Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Vakok álltak péktanoncnak - Bíró Csabával és Tarnai Lászlóval Balázs Zsanett beszélget
54
hallgató

Megjelent az NVDA 2021.1 ingyenes képernyőolvasó látássérülteknek

- 2021. augusztus 23. 17:51 - 721 megtekintés

Azok után, hogy az előző évről átcsúszott a 2020.4 kiadás megjelenése erre az évre, most itt van a már nevében is 2021-es verzió.

NVDA ablakok és általános működés

 • Bekapcsolt képernyőfüggöny esetén az NVDA megakadályozza a Windows 10 OCR használatát.
 • Az NVDA már bejelenti, ha olyan alkalmazásnál akarjuk aktiválni a Képernyő-elrendezést, ahol ez nem támogatott. A Microsoft Word pl. nem támogatja.
 • A formátuminformációknál és más böngészőmódú üzeneteknél az NVDA már nem mond be üres sorokat, amennyiben a Képernyő-elrendezés használata opció ki van kapcsolva.
 • Az NVDA most már akkor is bezáródik, ha nyitva vannak bizonyos párbeszédablakai (pl. a Beállítások vagy a Kivételszótár). A kilépés folyamatába bekerült az esetlegesen nyitva hagyott ablakok bezárása.
 • A Beszédnézőt már be lehet zárni az Alt+F4 paranccsal, és kapott egy hagyományos Bezárás gombot is.
 • A Braille-néző kapott egy hagyományos Bezárás gombot.
 • NVDA hordozható verzió: Kijavították azt a hibát, ami a telepítésnél a konfiguráció másolása közben lépett fel olyan esetben, amikor az alapértelmezett konfigurációs mappa üres volt.
 • Frissült a CLDR (Unicode Common Locale Data Repository), ill. bővült az NVDA által kezelt matematikai jelek köre is.

Bővítmények

Ehhez a kiadáshoz ismét tesztelni és frissíteni kell a bővítményeket. Ez okozhat némi fennakadást bizonyos bővítmények használatában. Az egyes fejlesztők sorra adják ki a kompatibilis kiadásokat, de időbe telik, amíg mind reagál az új helyzetre. Így, ha valaki látja kedvenc kiegészítőjét a nem kompatibilis bővítmények listáján, azt javasoljuk, nyugodtan halassza el az NVDA frissítését néhány héttel.

Adobe Flash

Az NVDA-ból eltávolították az Adobe Flash támogatást, miután már maga az Adobe sem támogatja annak használatát. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az NVDA már nem kezeli a Flash tartalmakat. Ez sokaknak lehet, hogy fel sem fog tűnni, hiszen a webfejlesztők már egy ideje más technológiát használnak a multimédiás tartalmak megjelenítéséhez. De bizonyos, régen nem frissített weboldalak esetén bele lehet még futni.
Mindannyiunk érdeke volt, hogy végre nyugdíjazzák a Flasht, hiszen évről évre egyre nagyobb biztonsági kockázattal járt a használata. A hackerek kedvelt célpontja volt, mivel azon keresztül viszonylag könnyedén eljuttathatták a felhasználók gépeire rosszindulatú programjaikat.
Nekem személy szerint nem fog hiányozni.

Webböngészés

 • UI Automation Kezdetleges támogatás a Chromium alapú böngészőkhöz (pl. Google Chrome, Microsoft Edge):
 • Webes alkalmazások (pl. Gmail) használata közben az NVDA már nem mond be időközben megváltozott információkat amikor gyorsan változtatjuk a fókuszt.
 • Egy weboldal böngészése közben az NVDA már nem mulasztja el bejelenteni az újonnan fókuszba került elemet, amennyiben az a korábban fókuszban lévő elem eltűnése után, annak helyén jelenik meg.

Microsoft Outlook

 • Az NVDA már bejelenti a találkozókhoz rendelt kategóriákat.
 • Kijavították azt a hibát, amikor üzenet írása közben Shift+Tab paranccsal visszafelé navigáltunk az üzenet tárgyához, és az NVDA kéretlenül egy behúzási távolságértéket jelentett be. Úgy, mintha a tab billentyű segítségével hoztunk volna létre behúzást az üzenet írása során.
 • A táblázatok közt navigáló egykarakteres gyorsnavigációs parancs (alapértelmezés szerint T) most már tartalmazza a rétegződő táblázatokat is, amennyiben a megfelelő opció be van kapcsolva. NVDA Beállítások >> Böngészőmód >> Rétegződő táblázatok jelzése.
  És egy javítás az Outlook 2010 felhasználóinak is jutott:
 • Az NVDA ismét képes olvasni az üzenetek listáját.

Microsoft Word

 • Az NVDA engedélyezett UI Automation támogatás esetén már képes olvasni a megjegyzéseket.
 • A táblázatok közt navigáló egykarakteres gyorsnavigációs parancs (alapértelmezés szerint T) most már tartalmazza a rétegződő táblázatokat is, amennyiben a megfelelő opció be van kapcsolva. NVDA Beállítások >> Böngészőmód >> Rétegződő táblázatok jelzése.

Microsoft Excel

 • UI Automation kezdetleges támogatása. Csak Microsoft Excel build 16.0.13522.10000 és újabb verziók esetén ajánlott.
 • Az NVDA már bejelenti az áthúzott ill. a felső- és alsó index formátumot a celláknál, amennyiben a kapcsolódó opciók be vannak kapcsolva az NVDA beállítások Dokumentumformázás kategóriájában.
 • Bővült a formátum-információk lekérdezésére szolgáló parancs által visszajelzett tulajdonságok köre: Cellaszegélyek elhelyezkedése, vastagsága és színe, ill. mintázat típusa és színe. Alapértelmezés szerinti billentyűparancsa: NVDA+F.

Braille

 • Böngészőmódban a vezérlők már aktiválhatók úgy is, ha a Braille kurzort a vezérlők típusához navigáljuk (pl. gb, hv). Ilyen módon könnyebben aktiválhatók a hivatkozások ill. az olyan jelölőnégyzetek, amiknek nincs címkéjük.
 • Frissült a liblouis Braille fordító, új verzió: 3.17.0

Fejlesztők és haladó felhasználók

 • Könnyebb navigáció az NVDA Python konzol kimenetén.
  Alt+Felnyíl/Lenyíl: Ugrás az előző/következő kimeneti eredményre.
  Shift+Alt+Felnyíl/Lenyíl: Kijelölés a kimeneti eredmény elejéig/végéig.
  Ctrl+l Törli a kimenetet.
 • A Haladó beállítások között a “Beszéd megszakítása az időközben lejárt fókuszeseményeknél” opció mostantól alapértelmezés szerint be van kapcsolva. Ez a viselkedés bármikor kikapcsolható, ezesetben az opció értékét “nem”-re kell állítani.
 • Terminál programok Windows 10 1607 és újabb verziók esetén: Ha egy sorba illesztünk be, vagy onnan törlünk egy karaktert, az NVDA már nem mondja be kéretlenül a kurzortól jobbra lévő karaktert. Ez a kísérleti opció bekapcsolható az NVDA Haladó beállításai között, a Frissülő tartalom követésénél a Diff Match Patch algoritmus kiválasztásával.
 • Az NVDA telepítője már kezeli a –minimal parancssori paramétert és nem játssza le az indító hangot. A telepített és hordozható változat egyaránt így viselkedik.
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- 3 = öt

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. október 2. hétfő, Petra napja van.
Az év 40. hete és 275. napja.
Holnap Helga napja lesz.

1844. A nem-nemesek minden közhivatalokra alkalmazása. A követek háza e napon a nem-nemeseket csak a közigazgatási hivatalok viselésére kívánta joggal felruházni; de a főnemesek e kérdésben több szabadelvűséget tanúsítottak.


1950. Közzéteszik a földművelésügyi miniszter 16121-16129/1950. sz. rendeleteit 9 mezőgazdasági kutatóintézet létesítéséről. (Ezek: Budapesten: Agrokémiai Kutató Intézet, Kertészeti Kutató Intézet, Szőlészeti Kutató Intézet; Növénytermelési Kutató Intézet: Martonvásár; Öntözési és Talajjavítási Intézet: Szarvas; Mezőgazdasági Kísérleti Intézetek Debrecenben, Keszthelyen, Mosonmagyaróvárott és Szegeden.)


Petrőczi Éva: Ősz

A gyümölcs-óra
októbert mutat:
birs-perc,
alma-perc,
körte. perc
az őszt kondító
fák alatt.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com