Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


US fever show - listavezet* dalok Amerikából
49
hallgató

Közösen az eldobált rollerek ellen

- 2023. január 23. 19:41 - 195 megtekintés

Az MVGYOSZ a BKK, a Lime, a Tier, a Bird és a MOL Bubi képviselőivel egyeztetett a mikromobilitási eszközök akadálymentes elhelyezéséről, és a hazai közlekedési kultúra fejlesztéséről.

Ahogy arról már itt írt a szervezet, az MVGYOSZ-hez folyamatosan érkeznek visszajelzések az ország több pontján élő látássérült járókelőktől az útban hagyott elektromos rollerekkel, biciklikkel és más mikromobilitási eszközökkel kapcsolatban.

A hatályos szabályozás alapján, ahol vannak ilyenek, ott ezeket az eszközöket csak az ún. mikromobilitási pontokon megengedett leparkolni. Ezeknek a mikromobilitási pontoknak a kihelyezése azonban önkormányzati hatáskörbe tartozik.

A problémakör megoldása érdekében az MVGYOSZ 2022 szeptemberéig több ízben kereste meg az illetékes közigazgatási szerveket, minisztériumot, települési és kerületi önkormányzatokat, és a Budapesti Közlekedési Központot (BKK). A 2022 szeptemberi egyeztetés eredményeképpen a BKK ígéretet tett arra, hogy az általuk kiadott, és az önkormányzatok által használt parkoló-telepítési útmutatót kibővítik az MVGYOSZ által megfogalmazott akadálymentességi szempontokkal.

Az MVGYOSZ ajánlása alapján a parkolókat a gyalogos fősodortól a lehető legtávolabb, az úttesten vagy a rendezési sávon kell elhelyezni úgy, hogy a rollerek és kerékpárok kormánya semmiképpen sem lóghat bele a járda vonalába. A parkolók körül a felfestés nem elegendő, mert a látássérült járókelők sem vakvezetőkutyával, sem fehérbottal nem érzékelhetik azt, így taktilisen jól érzékelhető, legalább 5 mm vastag ún. zónahatárkő alkalmazásával, vagy egy egybefüggő, legalább 10 cm magas szegéllyel kell ezeket lerekeszteni.

Roller van, rollerparkoló nincs?

A megosztott mikromobilitási eszközöket biztosító egyes szolgáltatóknak azonban jelenleg nincs megtiltva, hogy azokon a helyeken is nyújtsák szolgáltatásaikat, ahol még nincs telepítve rollerparkoló. Tipikusan ilyen hely például a legtöbb Balaton-menti település, Budapest külvárosa vagy akár Budapest XIV. kerülete. Ahol nincs parkoló, ott a jelenleg hatályos közlekedési szabályok szerint nem írható elő, hogy a felhasználók konkrétan hová parkolják a már nem használt mikromobilitási járműveket. Azt az előírást azonban, hogy a már nem használt bicikliket és rollereket ne hagyják az útban, a felhasználók nem mindig értelmezik ugyanúgy.

Hogyan tovább?

Köszönhetően a BKK közreműködésének, 2023 januárjára sikerült megszervezni egy egyeztetést a Lime, a Tier, a Bird és a MOL Bubi képviselőivel. Az egyeztetésen az MVGYOSZ:
– Kérte a BKK segítségét abban, hogy a telepített mikromobilitási parkolók határa a vak és gyengénlátó emberek számára is érzékelhető legyen taktilisen és felfestés útján egyaránt;
– Felhívta a jelenlévők figyelmét a látássérült emberek által leggyakrabban használt GPS alkalmazásokra, és kérte, hogy a létesült mikromobilitási pontok ezeknek az alkalmazásoknak az adatbázisában is szerepeljenek;
– Felkérte a BKK-t arra, hogy az MVGYOSZ-szel együttműködve folytasson tárgyalásokat a helyi önkormányzatokkal azért, hogy minél több mikromobilitási parkoló létesülhessen;
– Ismét a megosztott mikromobilitási járműszolgáltatók elé tárta, mennyire balesetveszélyes egy rosszul leparkolt roller vagy bicikli a vak és gyengénlátó emberek számára;
– Felkérte a szolgáltatókat, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy felhasználóikban és saját munkavállalóikban tudatosítsák, hogyan tudják úgy leparkolni a már nem használt járműveket, hogy azzal ne akadályozzák a gyalogos forgalmat;
– Kérte a szolgáltatók segítségét abban, hogy a parkolók elkészültéig segítsenek elérni a szabályokat be nem tartó és a járműveiket útban hagyó felhasználókat;
– Felvetette egy jutalmazó-büntető rendszer alkalmazását, hogy a felhasználókat a szabályok betartására ösztönözzék;
– Végül kérte a jelenlévők segítségét abban, hogy legyenek részesei egy tudatosságnövelő kommunikációs kampánynak, ahol bemutatásra kerülne, egyes környékeken hogyan kell szabályosan, a látássérült járókelőket nem zavaró módon leparkolni a már használni nem kívánt rollereket és kerékpárokat.

A BKK korábban kiadott egy útmutatót a mikromobilitási parkolók telepítéséről. Ehhez az MVGYOSZ készített egy állásfoglalást arról, hogyan kell ezeket a parkolókat érzékelhetővé tenni a látássérült járókelők számára. Ezt az anyagot az egyeztetést követően felülvizsgálták az MVGYOSZ szakemberei.

Az anyag hatályos változata itt olvasható.

A pozitív hangvételű egyeztetés és a résztvevők nyitott, megoldásorientált hozzáállása okot ad reménykedni abban, hogy a fent felsoroltak növelhetik a látássérült járókelők közlekedési biztonságát és csökkenthetik a rájuk leselkedő balesetveszélyt.

(Dr. Velegi Dorottya – MVGYOSZ. mb. szakmai vezető)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hat * 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. december 3. vasárnap, Ferenc, Olívia napja van.
Ma van a(z) A fogyatékos emberek nemzetközi napja.
Az év 48. hete és 337. napja.
Holnap Borbála, Barbara napja lesz.

1352. Nagy Lajos király mily hatáskört jelölt ki a főispánnak ? Midőn Ugocsa vármegye főispánját kinevezte így tudatta feladatait a megyével: " Ő titeket jogaitokban és szabadságaitokban fenntartson és oltalmazzon. Királyi parancsainknak a megyében pontos végrehajtását eszközölje. "


1930. Megnyitották a Nemzeti Sportuszodát a budapesti Margitszigeten. Épült Hajós Alfréd, első olimpiai úszóbajnokunk, építészmérnök tervei alapján, nyolc hónap alatt.


József Attila / 1905. ápr. 11. - 1937. dec.3. /

Én költő vagyok ...

Én költő vagyok, de nem kell dicsőség,
ne ünnepelje bennem senki hősét,
ily ünneplést én Istenre hagyok.
Ő az, hogy nincs nagy, kinél nincs nagyobb.
Versem azé, ki szívem versbe kérte
és nékem elég a barátság érte.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 321

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com