Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


LGT - Gyere ki a hegyoldalba
50
hallgató

Súlyosan és rendszerszinten sérül a fogyatékossággal élő emberek egyenlő esélyű hozzáféréshez való joga

- 2022. július 9. 7:07 - 506 megtekintés

Az ombudsman vizsgálata az épített környezet egyenlő esélyű hozzáférésére vonatkozó hazai jogi és szakmai szabályozást, valamint a jogalkalmazási – tervezési, engedélyeztetési, kivitelezési és ellenőrzési – gyakorlatot járja körbe és kiterjed arra is, hogy mennyiben érvényesülnek Magyarországon a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ Egyezmény (CRPD) vonatkozó alapelvei: az egyetemes tervezés és az észszerű alkalmazkodás.

Az átfogó vizsgálatot az ombudsman maga kezdeményezte, azaz az eljárás hivatalból folyik. Akkor indít ilyen eljárást az ombudsman, ha úgy látja, hogy szükség van valamely nagyobb csoportot érintő visszásság, vagy egy alapvető jog érvényesülésének átfogó vizsgálatára. Az ombudsman a lefolytatott vizsgálatról jelentést készít majd, amely tartalmazza a feltárt tényeket, az ezeken alapuló megállapításokat és következtetéseket. A feltárt visszásság orvoslására ajánlást tehet, illetve javasolhatja jogszabály előkészítését, módosítását, hatályon kívül helyezését, kiadását.

Az ombudsmanhoz eljuttatott több mint százoldalas beadványában a MEOSZ. áttekintette a jogszabályi környezetet, megvizsgálták az akadálymentességet és az egyenlő esélyű hozzáférést szabályozó legfontosabb hazai és nemzetközi jogszabályokat valamint egyéb szabályozó eszközöket, kiemelve azokat a pontokat, ahol koncepcionális változásra, jogszabály módosítására, illetve a szabályozással kapcsolatos szemléletváltásra lenne szükség. Gyakorló rehabilitációs szakmérnökök tapasztalatai alapján vizsgálták meg a beruházási, építési folyamat egyes lépéseit (előkészítés, tervezés, engedélyezés, kivitelezés, üzemeltetés) és mutattak rá az akadálymentesség és egyenlő esélyű hozzáférés megvalósulását gátló tényezőkre. Külön vizsgálták a közterületek és szabad területek akadálymentességének szabályozási és gyakorlati kérdéseit, és elemezték az akadálymentességi és örökségvédelmi jogok, érdekek és jogszabályok ütközéséből eredő visszásságokat. Tekintettel arra, hogy ma Magyarországon pályázati forrásokból, gyakran közbeszerzés útján épül és újul meg az épített környezet jelentős hányada, a pályázati előírások, kiírások egyenlő esélyű hozzáférésre és akadálymentességre gyakorolt hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni. A pályázatokkal és a közbeszerzési eljárással kapcsolatos szabályozást ezért részletesen elemezték. Mindezeken kívül a mérnökök és rehabilitációs környezettervező szakmérnökök képzésének hiányosságait vették górcső alá, ezzel összefüggésben kitértek a folyamatban részt vevő szakembereket megillető jogosultságokra és kötelezettségekre is. Miután az utóbbi években egyre nagyobb teret nyernek olyan vállalkozások, amelyek a szolgáltatások akadálymentességének saját szempontrendszer alapján történő minősítésével foglalkoznak, megvizsgálták ezeknek a magánvállalkozásnak az épített környezet akadálymentességére gyakorolt hatását is. Mindezeken kívül két speciális, a fogyatékossággal élő emberek számára kiemelten fontos területet elemeztek az épített környezet akadálymentessége szempontjából: a lakóépületek és a munkahelyek akadálymentességét.

A MEOSZ. szeretné, ha a közösség is részletesen megismerhetné az épített környezet akadálymentessége hiányosságainak okait, ezért honlapjukon és közösségi felületeiken, valamint a MEOSZ havonta megjelenő lapjában, a Humanitás elkövetkező számaiban egy-egy cikket szentelnek az ombudsmani beadványuk fejezeteinek bemutatására. Feltárják, hogy mi az oka annak, hogy a nemzetközi és hazai jogszabályi előírások nem teljesülnek, így a mozgáskorlátozott emberek számára az akadálymentesség és egyenlő esélyű hozzáférés sokszor csak vágyálom marad. Cikkeikben kibontják, hogy az egymással konkuráló jogszabályok és egyéb szabályozó eszközök, az akadálymentességi stratégia hiánya, a szakemberek képzésének hiányosságai, az építési folyamatot kísérő megfelelő ellenőrzési pontok szabályozatlansága, a hatósági eljárások elégtelensége, a pályázati előírások ellentmondásai, a rehabilitációs környezettervező szakmérnökök „rendszeren kívülisége” és számos, egyéb ok együttesen hogyan eredményezik azt, hogy a fogyatékossággal élő emberek egyenlő esélyű hozzáféréshez való joga súlyosan sérül.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


1 + négy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc plusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com