Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Desperado - Fáj
51
hallgató

A benyújtott törvénytervezethez nem lehet módosító indítványokat benyújtani

- 2013. április 17. 19:28 - 2535 megtekintés

kép

A benyújtott törvénytervezettel Magyarország évtizedeket lép vissza az általánosan elfogadott európai és nemzetközi normákkal történő összehasonlításban is a fogyatékos emberek társadalmi befogadásával kapcsolatos jogi szabályozás terén, amely természetesen maga után vonja a hétköznapi történésekben megvalósuló visszalépést is – Dr. Hegedűs Lajos levele az esélyegyenlőségi törvényhez benyújtott módosító javaslatról.

kép

dr.Tapolczai Gergely Országgyűlési képviselő részére!

Kedves Gergő!

Felhívásodra a következők szerint adom meg a MEOSZ véleményét az esélyegyenlőségi törvény benyújtott módosításával kapcsolatban.

I. A benyújtott módosító indítványnak alig van köze azokhoz a javaslatokhoz, amelyeket az EMMI által létrehozott, civil szervezeti képviselőkből és kormányzati tisztviselőkből álló bizottságok tettek.

Így teljesen valótlan a módosító indítvány indoklásának az a része, hogy ezeket a módosító indítványokat a fogyatékos emberek szervezetei javasolták, vagy azokat jóváhagyták volna.

A bizottságok igen sok pozitív módosító javaslatot készítettek és vitattak meg, amelyeket a bizottságokban közreműködő Minisztériumi tisztviselők rögzítettek is és amelyeket a bizottsági tagok konszenzussal, tovább terjesztésre alkalmasnak találtak, azonban ezek befogadásáról, vagy elutasításáról, esetleg az elutasítások indokairól semmiféle tájékoztatást nem kaptak. A benyújtott törvényjavaslatról a bizottság tagjai is csak a benyújtás után értesültek a Parlament honlapjáról.

II. Vélemény

Néhány pozitívum van a tervezetben, amelyek támogathatók:

– A fogyatékos fogalom pontosítása, erre az ezzel foglalkozó bizottság is javaslatot tett (ennek a bizottságnak én is a tagja voltam.)- ezt a módosítást pozitívnak tartjuk. Ennek a fogalomnak a pontosítását az ENSZ Egyezmény betartását monitorozó ENSZ Bizottság is kérte Magyarországtól, ez jelen módosítási javaslattal megtörténik.

– A fogyatékossági támogatás és a vakok személyi járadéka összegének emelésére vonatkozó javaslat, amely szintén pozitív változtatásnak értékelhető és – bár a többéves elmaradáshoz képest viszonylag csekély összeggel történik a kiegészítés, de az éves nyugdíj emelés mértékével történő indexálás mindenképpen értékelhető és dicséretes.

– Pozitívumnak értékelem, hogy a törvény a fogyatékossággal kapcsolatos források feletti rendelkezés jogával a tervezet az FSZK-t ruházza fel, ettől javulhat a programok egységes koordinációja.

– A foglalkoztatással kapcsolatos módosító javaslat technikai jellegű, így annak jóváhagyása nem változtat lényegében a jelenlegi helyzeten, a fogalmakat pontosítja csupán.

Az összes többi módosítás, sajnos a jelenleg hatályos törvényben szereplő garanciák teljes kiiktatására vonatkozik:

1.) Az akadálymentesítési határidők megszüntetése: miután nem lesz törvényi határidő, így jogi lehetőség sem lesz arra, hogy bármely határidő elmulasztása miatt, bárki jogorvoslatot kérhessen. A jelenlegi törvény alapján létezik a bírósághoz fordulás lehetősége, amely ösztönzést jelentett a középületeket, illetve a közhasznú épületeket fenntartóknak, illetve a közösségi közlekedési rendszereket működtető szolgáltatóknak az akadálymentesítésre. Erre volt is példa, a MEOSZ által 2004 – 2005. években indított és megnyert próbapereket követően jelentősen felgyorsult az akadálymentesítés üteme, új források nyíltak meg és a kötelezettek is sokkal több gondot fordítottak erre a kérdésre, nyilvánvalóan a jogi fenyegetettség miatt is, mint bármikor korábban. A tervezetben szereplő Országgyűlési Határozat, vagy Kormányhatározat nem olyan jogi norma, amely kikényszeríthető, ez csupán a közigazgatás szereplői számára jelent feladat meghatározást, a teljesítés elmulasztásának nincs semmiféle jogi konzekvenciája, így természetesen a határozatok komolysága és az ösztönző ereje is e szerint fog alakulni – pl. a közszolgáltatásokat végző cégekre, közüzemi szolgáltatókra ezek a határozatok jogi szempontból nem is vonatkoznak, így az ő akadálymentesítési kötelezettségük gyakorlatilag megszűnik.

2.) Az Országos Fogyatékosügyi Program négyévente történő felülvizsgálatáról, valamint végrehajtásáról szóló két évente kötelező Parlamenti beszámolási kötelezettség eltörlése. Bár a beszámoltatás az utóbbi időben valójában nem történt meg megfelelő határidőben, de mégis csak volt egy Parlamenti garanciális elem, amely a mindenkori kormányok számára kötelezettségként jelent meg. Ezt a törvényben előírt Parlamenti kontrollt a tervezet teljesen megszünteti. Gyakorlatilag kizárólag a mindenkori Kormányok belátásától függ, hogy milyen programot alkotnak és azt hogyan tartják be, ehhez az Országgyűlésnek már semmi köze sem lesz – „nesze neked népképviselet elve”.

3.) Gyakorlatilag megszűnik az Országos Fogyatékosügyi Tanács törvényi legitimációja, így a társadalmi egyeztetési kötelezettség utolsó – egyébként a kormányváltás óta nem teljesített – jogi garanciája, így megszűnik a fejlett (és kevésbé fejlett) világban szinte mindenütt elfogadott és többnyire alkalmazott, „Semmit rólunk nélkülünk” elv törvényi garanciája Magyarországon.

A benyújtott törvénytervezettel Magyarország évtizedeket lép vissza az általánosan elfogadott európai és nemzetközi normákkal történő összehasonlításban is a fogyatékos emberek társadalmi befogadásával kapcsolatos jogi szabályozás terén, amely természetesen maga után vonja a hétköznapi történésekben megvalósuló visszalépést is.

Nyilván értelmetlen ma európai és nemzetközi normák betartásáról Magyarországon beszélni, de én mégis megemlítem, persze illúziók nélkül, inkább csak elkeseredve.

Ezzel a felelősséggel, amelyet ez a módosító javaslat tartalmaz, talán majd valamikor el kell számolniuk a döntéshozóknak a fogyatékos emberek és a társadalom felé.

A benyújtott törvénytervezethez nem lehet módosító indítványokat tenni, mert az első három pozitívumon kívül a többi, számunkra teljesen elfogadhatatlan.

Forrás: Dr Hegedűs Lajos MEOSZ Elnökének levele

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* kettő = 18

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

  • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
  • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
  • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
  • 10:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky
    A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.
  • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
  • 13:00: - Gery
    Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
  • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
  • 16:00: - Anonymous műsora
    Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
  • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
  • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
  • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
  • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
  • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
  • 22:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky.
    A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 2. csütörtök, Zsigmond napja van.
Ma van a(z) Esélyegyenlőség napja.
Az év 18. hete és 123. napja.
Holnap Timea, Irma napja lesz.

926. A magyar had egy része Szent-Gallenben volt, mely táborozást és a Magyarok jellemét, szokásait és erkölcseit igen tanulságosan ismerteti Ekkehard a szent galleni bencés monostornak a X. században élt történet írója.


1523. II. Lajos király Budán kelt rendeletében eltiltotta Luther Márton könyveinek adás-vevését és olvasását.


Hajnal Anna: Májusnak első napjain

"A kútkávára süt a nap,
a cseppek gyöngyként hullanak,
himbál a vödör láncain - -
májusnak első napjain.

Az eltört köcsögön madár
kék füvön körbe-körbe jár,
új hajtást hajt rozmaring
májusnak első napjain..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com