Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Destiny's Child - Bills bills bills
38
hallgató

Neurotechnológiai kutatások eredményeit ismerhette meg a Debreceni Egyetem delegációja

- 2023. február 2. 16:00 - 95 megtekintés

A Debreceni Egyetem delegációja is részt vett a NeurotechEU nemzetközi egyetemi együttműködés Spanyolországban tartott negyedik rektori találkozóján, ahol egy francia és egy izlandi intézmény csatlakozásáról is döntöttek. A rendezvényen bemutatott neurotechnológiai kutatások és eredmények lehetőséget adnak újabb együttműködésekre a DE intézetei, szakemberei számára – írta honlapján a Debreceni Egyetem.

Fotó: unideb.hu

A nyolc neves európai felsőoktatási intézmény – köztük a DE – által 2020 őszén indított program fő célja elősegíteni a szélesebb értelemben vett idegtudományok fejlődését, összehangolni a kutatásokat és megismertetni azokat. A NeurotechEU konzorciumban egyebek mellett olyan rendkívül neves felsőoktatási intézmények a Debreceni Egyetem (DE) partnerei, mint a svéd Karolinska Institutet, a német University of Bonn, a holland Radboud University, valamint az Egyesült Királyságban működő University of Oxford.

A szervezet képviselői ezúttal Spanyolországban, a Debrecenhez hasonló lakosságszámú Elche városában gyűltek össze, ahol az Universidad Miguel Hernández de Elche volt a házigazda.

A Debreceni Egyetem delegációjának vezetője, Tőzsér József élettudományokért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes a szervezet igazgatótanácsának tagjaként részt vett a NeurotechEU tudományos szekciójában, ahol a vendéglátó egyetem neves kutatói a neurotechnológia különböző területein elért eredményeiket ismertették.

– A spanyol kollégák négy kiváló tudományos előadás keretében mutatták be a neurotechnológia igen eltérő vonatkozásait. Hallhattunk például a klasszikus agykutatásról, a COVID-fertőzés következtében fellépő szaglásvesztés molekuláris hátteréről, illetve viselkedéstani kutatásokról is, például arról, hogyan befolyásolhatják előítéletek a bírói ítéleteket. A bemutatott példákra építve egyrészt a jelenleginél sokkal szélesebb kutatói kört tervezünk bevonni a NeurotechEU programba, másrészt új kollaborációs kapcsolatok kialakulását reméljük – ismertette Tőzsér József.

Az úgynevezett Egyes munkaprogram vezetőségi találkozóján a Debreceni Egyetemet Gregán Orsolya, az intézmény Nemzetközi K+F Kapcsolatok Központjának vezetője, a projekt menedzsere képviselte.

A vendégek látogatást tettek az alicantei Miguel Hernández egyetem orvosi campusán is, ahol az úgynevezett Cyborg Centert és a képalkotó szolgáltató laboratóriumot nézték meg. A programon Szücs Péter, a DE Anatómiai Intézet igazgatója részletes tájékoztatást kapott az UMH laboratóriumban használatos mikroszkópok technikai paramétereiről és azok használati feltételeiről, valamint az MRI működtetéséről.

 A kapott információk segítenek a Debreceni Egyetem hasonló szolgáltató laboratóriumainak működtetésében, melyben együttműködés alakult ki a spanyol kollégákkal. Az UMH nagyteljesítményű kisállat MRI-jére alapozva elindítottunk egy kollaborációs munkát és tovább is épülhet a kapcsolat – fogalmazott Szücs Péter.  

A konferencia második napján, a Rektori Tanács találkozón a szervezet bővítéséről döntöttek, a francia University of Lille és az izlandi Reykjavik University csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez. Az ezt követő kormányzótanácsi ülésen egyebek mellett az esetleges további bővítésről is szó esett.

A Debreceni Egyetem képviselői további megbeszéléseken is részt vettek. A társegyetemek kommunikációs szakemberei Sárvári Géza Zsolt, a DE Nemzetközi K+F Kapcsolatok Központja ügyvivő-szakértőjének közreműködésével vitatták meg a NeurotechEU Kommunikációs Tervének készítése közben felmerült kérdéseket, az új mobilitási módok kidolgozásáról, közös képzések lehetőségéről pedig Jánosy Orsolya, a NeurotechEU nemzetközi projekt WP4 munkacsoportjának debreceni vezetője részvételével egyeztettek.

– A konzorciumi partnerek nagy hangsúlyt kívánnak helyezni a hagyományos Erasmus oktatói és hallgatói mobilitás növelésére, emellett a projekt finanszírozásában olyan új mobilitási formákat is szeretnének támogatni, mint például a hallgatói és oktatói, kutatói rövid csoportos tanulmányutak, illetve hallgatói konferencialátogatások. További cél a konzorciumi partnerek közötti együttműködések bővítése más tudományterületekre – sorolta Jánosy Orsolya.  

A NeurotechEU együttműködés következő nagy eseményét a Debreceni Egyetem szervezi, a nyárra tervezett rendezvényen a tervek szerint a konzorcium egyetemein tanuló hallgatók találkozhatnak és az elektronmikroszkópos minták előkészítéséről lesz szó.

Forrás:Dehír)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


5 + egy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 30. csütörtök, Zalán napja van.
Az év 13. hete és 89. napja.
Holnap Árpád napja lesz.

1721. III. Károly rendeletben szabályozza a Magyarországon nyomtatott és az országba behozott könyvek cenzúráját. A cenzori jogokat a nagyszombati jezsuita egyetem kancellárja gyakorolta.


1722. Az erdélyi rendek a nőágon történő öröklést elfogadták. Ezzel Erdély megelőzte Magyarországot a Pragmatica Sanctio elfogadásában.


Radnóti Miklós: Száll a tavasz

Csúszik a jég a folyón, foltosra sötétül a part is,
olvad a hó, a nyulak meg az őzek lába nyomán már
kis pocsolyákban a nap csecsemőnyi sugár lubickol.
Száll a tavasz kibomolt hajjal, heverő hegyek ormán,
tárnák mélyein és vakondok túrta lyukakban,
fák gyökerén fut , a rügy gyöngéd hónalja tövében,
s csiklandós levelek szárán pihen és tovaszáguld.
S szerte a réten, a domb fodrán, fodros tavakon kék
lánggal lobban az ég.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc mínusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com