Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Cyndi lauper - True colos
37
hallgató

A benyújtott törvénytervezethez nem lehet módosító indítványokat benyújtani

- 2013. április 17. 19:28 - 2126 megtekintés

kép

A benyújtott törvénytervezettel Magyarország évtizedeket lép vissza az általánosan elfogadott európai és nemzetközi normákkal történő összehasonlításban is a fogyatékos emberek társadalmi befogadásával kapcsolatos jogi szabályozás terén, amely természetesen maga után vonja a hétköznapi történésekben megvalósuló visszalépést is – Dr. Hegedűs Lajos levele az esélyegyenlőségi törvényhez benyújtott módosító javaslatról.

kép

dr.Tapolczai Gergely Országgyűlési képviselő részére!

Kedves Gergő!

Felhívásodra a következők szerint adom meg a MEOSZ véleményét az esélyegyenlőségi törvény benyújtott módosításával kapcsolatban.

I. A benyújtott módosító indítványnak alig van köze azokhoz a javaslatokhoz, amelyeket az EMMI által létrehozott, civil szervezeti képviselőkből és kormányzati tisztviselőkből álló bizottságok tettek.

Így teljesen valótlan a módosító indítvány indoklásának az a része, hogy ezeket a módosító indítványokat a fogyatékos emberek szervezetei javasolták, vagy azokat jóváhagyták volna.

A bizottságok igen sok pozitív módosító javaslatot készítettek és vitattak meg, amelyeket a bizottságokban közreműködő Minisztériumi tisztviselők rögzítettek is és amelyeket a bizottsági tagok konszenzussal, tovább terjesztésre alkalmasnak találtak, azonban ezek befogadásáról, vagy elutasításáról, esetleg az elutasítások indokairól semmiféle tájékoztatást nem kaptak. A benyújtott törvényjavaslatról a bizottság tagjai is csak a benyújtás után értesültek a Parlament honlapjáról.

II. Vélemény

Néhány pozitívum van a tervezetben, amelyek támogathatók:

– A fogyatékos fogalom pontosítása, erre az ezzel foglalkozó bizottság is javaslatot tett (ennek a bizottságnak én is a tagja voltam.)- ezt a módosítást pozitívnak tartjuk. Ennek a fogalomnak a pontosítását az ENSZ Egyezmény betartását monitorozó ENSZ Bizottság is kérte Magyarországtól, ez jelen módosítási javaslattal megtörténik.

– A fogyatékossági támogatás és a vakok személyi járadéka összegének emelésére vonatkozó javaslat, amely szintén pozitív változtatásnak értékelhető és – bár a többéves elmaradáshoz képest viszonylag csekély összeggel történik a kiegészítés, de az éves nyugdíj emelés mértékével történő indexálás mindenképpen értékelhető és dicséretes.

– Pozitívumnak értékelem, hogy a törvény a fogyatékossággal kapcsolatos források feletti rendelkezés jogával a tervezet az FSZK-t ruházza fel, ettől javulhat a programok egységes koordinációja.

– A foglalkoztatással kapcsolatos módosító javaslat technikai jellegű, így annak jóváhagyása nem változtat lényegében a jelenlegi helyzeten, a fogalmakat pontosítja csupán.

Az összes többi módosítás, sajnos a jelenleg hatályos törvényben szereplő garanciák teljes kiiktatására vonatkozik:

1.) Az akadálymentesítési határidők megszüntetése: miután nem lesz törvényi határidő, így jogi lehetőség sem lesz arra, hogy bármely határidő elmulasztása miatt, bárki jogorvoslatot kérhessen. A jelenlegi törvény alapján létezik a bírósághoz fordulás lehetősége, amely ösztönzést jelentett a középületeket, illetve a közhasznú épületeket fenntartóknak, illetve a közösségi közlekedési rendszereket működtető szolgáltatóknak az akadálymentesítésre. Erre volt is példa, a MEOSZ által 2004 – 2005. években indított és megnyert próbapereket követően jelentősen felgyorsult az akadálymentesítés üteme, új források nyíltak meg és a kötelezettek is sokkal több gondot fordítottak erre a kérdésre, nyilvánvalóan a jogi fenyegetettség miatt is, mint bármikor korábban. A tervezetben szereplő Országgyűlési Határozat, vagy Kormányhatározat nem olyan jogi norma, amely kikényszeríthető, ez csupán a közigazgatás szereplői számára jelent feladat meghatározást, a teljesítés elmulasztásának nincs semmiféle jogi konzekvenciája, így természetesen a határozatok komolysága és az ösztönző ereje is e szerint fog alakulni – pl. a közszolgáltatásokat végző cégekre, közüzemi szolgáltatókra ezek a határozatok jogi szempontból nem is vonatkoznak, így az ő akadálymentesítési kötelezettségük gyakorlatilag megszűnik.

2.) Az Országos Fogyatékosügyi Program négyévente történő felülvizsgálatáról, valamint végrehajtásáról szóló két évente kötelező Parlamenti beszámolási kötelezettség eltörlése. Bár a beszámoltatás az utóbbi időben valójában nem történt meg megfelelő határidőben, de mégis csak volt egy Parlamenti garanciális elem, amely a mindenkori kormányok számára kötelezettségként jelent meg. Ezt a törvényben előírt Parlamenti kontrollt a tervezet teljesen megszünteti. Gyakorlatilag kizárólag a mindenkori Kormányok belátásától függ, hogy milyen programot alkotnak és azt hogyan tartják be, ehhez az Országgyűlésnek már semmi köze sem lesz – “nesze neked népképviselet elve”.

3.) Gyakorlatilag megszűnik az Országos Fogyatékosügyi Tanács törvényi legitimációja, így a társadalmi egyeztetési kötelezettség utolsó – egyébként a kormányváltás óta nem teljesített – jogi garanciája, így megszűnik a fejlett (és kevésbé fejlett) világban szinte mindenütt elfogadott és többnyire alkalmazott, “Semmit rólunk nélkülünk” elv törvényi garanciája Magyarországon.

A benyújtott törvénytervezettel Magyarország évtizedeket lép vissza az általánosan elfogadott európai és nemzetközi normákkal történő összehasonlításban is a fogyatékos emberek társadalmi befogadásával kapcsolatos jogi szabályozás terén, amely természetesen maga után vonja a hétköznapi történésekben megvalósuló visszalépést is.

Nyilván értelmetlen ma európai és nemzetközi normák betartásáról Magyarországon beszélni, de én mégis megemlítem, persze illúziók nélkül, inkább csak elkeseredve.

Ezzel a felelősséggel, amelyet ez a módosító javaslat tartalmaz, talán majd valamikor el kell számolniuk a döntéshozóknak a fogyatékos emberek és a társadalom felé.

A benyújtott törvénytervezethez nem lehet módosító indítványokat tenni, mert az első három pozitívumon kívül a többi, számunkra teljesen elfogadhatatlan.

Forrás: Dr Hegedűs Lajos MEOSZ Elnökének levele

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


+ öt = 12

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 3. vasárnap, Kornél, Soma napja van.
Az év 26. hete és 184. napja.
Holnap Ulrik napja lesz.

1807. Szentes János nyugalmazott kapitány a királytól engedélyt kap nyomda alapítására Sárospatakon.


1825. Már 13 év és 3 hónap óta nem tartatott országgyűlés; de Ferenc király elvégre meggyőződött, hogy az abszolutizmussal boldogulni nem lehet, azért július 3-án országgyűlést hirdetett Pozsonyban szeptember 11-ére.


Rab Zsuzsa / 1926. júl.3. - /

Verem

"...Itt Petőfi csak olajnyomat,
Arany erre az utat se tudja,
Itt Dózsa csak szivar,
Ady meg lila bankó,
a világűr egy vicc csak a bortócsában.
De országnyi a padló,
amelyről záróra után
felsöprik a csillagokat,
a Fiastyúkot,
a botló cipők jajdulását,
a morzsolódó gerincek csontporát,
a vállakról leszakadt
karokat.

Ebből a veremből
kijutni:
egymás keze volna kötél.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com