Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek
52
hallgató

Neurotechnológiai kutatások eredményeit ismerhette meg a Debreceni Egyetem delegációja

- 2023. február 2. 16:00 - 399 megtekintés

A Debreceni Egyetem delegációja is részt vett a NeurotechEU nemzetközi egyetemi együttműködés Spanyolországban tartott negyedik rektori találkozóján, ahol egy francia és egy izlandi intézmény csatlakozásáról is döntöttek. A rendezvényen bemutatott neurotechnológiai kutatások és eredmények lehetőséget adnak újabb együttműködésekre a DE intézetei, szakemberei számára – írta honlapján a Debreceni Egyetem.

Fotó: unideb.hu

A nyolc neves európai felsőoktatási intézmény – köztük a DE – által 2020 őszén indított program fő célja elősegíteni a szélesebb értelemben vett idegtudományok fejlődését, összehangolni a kutatásokat és megismertetni azokat. A NeurotechEU konzorciumban egyebek mellett olyan rendkívül neves felsőoktatási intézmények a Debreceni Egyetem (DE) partnerei, mint a svéd Karolinska Institutet, a német University of Bonn, a holland Radboud University, valamint az Egyesült Királyságban működő University of Oxford.

A szervezet képviselői ezúttal Spanyolországban, a Debrecenhez hasonló lakosságszámú Elche városában gyűltek össze, ahol az Universidad Miguel Hernández de Elche volt a házigazda.

A Debreceni Egyetem delegációjának vezetője, Tőzsér József élettudományokért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes a szervezet igazgatótanácsának tagjaként részt vett a NeurotechEU tudományos szekciójában, ahol a vendéglátó egyetem neves kutatói a neurotechnológia különböző területein elért eredményeiket ismertették.

– A spanyol kollégák négy kiváló tudományos előadás keretében mutatták be a neurotechnológia igen eltérő vonatkozásait. Hallhattunk például a klasszikus agykutatásról, a COVID-fertőzés következtében fellépő szaglásvesztés molekuláris hátteréről, illetve viselkedéstani kutatásokról is, például arról, hogyan befolyásolhatják előítéletek a bírói ítéleteket. A bemutatott példákra építve egyrészt a jelenleginél sokkal szélesebb kutatói kört tervezünk bevonni a NeurotechEU programba, másrészt új kollaborációs kapcsolatok kialakulását reméljük – ismertette Tőzsér József.

Az úgynevezett Egyes munkaprogram vezetőségi találkozóján a Debreceni Egyetemet Gregán Orsolya, az intézmény Nemzetközi K+F Kapcsolatok Központjának vezetője, a projekt menedzsere képviselte.

A vendégek látogatást tettek az alicantei Miguel Hernández egyetem orvosi campusán is, ahol az úgynevezett Cyborg Centert és a képalkotó szolgáltató laboratóriumot nézték meg. A programon Szücs Péter, a DE Anatómiai Intézet igazgatója részletes tájékoztatást kapott az UMH laboratóriumban használatos mikroszkópok technikai paramétereiről és azok használati feltételeiről, valamint az MRI működtetéséről.

 A kapott információk segítenek a Debreceni Egyetem hasonló szolgáltató laboratóriumainak működtetésében, melyben együttműködés alakult ki a spanyol kollégákkal. Az UMH nagyteljesítményű kisállat MRI-jére alapozva elindítottunk egy kollaborációs munkát és tovább is épülhet a kapcsolat – fogalmazott Szücs Péter.  

A konferencia második napján, a Rektori Tanács találkozón a szervezet bővítéséről döntöttek, a francia University of Lille és az izlandi Reykjavik University csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez. Az ezt követő kormányzótanácsi ülésen egyebek mellett az esetleges további bővítésről is szó esett.

A Debreceni Egyetem képviselői további megbeszéléseken is részt vettek. A társegyetemek kommunikációs szakemberei Sárvári Géza Zsolt, a DE Nemzetközi K+F Kapcsolatok Központja ügyvivő-szakértőjének közreműködésével vitatták meg a NeurotechEU Kommunikációs Tervének készítése közben felmerült kérdéseket, az új mobilitási módok kidolgozásáról, közös képzések lehetőségéről pedig Jánosy Orsolya, a NeurotechEU nemzetközi projekt WP4 munkacsoportjának debreceni vezetője részvételével egyeztettek.

– A konzorciumi partnerek nagy hangsúlyt kívánnak helyezni a hagyományos Erasmus oktatói és hallgatói mobilitás növelésére, emellett a projekt finanszírozásában olyan új mobilitási formákat is szeretnének támogatni, mint például a hallgatói és oktatói, kutatói rövid csoportos tanulmányutak, illetve hallgatói konferencialátogatások. További cél a konzorciumi partnerek közötti együttműködések bővítése más tudományterületekre – sorolta Jánosy Orsolya.  

A NeurotechEU együttműködés következő nagy eseményét a Debreceni Egyetem szervezi, a nyárra tervezett rendezvényen a tervek szerint a konzorcium egyetemein tanuló hallgatók találkozhatnak és az elektronmikroszkópos minták előkészítéséről lesz szó.

Forrás:Dehír)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


1 + = kilenc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com