Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nekem 90 - Zenék a 90-es évekb*l
50
hallgató

Közösen az eldobált rollerek ellen

- 2023. január 23. 19:41 - 268 megtekintés

Az MVGYOSZ a BKK, a Lime, a Tier, a Bird és a MOL Bubi képviselőivel egyeztetett a mikromobilitási eszközök akadálymentes elhelyezéséről, és a hazai közlekedési kultúra fejlesztéséről.

Ahogy arról már itt írt a szervezet, az MVGYOSZ-hez folyamatosan érkeznek visszajelzések az ország több pontján élő látássérült járókelőktől az útban hagyott elektromos rollerekkel, biciklikkel és más mikromobilitási eszközökkel kapcsolatban.

A hatályos szabályozás alapján, ahol vannak ilyenek, ott ezeket az eszközöket csak az ún. mikromobilitási pontokon megengedett leparkolni. Ezeknek a mikromobilitási pontoknak a kihelyezése azonban önkormányzati hatáskörbe tartozik.

A problémakör megoldása érdekében az MVGYOSZ 2022 szeptemberéig több ízben kereste meg az illetékes közigazgatási szerveket, minisztériumot, települési és kerületi önkormányzatokat, és a Budapesti Közlekedési Központot (BKK). A 2022 szeptemberi egyeztetés eredményeképpen a BKK ígéretet tett arra, hogy az általuk kiadott, és az önkormányzatok által használt parkoló-telepítési útmutatót kibővítik az MVGYOSZ által megfogalmazott akadálymentességi szempontokkal.

Az MVGYOSZ ajánlása alapján a parkolókat a gyalogos fősodortól a lehető legtávolabb, az úttesten vagy a rendezési sávon kell elhelyezni úgy, hogy a rollerek és kerékpárok kormánya semmiképpen sem lóghat bele a járda vonalába. A parkolók körül a felfestés nem elegendő, mert a látássérült járókelők sem vakvezetőkutyával, sem fehérbottal nem érzékelhetik azt, így taktilisen jól érzékelhető, legalább 5 mm vastag ún. zónahatárkő alkalmazásával, vagy egy egybefüggő, legalább 10 cm magas szegéllyel kell ezeket lerekeszteni.

Roller van, rollerparkoló nincs?

A megosztott mikromobilitási eszközöket biztosító egyes szolgáltatóknak azonban jelenleg nincs megtiltva, hogy azokon a helyeken is nyújtsák szolgáltatásaikat, ahol még nincs telepítve rollerparkoló. Tipikusan ilyen hely például a legtöbb Balaton-menti település, Budapest külvárosa vagy akár Budapest XIV. kerülete. Ahol nincs parkoló, ott a jelenleg hatályos közlekedési szabályok szerint nem írható elő, hogy a felhasználók konkrétan hová parkolják a már nem használt mikromobilitási járműveket. Azt az előírást azonban, hogy a már nem használt bicikliket és rollereket ne hagyják az útban, a felhasználók nem mindig értelmezik ugyanúgy.

Hogyan tovább?

Köszönhetően a BKK közreműködésének, 2023 januárjára sikerült megszervezni egy egyeztetést a Lime, a Tier, a Bird és a MOL Bubi képviselőivel. Az egyeztetésen az MVGYOSZ:
– Kérte a BKK segítségét abban, hogy a telepített mikromobilitási parkolók határa a vak és gyengénlátó emberek számára is érzékelhető legyen taktilisen és felfestés útján egyaránt;
– Felhívta a jelenlévők figyelmét a látássérült emberek által leggyakrabban használt GPS alkalmazásokra, és kérte, hogy a létesült mikromobilitási pontok ezeknek az alkalmazásoknak az adatbázisában is szerepeljenek;
– Felkérte a BKK-t arra, hogy az MVGYOSZ-szel együttműködve folytasson tárgyalásokat a helyi önkormányzatokkal azért, hogy minél több mikromobilitási parkoló létesülhessen;
– Ismét a megosztott mikromobilitási járműszolgáltatók elé tárta, mennyire balesetveszélyes egy rosszul leparkolt roller vagy bicikli a vak és gyengénlátó emberek számára;
– Felkérte a szolgáltatókat, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy felhasználóikban és saját munkavállalóikban tudatosítsák, hogyan tudják úgy leparkolni a már nem használt járműveket, hogy azzal ne akadályozzák a gyalogos forgalmat;
– Kérte a szolgáltatók segítségét abban, hogy a parkolók elkészültéig segítsenek elérni a szabályokat be nem tartó és a járműveiket útban hagyó felhasználókat;
– Felvetette egy jutalmazó-büntető rendszer alkalmazását, hogy a felhasználókat a szabályok betartására ösztönözzék;
– Végül kérte a jelenlévők segítségét abban, hogy legyenek részesei egy tudatosságnövelő kommunikációs kampánynak, ahol bemutatásra kerülne, egyes környékeken hogyan kell szabályosan, a látássérült járókelőket nem zavaró módon leparkolni a már használni nem kívánt rollereket és kerékpárokat.

A BKK korábban kiadott egy útmutatót a mikromobilitási parkolók telepítéséről. Ehhez az MVGYOSZ készített egy állásfoglalást arról, hogyan kell ezeket a parkolókat érzékelhetővé tenni a látássérült járókelők számára. Ezt az anyagot az egyeztetést követően felülvizsgálták az MVGYOSZ szakemberei.

Az anyag hatályos változata itt olvasható.

A pozitív hangvételű egyeztetés és a résztvevők nyitott, megoldásorientált hozzáállása okot ad reménykedni abban, hogy a fent felsoroltak növelhetik a látássérült járókelők közlekedési biztonságát és csökkenthetik a rájuk leselkedő balesetveszélyt.

(Dr. Velegi Dorottya – MVGYOSZ. mb. szakmai vezető)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


9 - = kettő

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com