Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


M*sorajánlat
52
hallgató

Így főznek a vakok

- 2013. február 25. 20:53 - 1468 megtekintés

Szemléletformáló közösségi főzést rendeztek látássérült kuktákkal a Szimpla Kertben.

Amina vak, mégis úgy hámozza és szeleteli a répát, akár a látók. Nem volt ez mindig így. A 23 éves lány, aki gyengénlátóként született, és 16 éves korára teljesen megvakult, tavaly nyáron kezdett tanulni a Szempont Alapítványnál, azóta szinte bármilyen ételt megfőz. Amina elmondta, szeret szorgoskodni a konyhában, van, amikor a vasárnapi ebédet is ő készíti el. Némi kihívást most is csak a kedvezőtlen időjárás okozott számára.

A tapintás fontos eszköze a vakok életének, ahogy a rendszerezés is. Például Amina is úgy tudja ellenőrizni, hogy hol pucolta már meg a répát és hol nem, hogy végigtapintja a kezével. Ahol nedves, ott kész van, ahol még száraz, ott nincs. A fűszeres dobozokat is sorba rakja, és Braille-írással címkézi fel. A legnagyobb nehézséget nem a főzés, hanem a közlekedés jelenti Amina számára. Bár elmondása szerint az utcán segítőkészek az emberek, a nagy forgalomban néha mégis nehéz tájékozódni.

Tanulás Kónya Katalin, a Szempont Alapítvány ügyvezetője a Hír24-nek elmondta, próbálják önállóságra tanítani a látássérülteket. Egy az egyben tanulnak, ami annyit jelent, hogy egy rehabilitációs tanár mellé egy látássérült csatlakozik. Informatikát, közlekedést, főzést vagy akár a sminkelést is elsajátíthatják a kliensek. A probléma csak az, hogy a vakoknak szükségük van speciális eszközökre, mint például a beszélő mérleg, amely azonban sokkal drágább. Ezekre támogatást nem kapnak, ha boldogulni akarnak, meg kell venni a 25 ezer forintos mérleget is.

Menü A Szimpla Kert Háztáji Piac Szimpla Üst – közösségi főzés elnevezésű programsorozatának keretében február 24-én látássérült kukták segítségével zöldséges curry és chili con carne készült a Szimpla Üstben. A desszert Raj Ráhel világhíres flódnija volt. Az 530 forintos menü eladásából származó bevételt a Szempont Alapítvány a látássérültek rehabilitációját segítő eszközök vásárlására költi. Az eseményen részt vett Kőszegi Ákos Jászai Mari-díjas színpadi és szinkronszínész is, aki szintén fontosnak tartja a vakok és gyengénlátók segítségét.

A közép-magyarországi régióban a Szempont Alapítványon kívül csak a Vakok Állami Intézete foglalkozik felnőtt korban látássérültté vált személyek elemi rehabilitációjával. Az alapítvány tavalyelőtt fél év alatt mintegy 200 embert vont be programjába, azonban Magyarországon évente csaknem 6000 aktív korú válik látássérültté.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- 1 = kettő

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com