Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Kovács Kati - Most kéne abbahagyni
39
hallgató

A houstoni Baylor Collage of Medicine kutatócsapatának kutatása során új megközelítéssel próbálták stimulálni a látásért felelős agyterületet,amivel egészen elképesztő eredményeket sikerült elérniük a látássérült és vak embereknél.

- 2020. május 25. 22:46 - 405 megtekintés

A houstoni Baylor Collage of Medicine kutatási projektje során rajzolt betűket érzékeltek képszerűen vak emberek. A speciális impulzusoknak köszönhető sikertől a látás teljes visszanyeréséig persze még hosszú az út.

Szemléltető ábra az “agyba rajzolás” statikus és dinamikus változatáról
A houstoni Baylor Collage of Medicine kutatócsapatának egészen elképesztő eredményeket sikerült elérni látássérült és vak embereknél azzal, hogy új megközelítéssel próbálták stimulálni a látásért felelős agyterületet.
Egyszerű, mint a tenyérbe rajzolás
Korábban is történt már számtalan kísérlet arra, hogy agykéreg elektromos stimulálásával valahogy aktivitásra bírják a látásukban súlyosan korlátozott páciensek nem, vagy nem megfelelően működő idegsejtjeit. A mostani azonban pontosságával, összetettségével és egyben az alanyok szempontjából egyszerű alkalmazásával is kiemelkedik a mezőnyből.
A kísérletben részt vevők úgy fogalmazták meg az élményt, mintha fénylő foltokat vagy vonalakat “láttak” volna. A kutatók mindezt azzal érték el, hogy a megfelelő agyterületre precíz elektromos impulzusokat sugároztak. Más kísérletekkel ellentétben azonban nem pontszerűen érték a felszínt a stimulusok, hanem folyamatos “érintésként”. A jelenséget a szakemberek a tenyérbe rajzolt mintákhoz hasonlították.
A teszteket olyan személyeken végezték, akiknél egyéb okokból (például az epilepsziájuk monitorozására) már beültettek elektródákat az agykéregbe, így további beavatkozásra, vagy egyéb előzetes felkészítésre nem volt szükség. Az alanyok külön trenírozás nélkül képesek voltak igen jó arányban, 85-90 százalékos pontossággal lerajzolni azokat a vonalakat, betűket, amelyeket a kutatók az agykéregük felületére sugárzott hullámokkal igyekeztek megjelenítettni a fejükben.
A tesztek meggyőző eredményeket hoztak 
Természetesen mindez egyelőre nem jelenti azt, hogy a látásukat elvesztő emberek akár csak a közeljövőben képesek legyenek teljes vizuális élményt kapni a technológia segítségével, ugyanakkor a mostani tanulmány egy fontos lépés az úton. A kutatók a következőkben azon dolgoznak majd, hogy az egyszerű betűket kiadó vonalakat egyre összetettebb formákká fejlesszék. Középtávú cél lehet például, hogy az alanyok képesek legyenek akár családtagjaikat is felismerni a körvonalak alapján, vagy éppen az önálló tájékozódásuk legyen sokkal könnyebb azáltal, hogy a környezetükben lévő formák megjelennek a gondolataikban.
Hogy milyen tágak a lehetőségek, arra jó példa az, hogy a látásért felelős agykéreg területén félmilliárd idegsejt van, amelyeknek csak egy nagyon kis töredékét stimulálták a kutatók, mindössze néhány elektróda segítségével. A csapat idegműködésre specializálódott biomérnökökkel karöltve igyekszik egyre sűrűbb elektródahálókat készíteni, amely pontosabb stimulálást, részletesebb virtuális megjelenítést hozhat.
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


nyolc * = 48

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com