Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek -
24
hallgató

Robot lehet a mozgássérültek támasza

- 2021. augusztus 29. 15:49 - 223 megtekintés

Egy francia mérnök járókeretet tervezett súlyosan mozgássérült gyermeke számára, amivel a 16 éves Oscar Constanza önálló lépéseket tudott tenni.

 

A kerekesszékbe kényszerült tizenéves a „Robot, állj fel!” utasítással aktiválja a vázszerkezetet, ami lehetővé teszi számára legalább a sétát. Édesapja a társalapítója annak a cégnek, amely exoskeletonokat épít, hogy a felhasználók naponta néhány órán át állva mozogjanak.

A robotváz egyelőre még kezdetleges. A személyre szabott exoskeletonnak sokkal könnyebbnek kellene lennie – állítják a vállalat mérnökei.

Egyikük, Jean-Louis Constanza volt 2012-ben a Wandercraft egyik társalapítója. A cégnek világos célkitűzése volt: olyan exoskeletonokat kívántak gyártani, amelyek lehetővé teszik, hogy a paraplégiások, a mozgáskorlátozottak és -sérültek szinte gond nélkül járjanak. A három alapító közül kettőnek voltak olyan szerettei, akik kizárólag kerekesszékben tudtak mozogni.

„Robot, állj fel!” – adja ki tehát a parancsot a 16 éves Oscar Constanza, majd a testére szíjazott nagyméretű keret lassan, de biztosan felemeli, és a fiú elindul.

<img class=”BLOG_video_class_sanitized” style=”cursor: move; background-image: url(‘https://i.ytimg.com/vi/b4I2iBhK6no/0.jpg’); background-color: #b2b2b2;” src=”https://img1.blogblog.com/img/video_object.png” width=”320″ height=”266″ data-original-html=”” />

Oscar idegei – egy veleszületett neurológiai rendellenesség következtében – nem küldenek megfelelő jelet lábainak. A vállára, mellkasára, derekára, térdére és lábára erősített vázszerkezet azonban lehetővé teszi Oscar számára, hogy egyedül sétáljon át a szobán, majd visszaforduljon.

Segítség nélkül

„Korábban szükségem volt valakire, aki segített járni… ettől viszont függetlenebbnek érzem magam” – idézi Oscart a New York Post.

Édesapja, Jean-Louis Constanza, árgus tekintettel követi fia lépteit.

„Egy nap Oscar azt mondta nekem: »apa, te robotikai mérnök vagy. Miért nem készítesz egy olyan robotot, amely lehetővé teszi, hogy járni tudjunk?”– emlékszik vissza a tervező arra, hogyan született az ötlet.

Akkor még nagyon derűlátó és bizakodó volt: „Tíz év múlva eltűnnek, vagy sokkal kevesebb kerekesszék lesz” – bizonygatta a fiának.

Világszerte más cégek is gyártanak exoskeletonokat, és javában versenyeznek azért, hogy minél könnyebbek, használatuk pedig egyszerűbb legyen. Egyesek a fogyatékkal élők járásának megkönnyítésére összpontosítanak, mások olyan megoldásokkal foglalkoznak, melyek kevésbé teszi fárasztóvá a gyári munkások mindennapi, állva végzett robotját.

<img class=”BLOG_video_class_sanitized” style=”cursor: move; background-image: url(‘https://i.ytimg.com/vi/FvXAooTRi1U/0.jpg’); background-color: #b2b2b2;” src=”https://img1.blogblog.com/img/video_object.png” width=”320″ height=”266″ data-original-html=”” />

A Wandercraft exoskeletonja, a külső váz, nemcsak támogatja, hanem szimulálja is a test mozgását. Constanza szerint több tucat franciaországi, luxemburgi és amerikai kórháznak adtak el belőle darabonként körülbelül 150 ezer euróért, valamivel több mint 54 millió forintért.

MAGÁNSZEMÉLYEK MINDENNAPI HASZNÁLATÁRA A ROBOTVÁZ EGYELŐRE MÉG NEM ELÉRHETŐ.
A Párizs külvárosában élő Kevin Piette azonban kapott egyet. A 33 éves férfi tíz éve egy kerékpáros balesetben vesztette el járóképességét. Most távirányítóval a kezében sétál a lakásában.
Az helyettesíti az agyból nem érkezett információkat – magyarázta, mielőtt elkészítette volna a vacsoráját, amivel a konyhából átsétált nappaliba.
(Borítókép:  Jean-Louis Constanza segít 16 éves fiának, Oscarnak Párizsban 2021. július 9-én.  Christian Hartmann / REUTERS)
(Forrás:Index)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hét * 9 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 30. csütörtök, Pál napja van.
Ma van a(z) Péter-Pál napja, Szt. Péter, Szt. Pál, a keresztény vértanuk emléknapja, a magyar szabadság napja.
Az év 26. hete és 181. napja.
Holnap Tihamér, Annamária napja lesz.

1684. Károly lotharingiai herceg Pestre, melyet felgyújtva talált, kardvágás nélkül vonult be.


1945. A Szovjetunió ajándékaként 250 tehergépkocsit, 18 ezer tonna gabonát, 1400 tonna húst, 900 tonna sót, 180 tonna kávét és nagymennyiségű ablaküveget kapott Budapest lakossága.


Szép Ernő / 1884. jún. 30. - 1953. okt. 2. /

Mint magányos lovast...

Mint magányos lovast az este,
Elér a bánat engemet,
Gyereksírás jön fel szívemből,
Könnyűim csöpp csengői csengenek.

Apám után szeretnék futni,
Ki a városba vezetett,
S míg a boltok közt bámészkodtam,
Elengedte egyszer a kezemet.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com