Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


46
hallgató

Különleges kiállítás a Fehér bot világnapján Zongora és patkolástan címmel

- 2009. október 12. 13:31 - 1216 megtekintés

Az évente megrendezésre kerülő Fehér bot világnapja (október 15.) alkalmából idén egy különleges, rendhagyó kiállítás megnyitóra várja az érdeklődőket a Vakok Állami Intézete a Szent István Egyetem Állatorvos- Tudományi Karán. Hogy miért éppen ez az intézmény fogadta be az egyedülálló kiállítást? Mi köze lehet a zongorának a patkolástanhoz, vagyis hogyan folynak össze a kultúra és a tudomány fura szálai a múltban?

A kiállítás megannyi kérdésre adja meg a választ, s mivel a téma feldolgozója maga is látássérült, így az egyedülálló kiállítást úgy kivitelezték, hogy az az egészségesek mellett a látássérültek és a vakok számára is elérhető élménnyé válhasson. Az egyelőre időszaki kiállítás megnyitója azonban nem csak ezért érdekes. A rendezvényen jelentik be Magyarország első, tapintható galériájának létrehozását is. Azt hihetnénk, hogy művein keresztül már ismerjük zenészóriásunk Liszt Ferenc életét. Egy lelkes kutató, Szilvási Miklós mégis ezt a témát választotta, s mára olyan kultúrtörténeti érdekességekkel bővítette a Liszt hagyatékot, melyek létezéséről eddig nem is sejthettünk. Kitartó nyomozói munkájának hála fény derült arra, hogy Liszt egykoron szoros barátságot ápolt az Állatorvosi Egyetem egykori igazgatója Dr. Varga Ferenccel, akinek lánya Varga Vilma egyébként a zeneszerző legkedveltebb tanítványa is volt. A hosszú barátságban telt évek alatt megannyi közös emlék halmozódott fel a kor két kiválóságának életéről összekapcsolva ezen időszak tudományát és kultúráját. Szilvási, aki maga is látássérült, a megálmodott kiállítás elkészülténél fontosnak tartotta, hogy sorstársai -a gyengén látók illetve a vakok- számára is elérhető legyen az egyedülálló gyűjtemény. Kutatása az állatorvoslás számára is fontos, új információkat hozott, ezért az Egyetem vállalta, hogy három hónapra befogadja a kiállítást. A felhalmozott anyagok az egészségesek mellett a látás és hallássérültek számára is maradandó élményt nyújt majd, hiszen a tapinthatósága mellett hanganyagos tárlatvezetéssel is segítik a fogyatékkal élőket. Ekkor kerül bejelentésre egy olyan kiállító terem létrehozása is, ami látássérültek számára készül majd, de mindenki használhatja benne a tapintás útján történő ismeretszerzést. A „Kézzelfogható” Galéria Magyarországon az első lesz, így modellül szolgálhat az ország többi múzeumának hasonló akadálymentesítésére. A tervek szerint Galéria kialakításánál figyelembe fogják venni a többi fogyatékkal élő csoport igényeit is.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hét - = 4

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 9. péntek, Félix napja van.
Az év 23. hete és 160. napja.
Holnap Margit, Gréta napja lesz.

1436. Zsigmond király pénzzavarai haláláig tartottak. Ez évben 4 községet zálogosított el, majd Sopront adóztatta meg, s e napon Késmárktól vett kölcsön.


1763. A selmecbányai bányászati akadémián felállították az ásványtani és vegytani tanszéket.


Pinczési Judit: Nyári dal

Egy kislány kék lepkét fogott.
Szebb volt, mint egy szálló madár.
Fénylő szárnyát szétnyitotta,
azt mondta, ő lepkekirály.

"Nem koronámat adom én,
a szabadságért kevés, tudom,
de ha röptömben felkiáltok,
a hangom megül az arcodon."

Lepke táncol a szélben,
a tó ezüst tükör.
Egy kislány játszik a réten,
s az arca tündököl.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy plusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com