Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Neoton - Szia (Helló!)
50
hallgató

Megjelent az NVDA 2021.1 ingyenes képernyőolvasó látássérülteknek

- 2021. augusztus 23. 17:51 - 895 megtekintés

Azok után, hogy az előző évről átcsúszott a 2020.4 kiadás megjelenése erre az évre, most itt van a már nevében is 2021-es verzió.

NVDA ablakok és általános működés

  • Bekapcsolt képernyőfüggöny esetén az NVDA megakadályozza a Windows 10 OCR használatát.
  • Az NVDA már bejelenti, ha olyan alkalmazásnál akarjuk aktiválni a Képernyő-elrendezést, ahol ez nem támogatott. A Microsoft Word pl. nem támogatja.
  • A formátuminformációknál és más böngészőmódú üzeneteknél az NVDA már nem mond be üres sorokat, amennyiben a Képernyő-elrendezés használata opció ki van kapcsolva.
  • Az NVDA most már akkor is bezáródik, ha nyitva vannak bizonyos párbeszédablakai (pl. a Beállítások vagy a Kivételszótár). A kilépés folyamatába bekerült az esetlegesen nyitva hagyott ablakok bezárása.
  • A Beszédnézőt már be lehet zárni az Alt+F4 paranccsal, és kapott egy hagyományos Bezárás gombot is.
  • A Braille-néző kapott egy hagyományos Bezárás gombot.
  • NVDA hordozható verzió: Kijavították azt a hibát, ami a telepítésnél a konfiguráció másolása közben lépett fel olyan esetben, amikor az alapértelmezett konfigurációs mappa üres volt.
  • Frissült a CLDR (Unicode Common Locale Data Repository), ill. bővült az NVDA által kezelt matematikai jelek köre is.

Bővítmények

Ehhez a kiadáshoz ismét tesztelni és frissíteni kell a bővítményeket. Ez okozhat némi fennakadást bizonyos bővítmények használatában. Az egyes fejlesztők sorra adják ki a kompatibilis kiadásokat, de időbe telik, amíg mind reagál az új helyzetre. Így, ha valaki látja kedvenc kiegészítőjét a nem kompatibilis bővítmények listáján, azt javasoljuk, nyugodtan halassza el az NVDA frissítését néhány héttel.

Adobe Flash

Az NVDA-ból eltávolították az Adobe Flash támogatást, miután már maga az Adobe sem támogatja annak használatát. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az NVDA már nem kezeli a Flash tartalmakat. Ez sokaknak lehet, hogy fel sem fog tűnni, hiszen a webfejlesztők már egy ideje más technológiát használnak a multimédiás tartalmak megjelenítéséhez. De bizonyos, régen nem frissített weboldalak esetén bele lehet még futni.
Mindannyiunk érdeke volt, hogy végre nyugdíjazzák a Flasht, hiszen évről évre egyre nagyobb biztonsági kockázattal járt a használata. A hackerek kedvelt célpontja volt, mivel azon keresztül viszonylag könnyedén eljuttathatták a felhasználók gépeire rosszindulatú programjaikat.
Nekem személy szerint nem fog hiányozni.

Webböngészés

  • UI Automation Kezdetleges támogatás a Chromium alapú böngészőkhöz (pl. Google Chrome, Microsoft Edge):
  • Webes alkalmazások (pl. Gmail) használata közben az NVDA már nem mond be időközben megváltozott információkat amikor gyorsan változtatjuk a fókuszt.
  • Egy weboldal böngészése közben az NVDA már nem mulasztja el bejelenteni az újonnan fókuszba került elemet, amennyiben az a korábban fókuszban lévő elem eltűnése után, annak helyén jelenik meg.

Microsoft Outlook

  • Az NVDA már bejelenti a találkozókhoz rendelt kategóriákat.
  • Kijavították azt a hibát, amikor üzenet írása közben Shift+Tab paranccsal visszafelé navigáltunk az üzenet tárgyához, és az NVDA kéretlenül egy behúzási távolságértéket jelentett be. Úgy, mintha a tab billentyű segítségével hoztunk volna létre behúzást az üzenet írása során.
  • A táblázatok közt navigáló egykarakteres gyorsnavigációs parancs (alapértelmezés szerint T) most már tartalmazza a rétegződő táblázatokat is, amennyiben a megfelelő opció be van kapcsolva. NVDA Beállítások >> Böngészőmód >> Rétegződő táblázatok jelzése.
    És egy javítás az Outlook 2010 felhasználóinak is jutott:
  • Az NVDA ismét képes olvasni az üzenetek listáját.

Microsoft Word

  • Az NVDA engedélyezett UI Automation támogatás esetén már képes olvasni a megjegyzéseket.
  • A táblázatok közt navigáló egykarakteres gyorsnavigációs parancs (alapértelmezés szerint T) most már tartalmazza a rétegződő táblázatokat is, amennyiben a megfelelő opció be van kapcsolva. NVDA Beállítások >> Böngészőmód >> Rétegződő táblázatok jelzése.

Microsoft Excel

  • UI Automation kezdetleges támogatása. Csak Microsoft Excel build 16.0.13522.10000 és újabb verziók esetén ajánlott.
  • Az NVDA már bejelenti az áthúzott ill. a felső- és alsó index formátumot a celláknál, amennyiben a kapcsolódó opciók be vannak kapcsolva az NVDA beállítások Dokumentumformázás kategóriájában.
  • Bővült a formátum-információk lekérdezésére szolgáló parancs által visszajelzett tulajdonságok köre: Cellaszegélyek elhelyezkedése, vastagsága és színe, ill. mintázat típusa és színe. Alapértelmezés szerinti billentyűparancsa: NVDA+F.

Braille

  • Böngészőmódban a vezérlők már aktiválhatók úgy is, ha a Braille kurzort a vezérlők típusához navigáljuk (pl. gb, hv). Ilyen módon könnyebben aktiválhatók a hivatkozások ill. az olyan jelölőnégyzetek, amiknek nincs címkéjük.
  • Frissült a liblouis Braille fordító, új verzió: 3.17.0

Fejlesztők és haladó felhasználók

  • Könnyebb navigáció az NVDA Python konzol kimenetén.
    Alt+Felnyíl/Lenyíl: Ugrás az előző/következő kimeneti eredményre.
    Shift+Alt+Felnyíl/Lenyíl: Kijelölés a kimeneti eredmény elejéig/végéig.
    Ctrl+l Törli a kimenetet.
  • A Haladó beállítások között a “Beszéd megszakítása az időközben lejárt fókuszeseményeknél” opció mostantól alapértelmezés szerint be van kapcsolva. Ez a viselkedés bármikor kikapcsolható, ezesetben az opció értékét “nem”-re kell állítani.
  • Terminál programok Windows 10 1607 és újabb verziók esetén: Ha egy sorba illesztünk be, vagy onnan törlünk egy karaktert, az NVDA már nem mondja be kéretlenül a kurzortól jobbra lévő karaktert. Ez a kísérleti opció bekapcsolható az NVDA Haladó beállításai között, a Frissülő tartalom követésénél a Diff Match Patch algoritmus kiválasztásával.
  • Az NVDA telepítője már kezeli a –minimal parancssori paramétert és nem játssza le az indító hangot. A telepített és hordozható változat egyaránt így viselkedik.
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


9 * egy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com