Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Pa-dö-d* - Kiabálj
56
hallgató

LÁTÁSSÉRÜLT NŐK SEGÍTIK A MELLRÁK KORAI FELISMERÉSÉT – WMN

- 2024. szeptember 26. 8:54 - 57 megtekintés

Harminc látássérült nő, akiket arra képeztek ki, hogy felismerjék a legapróbb csomókat is egy nő mellében: ez a Discovering Hands. Egy globális projekt, amelynek résztvevői az elmúlt évek során úgynevezett orvosi tapintásvizsgálóként dolgoztak. Mózes Zsófi írása.

Harminc látássérült nő, akiket arra képeztek ki, hogy felismerjék a legapróbb csomókat is egy nő mellében: ez a Discovering Hands. Egy globális projekt, amelynek résztvevői az elmúlt évek során úgynevezett orvosi tapintásvizsgálóként dolgoztak. Mózes Zsófi írása.

Felfedező kezek segítenek ott, ahol a szükséges felszerelés nem elérhető
A Discovering Hands projektet 2007-ben, Németországban hívta életre dr. Frank Hoffman nőgyógyász. „Megdöbbentett azoknak a korai stádiumban lévő mellrákos eseteknek a száma, amelyeket világszerte nem ismernek fel időben. Arra gondoltam, javíthatnánk az emlővizsgálatok eredményén, ha az orvosokat segítő személyzet kifejezetten erre kiképzett emberekből állna” – mondja. Úgy döntött, hogy a vakok képzésére összpontosít – tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy a látássérült emberek sok esetben fokozott tapintásérzékeléssel rendelkeznek.
A képzés kilenc hónapig tart: egy hat hónapos tanfolyamból és egy három hónapos szakmai gyakorlatból áll, amely során látó oktatók tanítják a női test, különösen a mell anatómiájára a látássérült segítőket. A képzéseken szilikonmellekkel ellátott plasztikus modelleken gyakorolnak.
„Az egyik első dolog, amit megtanultunk, az volt, hogyan kell feltérképezni a mellet” – meséli a 31 éves Meenakshi Gupta, aki születése óta vak. Bőrbarát szalaggal négy zónára osztják fel az egyes melleket, majd az ujjbegyekkel óvatosan, különböző nyomásokat alkalmazva alaposan megvizsgálják annak minden centiméterét. A folyamat a két mell esetében akár egy órát is igénybe vehet. Ha a vizsgálók csomót találnak, a mell ilyen módon történő feltérképezése segít az orvosnak, hogy gyorsan és pontosan megtalálja azt a további vizsgálathoz.
„Feljegyezzük a csomó helyét, mélységét, méretét és alakját. Feladataink azonban a vizsgálattal véget érnek, nem vagyunk felhatalmazva arra, hogy megmondjuk, rákos lehet-e, vagy sem”
– mondja Gupta, aki ma már naponta öt–nyolc pácienssel foglalkozik.
A programot végül 2017-ben vezették be Indiában, és mára már az ország összes nagyobb kórházában hozzáférhető – ami kritikus fontosságú, tekintve, hogy a mammográfia elvégzéséhez szükséges berendezés sok intézményben nem elérhető.
A korai felismerés kritikus lehet a rák esetében
A németországi Erlangeni Egyetemi Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya által 2023-ban több mint száz beteg bevonásával végzett kísérleti vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a látássérült segítők által végzett klinikai mellvizsgálat ugyanolyan pontosan azonosítja a potenciálisan rákos daganatokat, mint az erre kiképzett orvosok.
„Mivel sok esetben a rák kizárásához további vizsgálatokra van szükség, minél korábban észrevesszük a csomót, annál több időnk van, annál jobb – mondja dr. D Pooja D. nőgyógyász, az APAR Health egészségügyi szervezet vezérigazgatója. –
A vizsgálók munkája nagy segítség, különösen egy alacsony technológiai színvonalú környezetben, ahol nem mindenki férhet hozzá a mammográfiához. Az orvosokra rótt terhet is enyhíti, akik kapacitáshiánnyal küzdenek.”
A program indiai meghonosításában két nő játszott meghatározó szerepet
Az egyikük Shalini Khanna Sodhi, a Vakok Országos Szövetségének alapító igazgatója. „Amellett, hogy ezek a nők diagnosztikai támogatást nyújtanak a várótermek súlyos túlzsúfoltságával küzdő orvosoknak, a segítő szerep méltóságot és célt ad számukra, ugyanis a látássérültek gyakran küzdenek azzal, hogy munkát találjanak” – mondja.
Sodhi erőfeszítéseit támogatta dr. Kanchan Kaur sebész, aki masztektómia utáni mellrekonstrukciókat végez, és aki a Medanta kórházban praktizál, ott, ahol Gupta jelenleg dolgozik. Mindkét nő Németországba utazott, hogy megtanulják a technikát.
Kaur szerint egy másik probléma az indiai nők „melltudatosságának” hiánya, az országban ugyanis a mellrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében, évente nagyjából 75 ezer halálesettel. Ennek egyik fő oka a mammográfiás eszközökhöz való hozzáférés hiánya, különösen a vidéki területeken, ahol a mammográfia nem része a rutinellátásnak.
„Nagyon is tudatában vagyok annak, hogy olyan betegséget kezelek, amely potenciálisan gyógyítható, ha a nők időben jönnek – mondja Kaur. – De Indiában ez hatalmas probléma. A nők gyakran megtalálják a csomót, de a melleik vizsgálatával kapcsolatos szégyenérzet miatt sokan addig halogatják a kezelést, amíg már túl késő nem lesz.” Indiában ugyanis még mindig stigma övezi a vizsgálatokat, a társadalom konzervativizmusa hatására a nők vonakodnak felfedni a melleiket még egy orvos előtt is. Kaur szerint a nők az esetek közel felében már a betegség előrehaladott állapotában fordulnak orvoshoz, „amikor a rák nagyon agresszív és a halálozási arány magas” – mondja.
Az Indiai Orvosi Kutatási Tanács (ICMR) jelentése szerint Indiában minden második mellrákkal diagnosztizált nőből csak egy éli túl a betegséget. A tanulmányok szerint a betegség az indiai nőknél fiatalabb korban (45–49 éves kor között) jelentkezik, mint nyugaton, és emiatt a túlélési arányok is alacsonyak – ezért is lenne kulcsfontosságú a csomók korai felismerése.
A vak segítőknek hála, kevesebb a vizsgálattal járó szégyen
Az a tény, hogy a mellvizsgálatokat vak nők végzik, segített enyhíteni a szűrővizsgálattal kapcsolatos stigmát Indiában. Mivel a segítők vakok, a vizsgálatra érkező nők nem érzik magukat zavarban, kevésbé szégyenkeznek, ha felfedik a melleiket. „Ez olyan szempont, amire az egészségügyi szakemberek korábban nem gondoltak, amikor Németországban elkezdték a programot” – mondja Hoffman.
„Ha több vizsgálót képeznének ki, és az emlővizsgálatok az ország kórházaiban a rutinellenőrzés részévé válnának, sokkal több életet lehetne megmenteni” – véli Sodhi. Ez azonban még a legjobb esetben is csak távoli cél.
A kamaszkori éves labor a hosszú távú egészséget alapozza meg
Jelenleg ugyanis egy vizsgáló intenzív képzése körülbelül 2500 dollárba kerül. „Magánadományozók finanszíroznak minket, és az évente képzett segítők száma ettől a finanszírozástól függ – meséli Sodhi. – De reméljük, hogy hamarosan bővülni tudunk. Ha így lesz, a Discovering Hands még több életet menthet meg.”

Források:

https://www.bbc.com/future/article/20230406-the-blind-women-detecting-early-stage-breast-cancer-in-india
https://www.bayer.in/en/development/discovering-hands
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8966510/
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0173064

Forrás: WMN.hu
Mózes Zsófi

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


három * = 6

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. szeptember 27. péntek, Adalbert napja van.
Ma van a(z) Idegenforgalmi világnap, fehérkendő napja.
Az év 39. hete és 271. napja.
Holnap Vencel napja lesz.

1527. János király tokaji veresége.


1709. Bottyán János tábornok halála. 1640 táján született Esztergomban szegény nemes szülőktől. Rákóczi többször magasztalta őt emlékirataiban. A tarnaőrsi táborban agyszélhűdés oltá ki életét.


Kisfaludy Sándor
/ 1772.szept.27. - 1844. okt.28. /

A boldog szerelemből

Alig nézi magát körül
Az ember e világban,
Ittlétének alig örül,
Sírja immár tátva van.
Benne van a mulandóság
A föld minden porában:
Barátim hát! ne henyéljünk
A kevésből sokat éljünk,
Míg a tátott sír befal;
Rövid éltünk, mint e dal.

Időjárás

2024-09-27, 06:14
Overcast
SW
Előjelzés
20°C
2.4 m/s
Apparent: 20°C
Nyomás: 1007 mb
Páratartalom: 66%
Szél: 2.4 m/s SW
Széllökések: 10.3 m/s
UV-Index: 0
csapadék.: 0mm /22% / Rain
Napfelkelte: 06:38
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com