Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Napi Evangélium - István atya rovata
36
hallgató

Így főznek a vakok

- 2013. február 25. 20:53 - 837 megtekintés

Szemléletformáló közösségi főzést rendeztek látássérült kuktákkal a Szimpla Kertben.

Amina vak, mégis úgy hámozza és szeleteli a répát, akár a látók. Nem volt ez mindig így. A 23 éves lány, aki gyengénlátóként született, és 16 éves korára teljesen megvakult, tavaly nyáron kezdett tanulni a Szempont Alapítványnál, azóta szinte bármilyen ételt megfőz. Amina elmondta, szeret szorgoskodni a konyhában, van, amikor a vasárnapi ebédet is ő készíti el. Némi kihívást most is csak a kedvezőtlen időjárás okozott számára.

A tapintás fontos eszköze a vakok életének, ahogy a rendszerezés is. Például Amina is úgy tudja ellenőrizni, hogy hol pucolta már meg a répát és hol nem, hogy végigtapintja a kezével. Ahol nedves, ott kész van, ahol még száraz, ott nincs. A fűszeres dobozokat is sorba rakja, és Braille-írással címkézi fel. A legnagyobb nehézséget nem a főzés, hanem a közlekedés jelenti Amina számára. Bár elmondása szerint az utcán segítőkészek az emberek, a nagy forgalomban néha mégis nehéz tájékozódni.

Tanulás Kónya Katalin, a Szempont Alapítvány ügyvezetője a Hír24-nek elmondta, próbálják önállóságra tanítani a látássérülteket. Egy az egyben tanulnak, ami annyit jelent, hogy egy rehabilitációs tanár mellé egy látássérült csatlakozik. Informatikát, közlekedést, főzést vagy akár a sminkelést is elsajátíthatják a kliensek. A probléma csak az, hogy a vakoknak szükségük van speciális eszközökre, mint például a beszélő mérleg, amely azonban sokkal drágább. Ezekre támogatást nem kapnak, ha boldogulni akarnak, meg kell venni a 25 ezer forintos mérleget is.

Menü A Szimpla Kert Háztáji Piac Szimpla Üst – közösségi főzés elnevezésű programsorozatának keretében február 24-én látássérült kukták segítségével zöldséges curry és chili con carne készült a Szimpla Üstben. A desszert Raj Ráhel világhíres flódnija volt. Az 530 forintos menü eladásából származó bevételt a Szempont Alapítvány a látássérültek rehabilitációját segítő eszközök vásárlására költi. Az eseményen részt vett Kőszegi Ákos Jászai Mari-díjas színpadi és szinkronszínész is, aki szintén fontosnak tartja a vakok és gyengénlátók segítségét.

A közép-magyarországi régióban a Szempont Alapítványon kívül csak a Vakok Állami Intézete foglalkozik felnőtt korban látássérültté vált személyek elemi rehabilitációjával. Az alapítvány tavalyelőtt fél év alatt mintegy 200 embert vont be programjába, azonban Magyarországon évente csaknem 6000 aktív korú válik látássérültté.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


+ hat = 14

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 6. szerda, Csaba napja van.
Az év 27. hete és 187. napja.
Holnap Apollónia napja lesz.

1437. Veszélyes lázadás támadt a parasztok közt Erdélyben, mely a Királyhágón innen is elterjedt néhány megyében. Főbb okai ezek voltak: hittérítés, az egyházi dézsmának készpénzben és pedig jobb értékűben szedése, és az így fizetni vonakodóknak 3 gíra birsággal és egyházi átkokkal fenyítése, a jobbágyok költözésének akadályozása.


1706. Rákóczi felesége, közvetítési kísérletének kudarca után, elhagyja Érsekújvárt. (A csehországi Karlsbadba utazik.)


1906. június 24- július 6. Négyezer bányász sztrájkol Salgótarjánban (Nógrád vármegye) munkaviszonyaik megjavításáért.


Erdélyi József: Nyári dal

"Csakhogy itt van, itt a nyár;
csakhogy engem itt talál:
csakhogy a tél s a tavasz,-
nem vitt el az a ravasz.
Itt a nyár, itt a nyár;
egy üveg sör s egy pohár,
itt van az asztalomon,
s iszok mint bölcs Salamon..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com