Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


FLM - Miért nincs nyáron hó
35
hallgató

Megjelent az NVDA 2021.1 ingyenes képernyőolvasó látássérülteknek

- 2021. augusztus 23. 17:51 - 361 megtekintés

Azok után, hogy az előző évről átcsúszott a 2020.4 kiadás megjelenése erre az évre, most itt van a már nevében is 2021-es verzió.

NVDA ablakok és általános működés

 • Bekapcsolt képernyőfüggöny esetén az NVDA megakadályozza a Windows 10 OCR használatát.
 • Az NVDA már bejelenti, ha olyan alkalmazásnál akarjuk aktiválni a Képernyő-elrendezést, ahol ez nem támogatott. A Microsoft Word pl. nem támogatja.
 • A formátuminformációknál és más böngészőmódú üzeneteknél az NVDA már nem mond be üres sorokat, amennyiben a Képernyő-elrendezés használata opció ki van kapcsolva.
 • Az NVDA most már akkor is bezáródik, ha nyitva vannak bizonyos párbeszédablakai (pl. a Beállítások vagy a Kivételszótár). A kilépés folyamatába bekerült az esetlegesen nyitva hagyott ablakok bezárása.
 • A Beszédnézőt már be lehet zárni az Alt+F4 paranccsal, és kapott egy hagyományos Bezárás gombot is.
 • A Braille-néző kapott egy hagyományos Bezárás gombot.
 • NVDA hordozható verzió: Kijavították azt a hibát, ami a telepítésnél a konfiguráció másolása közben lépett fel olyan esetben, amikor az alapértelmezett konfigurációs mappa üres volt.
 • Frissült a CLDR (Unicode Common Locale Data Repository), ill. bővült az NVDA által kezelt matematikai jelek köre is.

Bővítmények

Ehhez a kiadáshoz ismét tesztelni és frissíteni kell a bővítményeket. Ez okozhat némi fennakadást bizonyos bővítmények használatában. Az egyes fejlesztők sorra adják ki a kompatibilis kiadásokat, de időbe telik, amíg mind reagál az új helyzetre. Így, ha valaki látja kedvenc kiegészítőjét a nem kompatibilis bővítmények listáján, azt javasoljuk, nyugodtan halassza el az NVDA frissítését néhány héttel.

Adobe Flash

Az NVDA-ból eltávolították az Adobe Flash támogatást, miután már maga az Adobe sem támogatja annak használatát. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az NVDA már nem kezeli a Flash tartalmakat. Ez sokaknak lehet, hogy fel sem fog tűnni, hiszen a webfejlesztők már egy ideje más technológiát használnak a multimédiás tartalmak megjelenítéséhez. De bizonyos, régen nem frissített weboldalak esetén bele lehet még futni.
Mindannyiunk érdeke volt, hogy végre nyugdíjazzák a Flasht, hiszen évről évre egyre nagyobb biztonsági kockázattal járt a használata. A hackerek kedvelt célpontja volt, mivel azon keresztül viszonylag könnyedén eljuttathatták a felhasználók gépeire rosszindulatú programjaikat.
Nekem személy szerint nem fog hiányozni.

Webböngészés

 • UI Automation Kezdetleges támogatás a Chromium alapú böngészőkhöz (pl. Google Chrome, Microsoft Edge):
 • Webes alkalmazások (pl. Gmail) használata közben az NVDA már nem mond be időközben megváltozott információkat amikor gyorsan változtatjuk a fókuszt.
 • Egy weboldal böngészése közben az NVDA már nem mulasztja el bejelenteni az újonnan fókuszba került elemet, amennyiben az a korábban fókuszban lévő elem eltűnése után, annak helyén jelenik meg.

Microsoft Outlook

 • Az NVDA már bejelenti a találkozókhoz rendelt kategóriákat.
 • Kijavították azt a hibát, amikor üzenet írása közben Shift+Tab paranccsal visszafelé navigáltunk az üzenet tárgyához, és az NVDA kéretlenül egy behúzási távolságértéket jelentett be. Úgy, mintha a tab billentyű segítségével hoztunk volna létre behúzást az üzenet írása során.
 • A táblázatok közt navigáló egykarakteres gyorsnavigációs parancs (alapértelmezés szerint T) most már tartalmazza a rétegződő táblázatokat is, amennyiben a megfelelő opció be van kapcsolva. NVDA Beállítások >> Böngészőmód >> Rétegződő táblázatok jelzése.
  És egy javítás az Outlook 2010 felhasználóinak is jutott:
 • Az NVDA ismét képes olvasni az üzenetek listáját.

Microsoft Word

 • Az NVDA engedélyezett UI Automation támogatás esetén már képes olvasni a megjegyzéseket.
 • A táblázatok közt navigáló egykarakteres gyorsnavigációs parancs (alapértelmezés szerint T) most már tartalmazza a rétegződő táblázatokat is, amennyiben a megfelelő opció be van kapcsolva. NVDA Beállítások >> Böngészőmód >> Rétegződő táblázatok jelzése.

Microsoft Excel

 • UI Automation kezdetleges támogatása. Csak Microsoft Excel build 16.0.13522.10000 és újabb verziók esetén ajánlott.
 • Az NVDA már bejelenti az áthúzott ill. a felső- és alsó index formátumot a celláknál, amennyiben a kapcsolódó opciók be vannak kapcsolva az NVDA beállítások Dokumentumformázás kategóriájában.
 • Bővült a formátum-információk lekérdezésére szolgáló parancs által visszajelzett tulajdonságok köre: Cellaszegélyek elhelyezkedése, vastagsága és színe, ill. mintázat típusa és színe. Alapértelmezés szerinti billentyűparancsa: NVDA+F.

Braille

 • Böngészőmódban a vezérlők már aktiválhatók úgy is, ha a Braille kurzort a vezérlők típusához navigáljuk (pl. gb, hv). Ilyen módon könnyebben aktiválhatók a hivatkozások ill. az olyan jelölőnégyzetek, amiknek nincs címkéjük.
 • Frissült a liblouis Braille fordító, új verzió: 3.17.0

Fejlesztők és haladó felhasználók

 • Könnyebb navigáció az NVDA Python konzol kimenetén.
  Alt+Felnyíl/Lenyíl: Ugrás az előző/következő kimeneti eredményre.
  Shift+Alt+Felnyíl/Lenyíl: Kijelölés a kimeneti eredmény elejéig/végéig.
  Ctrl+l Törli a kimenetet.
 • A Haladó beállítások között a “Beszéd megszakítása az időközben lejárt fókuszeseményeknél” opció mostantól alapértelmezés szerint be van kapcsolva. Ez a viselkedés bármikor kikapcsolható, ezesetben az opció értékét “nem”-re kell állítani.
 • Terminál programok Windows 10 1607 és újabb verziók esetén: Ha egy sorba illesztünk be, vagy onnan törlünk egy karaktert, az NVDA már nem mondja be kéretlenül a kurzortól jobbra lévő karaktert. Ez a kísérleti opció bekapcsolható az NVDA Haladó beállításai között, a Frissülő tartalom követésénél a Diff Match Patch algoritmus kiválasztásával.
 • Az NVDA telepítője már kezeli a –minimal parancssori paramétert és nem játssza le az indító hangot. A telepített és hordozható változat egyaránt így viselkedik.
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


- három = 6

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc mínusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com