Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


M*sorajánlat
49
hallgató

Ülőkorzett – a súlyos mozgáskorlátozottak lehetnek az átgondolatlan szigorítás vesztesei

- 2020. május 15. 7:18 - 885 megtekintés

Az ülőkorzettek támogatásának rendezésére irányuló módosítás előkészítésében a MEOSZ is részt vett, azonban nem volt tudomásunk további rendelési és támogatási feltétel bevezetéséről, mert a részünkre megküldött előterjesztésben sem let csatolás, sem adminisztrációs kötelezettség nem szerepelt – hangzik a szervezet tájékoztatójából.

Bár a MEOSZ által véleményezett tervezet szűkítette az ülőkorzett indikációját, a MEOSZ pontosítás mellett lényegében támogatta a szabályozási célt annak érdekében, hogy a feltételek szigorításával elérhető legyen, hogy az eddig az ülőkorzettre nem rászorulókra fordított támogatásból eredő megtakarítást a valóban ellátásra szorulókra és olyan indikáció támogatására fordítsák, amelyet jelenleg egyedi NEAK engedéllyel kell kérni.

Ülőkorzett rendelési feltételek 2020. július 1-jét követően

18 év feletti beteg részére háti strukturális deformitás vagy súlyosabb fokú scoliosis esetén is csak annak rendelhető tb támogatással ülőkorzett, aki ülő helyzetben a törzs függőleges megtartására önerőből képtelen. Az eszköz ártámogatással történő rendeléséhez a háti deformitást képalkotó diagnosztikai vizsgálattal (pl. röntgen, CT, MR) kell igazolni és a receptet az egészségbiztosító ellenőrző főorvosának ellenjegyzése érdekében be kell nyújtani a biztosított lakóhelye szerinti NEAK főosztályhoz. Az ülőkorzett csak akkor váltható ki támogatással, ha a NEAK ellenőrző főorvosa megadja az ellenjegyzést.

További szigorítás, hogy a korábbi 12 hónapról 18 hónapra nőtt a felnőttek számára rendelhető ülőkorzett kihordási ideje.

18 év alatti beteg részére akkor jár tb támogatás az ülőkorzett árához, ha:

  • központi idegrendszeri érintettség vagy
  • egyéb neuromuscularis megbetegedés vagy
  • mozgásszerveket érintő rendszerbetegség részeként fennálló súlyos fokú háti, ágyéki scoliosis esetén,

ha a beteg a deformitás foka, vagy egyéb súlyos tartó- és mozgásrendszeri összetett betegség miatt nem képes az álló helyzetre kifejlesztett korzettet hordani, illetve

az alapbetegsége miatt az ülés/törzs stabilitását nem képes megtartani vagy az nagyon gyenge, instabil.

A gyermekek számára rendelhető ülőkorzett kihordási ideje 12 hónap maradt.

Tudomásunk szerint a szigorítás célja a visszaélések csökkentése lett volna.

A MEOSZ egyetért azzal, hogy meg kell szüntetni az idősotthonokban szükségtelenül felírt és vélelmezhetően esetenként át sem vett, talán még le sem gyártott ülőkorzett-bizniszt, de ez nem válhat a valóban jogosultak hátrányára és végképp nem járhat a súlyosan mozgáskorlátozott emberek szükségtelen vizsgálatával és újabb adminisztráció terhével.

Ha az elhasználódott eszköz pótlásához 18 havonta ismét valamilyen képalkotó lelet szükséges, akkor az eddig a rendszerrel visszaélők meg fogják szervezni a röntgenre utaztatást, ugyanakkor a jogalkotó nem vette figyelembe, hogy az ülőkorzettre valóban rászoruló, súlyosan mozgássérült emberek számára iszonyú tortúra a képalkotó diagnosztikai eljárás.

Álláspontunk szerint teljes mértékben indokolatlan a képalkotó vizsgálatokat 18 havonta újból megismételve az egészségügyi intézmények kapacitását terhelni és az egészségbiztosító kiadását növelni, ugyanis sajnálatos módon 18 éves kor fölött nem szűnik meg az ülőkorzettre jogosító állapot.

A kötelező röntgen vagy CT/MR lelet indokolatlan költséget, a betegek számára szükségtelen kálváriát és sugárdózis terhelést, az egyébként is jelentősen túlterhelt szolgáltatók számára pedig indokolatlan igénybevételt eredményezhet.

Felmerül az a kérdés is, hogy a röntgen/CT/MR szolgáltatók rendelkeznek-e egyáltalán annyi plusz szabad kapacitással, amennyi vizsgálatot ez a rendelési feltétel generál majd.

Egyelőre nem derültek ki az egészségbiztosító ellenjegyzésének feltételei sem, így nem tudható, hogy a NEAK milyen feltételt támaszt az ellenjegyzéshez, az ellenőrző főorvos helyszíni vizsgálatot tart-e és megvizsgálja-e a beteget vagy dönthet-e a rendelkezésére álló orvosi iratokat alapján.

Így megjósolni sem lehet az ülőkorzetthez jutás idejének növekedését.

Arról nem is beszélve, hogy egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az ellenjegyzéshez csatolni kell-e a képalkotó vizsgálat eredményét, illetve az egészségbiztosító orvosa felülbírálhatja-e a beteget megvizsgáló, kompetens szakorvos rendelésre vonatkozó orvosszakmai döntését.

A MEOSZ az ellátás nehezítése helyett a gyártók ellenőrzését kéri

A MEOSZ felhívja a figyelmet arra, hogy nem maradhatnak az érintettek több hónapig segédeszköz nélkül. Nem lehet felesleges, időhúzó és káros vizsgálatokkal, procedúrával nehezíteni az eszközökhöz való hozzáférést. Az ülőkorzetekkel való visszaélést valóban meg kell akadályozni, azonban a csalást nem a betegek követik el, hanem azok a forgalmazók, vagy gyártók, akiket az új szabály továbbra sem akadályoz meg ebben, és akiktől a becsületes gyártók és forgalmazók is folyamatosan elhatárolódnak.

Szövetségünk következetesen kiáll amellett, hogy a társadalombiztosítási rendszernek a jó minőségű segédeszközöket kell támogatnia a valóban rászoruló érintettek részére.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke ezért prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszteréhez fordult és kérte, (A MEOSZ elnökének levele itt olvasható) hogy az állam a súlyosan mozgássérült emberek szükségtelen vizsgálata és újabb engedélyeztetési eljárás bevezetése helyett a gyógyászati segédeszköz forgalmazók hatékony ellenőrzésével és az érdemi szankciók következetes alkalmazásával lépjen fel a forgalmazói visszaélések visszaszorítása érdekében. Hiszen ha pl. a gyse forgalmazók tényleges ellenőrzésére és szankcionálására átcsoportosítanák az ülőkorzett rendelés ellenjegyzését végző ellenőrző főorvosokat, már önmagában az ellenőrzés állandó esélye és a komoly, végrehajtható szankció veszélye nyilvánvalóan nagyobb megtakarítást eredményezne, mint a valóban rászorulók ellátásának nehezítésével járó és pusztán adminisztratív jellegű vény ellenjegyzés.

A 18 éves támogatási korhatár bevezetésére tekintettel a MEOSZ felhívta a figyelmet arra is, hogy a súlyosabb esettel élő emberek nem gyógyulnak meg felnőtt korukra sem, ezért rendezni kell azt is, hogy mi történik a tartós ülés/törzs stabilitási problémával élő beteggel, ha betölti a 18. évét. Ennek érdekében az ágazatirányítók figyelmébe ajánlottuk, hogy az ülőkorzettnek fontos, hiánypótló szerepe lehetne a törzs függőleges megtartására más okból képtelen személyek (pl. törzsizomzat gyengeség, fokozott izomtónus, athetosis, egyéb idegrendszeri károsodás, alsó végtag amputáció) ellátása során.

A valóban rászorulók ellátásához teljesen felesleges lépések megelőzése érdekében a MEOSZ a felnőtt ülőkorzett rendelési és támogatási feltételei közül a képalkotó diagnosztikai lelet és a NEAK ellenjegyzés törlését kérte, illetve javasolta az ülőkorzett indikációját az egyéb, nem háti deformitásból eredő betegséggel is kiegészíteni.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

  • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
  • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
  • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
    Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

    Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
    Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

    A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

    E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
  • 10:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
  • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
  • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
  • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
  • 16:00: Life is life - életmód magazin
  • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
  • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
  • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
  • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
  • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
    Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

    Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
    Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

    A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

    E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
  • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
  • 23:00: - Reményik László interjú műsora
    A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
    (a rendezvények ingyenesek!)

    Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

    Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 30. kedd, Katalin, Kitti napja van.
Ma van a(z) A méhek napja Magyarországon.
Az év 18. hete és 121. napja.
Holnap Fülöp, Jakab, A munka ünnepe napja lesz.

1514. Dózsa György, mint a kereszteshad vezére, átvette Bakács egri érsektől a vörös kereszttel jelölt fehér zászlót.


1671. Bécsben a városházán Nádasdy Ferenc országbíró, Németújhelyen pedig a fegyvertárban Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc lefejeztetett.


Weöres Sándor: Psyché

Szózat Katitzához a férfiak ügyében

Kátai Kata
Menta illata,
Levendula harmata!

Halld kérésemet,
Hogy kedvesemet,
Ki engem híven szeret,

Te ne izgassad,
Ne háborgassad
És kedvemre hagyhassad.

Keressed párod,
Meg is találod,
Ha szereted, imádod;

És ő téged,
Tulipán szépet,
Rubintos ékességet.

Ha legény vólnék,
Reád omolnék,
Rajtad mindent tsókolnék;

De leány vagyok,
S ha lessz rája ok,
Várj, szemedbe-karmolok.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy szorozva három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com