életet éljen és megtalálják a számára leginkább örömet okozó sportágat. 2018-ban vettek részt először közösen a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon, ahol Flóra élete első interjúját adta a médiának. Azóta már rutinos nyilatkozó lett, de lehet, hogy nem is tudja, hogy nem is szavaival, hanem csupamosoly, életvidám természetével, lényével hat leginkább mindenkire és „érzékenyít” minden pillanatban kortársai és a felnőtt világ felé is. Észrevétlenül, természetesen, „nagyköveti” feladatokat ellátva. A FODISZ azonban most édesanyját kérte fel Tehetségtámogató Programja és a fiatal fogyatékos sporttehetségeket segítő Adománygyűjtése egyik nagykövetének, így Rita ilyen minőségében is a futam részese lesz és a helyszíni adománygyűjtésre biztatja a fesztivál résztvevőit.

A FODISZ másik nagykövete, Boronkay Péter, világ- és Európa-bajnok paratriatlonista, aki a világon egyedüliként mondhatja el magáról, hogy sprint-, rövid- és hosszútávú világbajnoki címe is van (!). Péter már tíz éve kapcsolódik valamilyen módon a szövetség életéhez, 2018-ban a FODISZ Példakép díjjal ismerte el tevékenységét. A kiváló parasportoló szinte minden Esélyegyenlőségi Futamon részt vett, most is velünk tart, sőt idén a futam részese lesz Peti Down-szindrómás nagybátyja József is, aki, a Gondoskodás Alapítvány mezőkövesdi lakóotthonából utazik fel többedmagával a futamra. Péter családjával, feleségével és két gyermekével együtt érkezik, és igyekszik minél több adakozót toborozni a FODISZ Tehetségtámogató Programja javára.

Suba Róbert, paralimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok parakajakozó – aki már többször teljesítette velünk a távot – szintén családjával együtt látogat ki a futamra. Az ő történetük igazán alátámasztja a FODISZ Több, mint sport! szlogenjét, Robi ugyanis 2018-ban a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon ismerkedett meg kedvesével, Dórával, aki azóta a felesége lett, sőt tavaly októberben megszületett kisfiuk Nimród is. Idén mindhárman velünk lesznek!

Vereczkei Zsolt, háromszoros paralimpiai bajnok paraúszó második alkalommal tart velünk az Esélyegyenlőségi Futamon. Zsolt kiváló sportember és nagybetűs Ember, aki az életével, a tetteivel tanít. Akiről a szülei lemondtak, de aki nem mondott le saját álmairól, sőt meg is valósította őket és a parasport világának legtetejére ért, háromszor is. Az élsportból visszavonultan most másoknak, fiatal fogyatékos sportolóknak segít alapítványával. Megtisztelő, hogy idén is velünk tart október 9-én.

A FODISZ Baranya megyei tagszervezetének meghívására érkezik a futamra Pécsről Kenderesi Tamás, olimpiai bronz- valamint Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, ifjúsági olimpiai bajnok úszó és a Tokiói Paralimpiai Magyar Aranycsapatból, Konkoly Zsófia, paralimpiai bajnok, ezüst- és bronzérmes, Európa-bajnok paraúszó.

A Tokiói Paralimpiai két aranyérmese Ekler Luca, paralimpiai, világ- és Európa-bajnok paraatléta és Pap Bianka, paralimpiai, világ- és Európa-bajnok paraúszó is együtt fut velünk a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon, miután Gyurkó Alexandra, májtranszplantált úszóval váltóban teljesítik az Elnökségi V4-es hosszabb távot a Magyar Szervátültetett Szövetsége színeiben.

Az Aranycsapatból velünk lesz Kiss Péter Pál, paralimpiai bajnok, világ- és Európai-bajnok parakajakos. A 18 éves fiatal sportoló megállíthatatlan a vizeken, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Tokiói Paralimpiai után megszerzett újabb világbajnoki címe. A nagy mélységekből, nagy magasságokba jutó ifjú tehetség, aki valódi példakép lehet kortársai számára, edzőjével Pruzsina Istvánnal érkezik a FODISZ Futamra. Peti sem először részese a rendezvénynek, annak idején, még ifjúsági sportolóként, a Mozgásjavító DSE színeiben is sokszor velünk tartott.

És két nagyszerű előadóművész is velünk lesz a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon: Kárász Eszter és Csórics Balázs.

Kárász Eszter, színművész, énekes harmadik alkalommal fut velünk. Eszter igazán sokoldalú művésznő, egyaránt otthonosan mozog Edith Piaf és a francia sanzonok világában, de Cseh Tamás dalai, a megzenésített szerelmes versek is épp oly közel állnak hozzá, mint a gyerekdalok, hiszen a legkisebbeknek is sokat énekel az Eszter-lánc mesezenekarral. Eszter 2001 óta tagja a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványának, ahol dr. Bigyó bohócként járja a kórházakat, hogy megnevettesse a beteg gyerekeket, elősegítve gyógyulásukat. Azt már kevesebben tudják róla, hogy első diplomáját a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete főiskoláján szerezte konduktor-tanító szakon, ezt követően másoddiplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem Drámapedagógia szakán. Kárász Eszter személyében egy csupaszív hölgy tart velünk szombaton!

Második alkalommal vesz részt a futamon Csórics Balázs, népszerű színpadi és filmszínész. Olyan színdarabok köthetők a nevéhez, mint a Jézus Krisztus szupersztár, A kőszívű ember fiai és a Vámpírok bálja. A Barátok közt c. sorozatban négy és fél évig volt Vida Rudi megformálója. Aztán saját döntésére kilépett a sorozatból, bár nagyon szerette a karakterét és kollégáit. Új utat választott, a sajátját. Azóta közel kétszázezres rajongó táborának mond, énekel verseket, önmagát gitáron kísérve, nyilvános felolvasásokat tart és ad át olyan gondolatokat, érzéseket, meglátásokat az online térben és személyes előadások formájában, melyek valódi értékeket, kapaszkodókat adnak az embereknek. Lelki táplálékot nyújt, hiszen minden alkalommal a szeretetről, az egységről, a felemelkedés, a fejlődés lehetőségéről mesél. Bár most gyógyul fel súlyos térdsérüléséből, első hívó szavunkra ismét nagy örömmel vállalta, hogy részt vesz a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon és ha nem is futva, de sétálva teljesíti a távot velünk.

A több mint 500 fős mezőnyben az egyéni nevezők, családok mellett számos intézményi csoport tagjai is velünk lesznek Budapest mellett, az ország több pontjáról, így Albertirsa, Csorna, Debrecen, Dunavecse, Hatvan, Győr, Hódmezővásárhely, Lenti, Mezőkövesd, Pécs, Szeged, Tiszaföldvár és Zalaegerszeg települések is képviseltetik magukat az eseményen. Velünk lesznek az Arany János EGYMI, a Béke Ligeti Általános Iskola, Készségfejlesztő Szakiskola és EGYMI, a Benedek Elek EGYMI, a Bethesda Gyermekkórház, a Budapesti Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola, a Dunavecsei Vizi Sportegyesület, az ÉFOÉSZ Hajdú-Bihar Megyei Egyesület, a Fogyatékkal Élők Baranya Megyei Sportszövetsége, a GEMMA Központ Szeged, a Gondoskodás Alapítvány, a Gyengénlátók Általános Iskolája és EGYMI, a Hatvani Lesznai Anna EGYMI, a Hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Oktatási Intézmény, a Móricz Zsigmond Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a Mozgásjavító DSE, a Pető Sportegyesület, a Prizma Általános Iskola, Óvoda és EGYMI, a SUHANJ! Alapítvány, a Tessedik Sámuel Általános Iskola, a Tiszaföldvári Révay György EGYMI, a Trappancs SE és a Vidám Oroszlánok Alapítvány futói.

De velünk együtt teljesítik a távot az Allianz Hungária és a Continental Magyarország képviselői és a Magyar Paralimpiai Bizottság munkatársai is, többek között Urr Anita, az MPB főtitkára és Dányi Anita, az MPB nemzetközi igazgatója.

A FODISZ Esélyegyenlőségi Futam résztvevőit – hagyományainknak megfelelően – idén is Szabó László, a FODISZ elnöke köszönti, majd rajtoltatja el Dj Dominique, Várkonyi Attilával közösen, elnök úr természetesen teljesíti is az 500 méteres távot.

Két világnap is kapcsolódik a futamhoz.

Szervátültetett színekben soha ennyien nem vettek részt a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon, a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon. Nem véletlenül, hiszen az esemény idén egybeesik a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjával. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége és a Trappancs SE az október 9-ei közös futással szeretnék kifejezni hálájukat és tiszteletüket a szervdonoroknak és családtagjaiknak, valamint szolidaritásukat a szervátültetésre váró betegek és családtagjaik iránt. A megmozdulás egyben köszönetnyilvánítás is a szervátültetésen már átesett emberek részéről a szervátültetés lehetőségét megteremtő donorjelentő intenzív osztályok dolgozóinak, valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

A közel 50 fős csapatban ott lesz Berente Judit, sífutó és sílövő, 2020. év Legjobb Fogyatékos Sportolója, a Magyar Szervátültetett Szövetségének elnöke, Hartyánszky István dr., transzplantációs szívsebész, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke, Rokszin Richárd dr., transzplantációs sebész, ironman, az RTL Konyhafőnök műsorának sztárja, Szekér Gergő, énekes, Szilágyi Péter, triatlon versenyző és Török Dániel, az 500 méteren valaha részt vett legkisebb veseátültetett gyermek. A szervátültetettek képviseletében a V4 Elnökségi futamot hármas váltóban teljesítő Ekler Luca, paralimpiai, világ- és Európa-bajnok paraatléta, Pap Bianka, paralimpiai, világ- és Európa-bajnok paraúszó és Gyurkó Alexandra, májtranszplantált úszó is együtt fut velünk a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon.

1992 óta október 10-e a Lelki Egészség Világnapja. Az elmúlt években világszerte ismertté vált a nap, amellyel többek között a lelki zavarok megelőzésére, a mentális betegségekkel küzdők megfelelő kezelésére és életminőségük javítására igyekeznek felhívni a figyelmet. A Világnap apropóján a Civilút „Mindenki” programja is csatlakozik a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamhoz. Október 9-én a futóknak egy zöld színű baseball sapkát adnak ajándékba, amelynek együttes viselésével a vasárnapi Lelki Egészség Világnapjára szeretnék felhívni a figyelmet egy flashmobot létrehozva. Hiszen a test és a lélek szétválaszthatatlan: „Törődj a testeddel, hogy ép maradjon a lelked!” Október 10-én pedig további meglepetésekkel is készülnek a FODISZ sátornál, a Civilút által kiadott „Mindenki magáról” pszichoedukációs játékot osztják ki a résztvevők között, hogy ezen keresztül is felhívják a figyelmet a lelki egészség fontosságára. A játék kreatív szerkesztője Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író.

A FODISZ most először két napon keresztül, szombaton és vasárnap is várja a (22-es számmal jelölt) sátránál az érdeklődőket (10.00 és 15.00 óra között), a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon, hiszen egyrészt érzékenyítő játékokkal szeretnénk közelebb hozni mindenkihez a fogyatékossággal élők világát, másrészt az Esélyegyenlőségi Futam az egyik kiemelt eseménye a FODISZ Adománygyűjtő kampányának, mellyel a fiatal fogyatékos sporttehetségeket szeretné segíteni a szervezet, idén ősszel elindított Tehetségtámogató Programján keresztül. A legközelebbi konkrét cél: 20 tehetséges sportoló felkészülésének támogatása a 2022-es Európai Ifjúsági Parajátékokra. A helyszíni adományozóknak hálánk jeléül KÖSZÖNET-érmet adunk ajándékba, és a fotófalunk előtt „Én is segítettem!” matricát ragasztva képet is készíthetnek magukról, akár neves parasportolóinkkal, VIP futóinkkal együtt.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* hat = 42

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. november 30. szerda, András, Andor napja van.
Az év 48. hete és 334. napja.
Holnap Elza napja lesz.

1786. II. József császár eltörölte a halálbüntetést, és helyette megbélyegzést, verést és hajóvontatást rendelt.


1806. Az Osztrák Császárság zászlójának hivatalos színe a fekete-sárga, a Magyar Királyságé piros-fehér-zöld.


Kiss József / 1843. nov.30. - 1921. dec. 31. /

Tűzek

"...- S amíg lelkemmel káprázatok játsznak,
S jövendő tüzek délibábja von,
Amelyek távol ég alján cikáznak -
Valamikor- beomlott síromon:
Itt ülök némán, magamba rogyva,
Míg száll az óra, mint egy pillanat,
És félig ébren és félig álomba
Piszkálgatom a húnyó parazsat."

BKK Információk

17:48November 30. SZERDAszerkeszti: Kovács Botond
RENDKÍVÜLI HÍREK  Baleset történt a Bajcsy-Zsilinszky úton befelé a Bank utca után a külső sávban, torlódásra számítsanak.   Veszélytelenítés miatt az Izabella utca a Király utca és a Jósika utca között továbbra is egyirányú a Rózsák tere felé.   Baleset nehezíti a közlekedést a Krisztina körúton a BAH csomópont felé az Attila út előtt a középső sávban, torlódásra számítsanak.   Műszaki hibás jármű nehezíti a közlekedést a Könyves Kálmán körúton az Árpád híd felé az Üllői út előtt a külső sávban.   Torlódik a forgalom az Apáczai Csere János utcában, valamint a Lehel utcában a kifelé a Róbert Károly körút előtt. A 105-ös és a 178-as autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Petőfi tér megállót, valamint a Hun utcánál a villamosmegállóban áll meg.   Telítettek a sávok a Lónyay utcában, a 15-ös és a 115-ös autóbusz terelve közlekedik, az északi irányban nem érinti a Lónyay utca, a Czuczor utca és a Török Pál utca megállót, valamint szabálytalan parkolás miatt a Markó utca megállót sem.   Zsúfoltság van a Kiskörúton az Astoria közelében, az Andrássy úton az Erzsébet tér előtt, valamint a Közraktár utcában befelé.   Lassú a haladás a Rákóczi úton kifelé, valamint a Nagykörúton és a Hungária körgyűrűn szakaszonként.   Akadozik az előrejutás a Budai és a Pesti alsó rakparton észak felé az Erzsébet híd és a Margit híd között.  
 
FRISS HÍREK  Lezárták a fél útpályát a XXII., Leányka utcai felüljárón felújítás miatt. A váltakozó irányú áthaladást jelzőlámpa irányítja. A környéken a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban megnövekedett menetidőre kell számítani.   Lezárták a fél útpályát a III., Gyógyszergyár utcát a Zay utca és a Zeyk Domokos utca között gázvezeték-javítás miatt, a két irány forgalma felváltva haladhat.   Útszűkületre számítsanak ma napközben a XIII., Katona József utcában a Borbély utcánál veszélytelenítés miatt. A Borbély utca zsákutca lett, kihajtani a Kádár utca felé lehet.   A Bajcsy-Zsilinszky úton befelé az Arany János utca után lezárták a buszsávot egy hosszabb szakaszon, illetve a Bazilika előtt sávelhúzással irányonként két sáv járható karbantartás miatt.   Lezárták a fél útpályát a XX., Török Flóris utcában a Ferenc utca közelében csatornajavítás miatt.   Lomtalanítás miatt kell időszakos korlátozásra számítani napközben a IX., Ferenc körút–Tompa utca–Balázs Béla utca–Haller utca–Soroksári út által határolt területen.   Adventi villamossal utazhatnak hétköznapokon 14 és 17 óra között a 2-es villamos vonalán.   Sávlezárásra számítsanak az V., Apáczai Csere János utcában a Wekerle Sándor utca előtt távhővezeték-építés miatt.   Lezárták az V., Irányi utcát a Belgrád rakpartnál vízvezeték-építés miatt. A Március 15. téren a Szabad sajtó út felé egy rövidebb szakaszon csak egy sávban tudnak áthaladni.    Útszűkületre számítsanak a VIII., Csobánc utcában a Diószegi Sámuel utcánál, mert tart az útpálya helyreállítása.    A XIII., Röppentyű utcában a Rozsnyay utca és a Forgách utca között útszűkületre és sávelhúzásra kell számítani, mert felújítják a csatornát.   A XVI., Vezér utcában tart a felújítás; szakaszonként mindkét irányban útszűkületre készüljenek a Füredi utca és a Fogarasi út között, illetve a Bazsarózsa utca és a Fogarasi út között. Az Uzsoki Utcai Kórház; Rákosszentmihály; illetve Rákospalota felé a 82-es és a 82A trolibusz, valamint a 31-es, a 131-es, a 144-es és a 231-es autóbusz Vezér utca és Fogarasi út megállóját már korábban áthelyezték.   Lezárták a XXIII., Millennium utcát az Orbánhegyi dűlőnél vízvezeték-építés miatt. A közelben, a Pál apostol utcában és a János apostol utcában is útszűkületre kell készülni a Haraszti útnál.   A 60-as (fogaskerekű) villamos nem közlekedik karbantartás miatt. A Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között a 60-as pótlóbusszal lehet utazni, amely a Művész út megállót csak a Széchenyi-hegy felé érinti. A pótlóbusz hétköznapokon üzemkezdettől 5:30-ig és 22 órától üzemzárásig, hétvégén üzemkezdettől 7:30-ig és 22 órától üzemzárásig igényvezérelten közlekedik. A Svábhegy és a Széll Kálmán tér között a 21-es, a 21A és a 221-es autóbusszal utazhatnak, a Svábhegy és a Királyhágó tér között pedig a 212-es és a 212A autóbusz igénybevételét ajánljuk.    A Gyál, Vecsési út felé közlekedő 55-ös, 94E és 294E autóbusz, illetve 994-es éjszakai járat Somogyi Béla utca megállóját áthelyezték átépítés miatt.  
 
AZ M3-AS METRÓ FELÚJÍTÁSA  KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS   Az M3-as metró munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Kálvin tér között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótlóbusszal utazhatnak. Munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Nyugati pályaudvar között az M3A pótlóbusszal is utazhatnak. A metró a Nagyvárad téren nem áll meg, oda a Népligettől induló M30-as állomáspótló autóbusszal lehet eljutni. A Nagyvárad tér megközelíthető a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől a 2M és a 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől gyalog, vagy MOL Bubival. M3A pótlóbusz jár a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont közötti szakaszon. Hétköznap esténként 21 órától, illetve hétvégén a metró csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között jár. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as metrópótló autóbusszal utazhatnak.   Az M3-as metró a Göncz Árpád városközpontban naponta 13 óráig a Kőbánya-Kispest irányú peronhoz érkezik, és onnan indul vissza Újpest felé. 13 órától üzemzárásig a szerelvények az Újpest-központ irányú peronhoz érkeznek, és onnan indulnak vissza Újpest felé.   A 34-es és a 106-os autóbusz Óbuda felé a Róbert Károly körúton a Váci út után nem áll meg a Göncz Árpád városközpont megállóban. A 115-ös autóbusz a Göncz Árpád városközpont felé a Váci úton a Róbert Károly körút előtti Göncz Árpád városközpont megállóban nem áll meg. A 254E autóbusz a Népligetig, a 254M autóbusz a Boráros térig közlekedik. Pestszentimre térségéből a Boráros tér az 54-es és az 55-ös autóbusszal továbbra is elérhető. A 84M, a 94M és a 294M autóbusz a továbbiakban nem érinti a Nagyvárad teret, ezért a kora reggeli járatok is 84E, 94E és 294E jelzéssel a Határ útig közlekednek. A 98E autóbusz mindkét irányban megáll a Csévéző utcában a Frangepán utca megállóban.   A Deák Ferenc téri aluljáróban már korábban lezárták a Károly körúti metrókijáratot, illetve a Bárczy István utcánál az aluljáró lépcsőjét. Az M1-es és az M2-es metró csak a Sütő utca és az Erzsébet tér felől közelíthető meg. A Nyugati téri aluljáróban továbbra sem használható a buszvégállomás Teréz körúti lépcsője.   KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS   A Szentkirályi utcát kétirányúsították a Baross utca és az Üllői út között, de az Üllői út irányába csak a BKK járatai hajthatnak be. Ezen a szakaszon mindkét oldalon tilos megállni. Újpesten az Árpád úton a Lebstück Mária utca és Kassai utca között is tilos parkolni. A szabálytalanul várakozó járműveket azonnal elszállítják.   Buszsávot jelöltek ki a Váci úton a Göncz Árpád városközpont és a Lehel tér között is. A Váci úton kifelé a Róbert Károly körút után, a felüljáró mellett csak egy sáv járható, ezért az Árpád híd felől a Váci út kifelé vezető oldalára kanyarodóknak csúcsidőben torlódásra kell számítani. Érdemes az Árpád hídról korábban, a Népfürdő utcánál lehajtani, és onnan a Dagály utca vagy a Vizafogó utca érintésével haladni Észak-Pest felé. A Váci út befelé vezető oldaláról a Róbert Károly körútnál nem lehet balra kanyarodni a felüljáró alatt, a Petneházy utcánál mindkét irányban jelzőlámpa szabályozza a haladást. A Váci úton a Dózsa György útnál mindkét irányban csak két sávban lehet közlekedni, de a külső sávokban jellemzően a metrópótló autóbuszok járnak, részükre elsőbbséget kell adni. Torlódásokra, hosszabb menetidőre kell készülni. Az erre autózóknak csúcsidőben érdemes más útvonalat választaniuk.   Továbbra is tilos jobbra kanyarodni a Váci úton befelé a Victor Hugo utcánál, valamint a Nyugati téri felüljáróról érkezőknek az Alkotmány utcánál. A Bajcsy-Zsilinszky úton az Alkotmány utcától befelé csak a belső sávban lehet egyenesen haladni, mellette buszsáv segíti a pótlóbuszok gyorsabb haladását, a külső sávot csak a jobbra forduláshoz szabad használni. A Kálvin téren már korábban áthangolták a jelzőlámpákat, illetve minden irányban csak egy sáv járható, ezért napközben torlódásra kell számítani. Az Üllői útról csak jobbra, a Múzeum körútra lehet kanyarodni. A Vámház körúton a Lónyay utcától a Kálvin tér felé ugyancsak egy sávon lehet haladni. A pótlóbuszok közlekedését segítő sárga csíkozott területen még forgalmi okból is tilos megállni! Tilos parkolni a Váci úton befelé a Lehel tértől; a tilosban parkoló járműveket elszállítják. A mozgáskorlátozott-parkolóhelyeket áthelyezték a környező utcákba.   Már korábban buszsávot jelöltek ki a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Kiskörúton az Andrássy út és a Kálvin tér között, az Andrássy úton befelé a Jókai tértől, a Váci úton a Lőportár utca és a Csanády utca között, illetve a Csanády utcától befelé a Nyugati térig. A buszsávokban tilos kerékpározni, és az itt megálló járműveket azonnal elszállítják!   A Bajcsy-Zsilinszky útra a Nagykörút felől továbbra is csak a BKK-járatok hajthatnak be. A Stollár Béla utca forgalmi iránya korábban megfordult, így a Bihari János utcától a Bajcsy-Zsilinszky út felé egyirányú. A Szent István körútról érkezők a Bajcsy-Zsilinszky utat csak a Teréz körút–Podmaniczky utca útvonalon érhetik el. Az Andrássy útról egy-egy sávból lehet balra a Deák Ferenc tér felé, és jobbra, a Bajcsy-Zsilinszky útra kanyarodni, valamint egyenesen továbbhaladni a József Attila utca felé. A Károly körúton az Astoria irányában a belső sáv a buszsáv, a külső sáv a forgalmi sáv. Az Astoriánál továbbra is a belső sávból lehet egyenesen haladni, és a külső sávból jobbra kanyarodni. A kerékpárral közlekedőket külön jelzőlámpa segíti. A Múzeum körúton a külső sáv a buszsáv. A Bank utcában a Bajcsy-Zsilinszky útnál útszűkületre készüljenek.   A Váci úton a Dózsa György útnál irányonként két sáv járható, befelé nem lehet balra kanyarodni, a kifelé vezető oldalon csak egyenesen lehet továbbhaladni. A Dózsa György úton a Váci útnál irányonként egy sávon közlekedhetnek. Az Ipoly utcában a Váci út előtt sávlezárásra kell készülni, a parkolási lehetőség is megszűnt ezen a szakaszon.   Megváltozott a forgalmi rend a XIII., Kádár utcában; a Váci úttól a Visegrádi utca felé lett egyirányú a Kresz Géza utcáig. A Váci útra a Radnóti Miklós utcán át lehet kihajtani.   A Vágóhíd utcából nem lehet balra, az Albert Flórián útra kanyarodni. Kerülni az Üllői út–Könyves Kálmán körút–Albert Flórián út útvonalon lehet. A Baross utcában a Szabó Ervin térnél útszűkület és sávelhúzás nehezíti a közlekedést.   KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS A Kálvin téren és az Astoriánál a sűrűn járó pótlóbuszok miatt fokozott figyelmet igényel az áthaladás, ezért a belváros átszelésére a Kiskörút helyett a Nagykörutat, illetve a Kecskeméti utca–Ferenciek tere–Petőfi Sándor utca útvonalat ajánljuk a kerékpárral közlekedőknek.  
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 315
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com