Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Népzenei kavalkád - Ferenczi István m*sora
58
hallgató

A tudomány mai állása – pénteken 9-től

- 2024. október 2. 19:28 - 86 megtekintés

Az október 4-edikei műsor tartalmából…

 

20240930_tma_1_resz

https://24.hu/tech/2024/09/24/nazca-vonalak-felfedezese-mesterseges-intelligencia/

Közel duplájára nőtt az ismert Nazca-vonalak száma

Egy friss tanulmány alapján több mint 300 eddig nem látott Nazca-vonalat fedeztek fel, a rajzokat hat hónap alatt tárták fel, mesterséges intelligencia (MI) segítségével. A felfedezéssel csaknem megduplázódott a térség ismert geoglifáinak száma.

A perui Nazca-sivatagban található, világhírű alkotások egy nagyjából 440 négyzetkilométeres területen fekszenek. Az ábrákat i. e. 200 és i. sz. 500 között hozhatták létre a Nazca-kultúra tagjai.

A geoglifa, vagy talajrajz hatalmas, a föld felszínén kialakított ábra, amelyet ősi kultúrák hagyhattak ránk. Gigantikus grafikákról van szó, melyeket a felszíni réteg átmozgatásával, vagy a talaj lemélyítésével, akár kővel való borításával hoztak létre.

A vonalakat az 1920-as években egy repülőgépről észlelték először, azóta mintegy 430 alkotásra bukkantak. A geoglifák többségét az utóbbi 20 évben találták meg műholdas felvételeknek köszönhetően, az elmúlt időszakban azonban lassulni kezdett a felfedezések üteme, állítólag azért, mert túl halvány a többi vonal ahhoz, hogy ki lehessen szúrni.

A kutatók azonban most ismét műholdképekhez fordultak, ezúttal azonban MI-vel fésülték át az adatokat. A modell az emberi munkaerőnél húszszor gyorsabban képes kiszűrni a vonalakat. A tudósok egészen egyszerűen megtanítottak egy mesterségesintelligencia-modellt, hogy a helyszínről készült légi felvételeket értelmezze. A mesterséges intelligencia olyan listát generált, amelyen feltételezett Nazca-vonalak vannak, a kutatók pedig 2022 szeptembere és 2023 februárja között felkerestek néhány helyszínt, ahol összesen 303 geoglifát azonosítottak.

Az új rajzokon különböző formák, például absztrakt humanoidok, levágott fejek, háziasított állatok, halak, madarak, macskák, egy lehetséges szertartási jelenet és ember-állat interakciók szerepelnek. A legbizarrabb alkotás egy 22 méter hosszú, kést tartó kardszárnyú delfin.

Az MI egyébként több száz további jelöltet azonosított. Ezeket a kutatók egyelőre nem tudták terepen megvizsgálni, de a becslések alapján további 250 vonalat találhatnak majd a következő években.

20240930_tma_2_resz

https://qubit.hu/2024/09/25/a-resztvevok-80-szazaleka-agyserulest-szenvedhet-az-egyre-nepszerubb-pofozoversenyeken

https://qubit.hu/2019/09/02/meg-agyrazkodas-sem-kell-ahhoz-hogy-a-fejserulesek-maradando-agykarosodast-okozzanak

A résztvevők 80 százaléka agysérülést szenvedhet az egyre népszerűbb pofozóversenyeken

Mivel már a fejet sisakkal vagy kézzel védő sportokban, így az amerikai fociban vagy az ökölvívásban is nagy port kavarnak azok a tudományos eredmények, amelyek szerint az ütközések vagy ütések komoly agysérüléseket okoznak, természetesen a pofozóbajnokságok hírére is összeráncolódtak a tudósszemöldökök. Ezeken a versenyeken az egymással szemben álló versenyzők nyitott tenyérrel arcon ütik egymást, a fej bármilyen védelme nélkül.

A Pittsburghi Egyetem neurológusai végignéztek egy tévében közvetített pofonverseny első teljes évadát, és azt találták, hogy a pofonok közel 30 százaléka az agyrázkódás látható jeleit (üres tekintet, lassúság, koordinációs zavarok) eredményezte a versenyzőknél. Az 56 kielemzett versenyző közül 44-en mutatták az agyrázkódás legalább egy jelét, de néhányan látszólag ugyanazon esemény során több agyrázkódást is szenvedtek.

A kutatók szerint a traumás agysérülések maradandó károkat okozhatnak, és egyes kutatók „színtiszta kizsákmányolásnak” tartják a sportot. A további vizsgálatokhoz most egy olyan szájba vehető eszköz fejlesztésén dolgoznak, amellyel mérni lehet a fejet ért ütések erősségét.

Az agyrázkódás azért is veszélyes, mert a sérülést követően gyakran hónapok, vagy évek múlva a sérülés hatására jelentkezhetnek memóriaproblémák, emocionális zavarok, vagyis depresszió, szorongás, viselkedési zavarok, mozgásszervi rendellenességek, személyiségváltozások és öngyilkos késztetések is.

https://qubit.hu/2024/09/24/nuklearis-robbantassal-vedenek-meg-a-foldet-a-kozeledo-aszteroidaktol-amerikai-kutatok

Nukleáris robbantással védenék meg a Földet a közeledő aszteroidáktól amerikai kutatók

Egy amerikai kutatócsoport Hollywood-i filmekbe illő megoldási javaslattal állt elő arra az esetre, ha egy aszteroida becsapódása veszélyeztetné a földi élet jövőjét. Az Egyesült Államokban működő Sandia Nemzeti Laboratórium fizikusai kísérlettel illusztrálták, hogyan lehetne nukleáris robbantással eltéríteni a Föld felé tartó aszteroidákat.

Bár a javaslatban szó sincs az aszteroida felszínén történő robbantásokról, a megoldás mégis megidézi a mozifilmeket, amikben csodával határos módon mentik meg a Földet egy-egy óriási erejű becsapódástól. Ehhez ráadásul nem is kell gigantikus meteoroknak eltalálnia a bolygót, elég lehet egy alig több mint 3 kilométer átmérőjű aszteroida is.

A tudósok azt javasolják, hogy nukleáris töltetet robbantsanak az aszteroida és a Föld között, aminek az ereje képes olyan magas hőmérsékletre hevíteni a meteor felszínét, hogy ott gázképződés indul. Ez a gáz pedig elegendő hajtóerőt hozhat létre ahhoz, hogy eltérítse az aszteroidát a pályájáról. A kutatók röntgensugárzással szimulálták a nukleáris töltetek robbantását.

2022-ben a NASA hasonló célú védelmi rendszert tesztelt, amikor a DART nevű űrszonda a Dimorphos kisbolygóba csapódott. A teszt lényege az volt, hogy megvizsgálják, lehetséges-e eltéríteni a pályájáról egy ekkora méretű aszteroidát egy megfelelően célzott szondával, a kísérlet pedig sikerrel zárult.

20240930_tma_3_resz

https://www.pcwplus.hu/pcwlite/akkor-a-microsoft-mesterseges-intelligenciajanak-az-energiaigenye-hogy-kulon-atomeromu-kell-neki-359805.html

Akkora a Microsoft mesterséges intelligenciájának az energiaigénye, hogy külön atomerőmű kell neki

A Microsoft minden létező szolgáltatásába igyekszik beépíteni a – munkahelyi számítógépes feladatokat segítő – Copilot chatbotot, így az azt kiszolgáló adatközpontoknak folyamatosan növekszik az energiafogyasztása. Mivel a cég célkitűzése többek között a karbon-semlegesség, ugyanakkor energiára szükség van, ezért megoldásként egy 2019-ben leállított atomerőművet indíttatnának újra, hogy onnan vásároljanak áramot.

A pennsylvaniai létesítmény egyetlen reaktora mintegy 700 ezer háztartás ellátására elegendő áramot (835 MW) termel meg, az erőmű tulajdonosa pedig hajlandó 1,6 milliárd dollár értékű fejlesztést végrehajtani az atomerőművön és amennyiben megkapja a szükséges hatósági engedélyeket mind állami, mind szövetségi szinten, elindítja a reaktort a Microsotf kedvéért.

Ezzel párhuzamosan a Microsoft egy másik áramforrásra is lecsapott: lekötötte egy fúziós technológiával foglalkozó cég, a Washington állambeli Helion erőművének kapacitását, amely már 2028-ban megkezdheti a termelést.

https://www.zoldpalya.hu/vilag/rengeteg-karos-anyag-jut-a-szervezetunkbe-az-elelmiszerek-csomagolasarol-359737.html

Rengeteg káros anyag jut a szervezetünkbe az élelmiszerek csomagolásáról

Az egyik tudományos szaklap szerint egy vizsgálat során több mint 3600 különféle vegyszer jelenlétét mutatták csomagolt élelmiszereken, melyek közül körülbelül 100 kifejezetten veszélyes lehet az egészségre, de további több százról nem tudunk eleget ahhoz, hogy kizárhassuk a használatukból eredő kockázatot.

A szakemberek többek között egy sor örök vegyi anyagot (PFAS) is találtak a 3601 között, de akad köztük jó néhány további veszélyes is, például biszfenol, vagy a gyermekeknek szánt termékekből már kitiltott ftalátok. Ezeknek a PVC lágyítására használt anyagoknak, mint arra utóbb rájöttek, komoly hatása lehet az emberi hormonrendszerre, illetve a nemzőképességre.

Korábban már végeztek kapcsolódó kutatásokat, melyek szerint mintegy 14 ezer olyan vegyi anyag létezik, amely a gyártás, a csomagolás és a logisztikai folyamatok során közvetlenül érintkezik az élelmiszerekkel. Ezek a gyártási folyamat bármely szakaszában rákerülhetnek a termékekre az előállítás folyamatától a csomagoláson keresztül a szállításig.

A kutatást lefolytató szakemberek tulajdonképpen ezeket a vegyi anyagokat igyekeztek különböző, úgynevezett biomonitoring-adatbázisokban fellelni. Míg alig néhány száz ilyen megtalálására számítottak, a 3601-es végeredmény meglepte őket is. Azt ugyan lehetetlen lenne kimutatni, hogy ezek egyértelműen a csomagolásból kerültek rájuk, de ez a legvalószínűbb magyarázat.

Szakértők azt javasolják, hogy ha szeretnénk ezekből az egészségre káros anyagokból minél kevesebbet fogyasztani, igyekezzünk minél több friss, feldolgozatlan és csomagolatlan termékeket vásárolni – ha van rá lehetőség – egyenesen a termelőtől. Ha mégis csomagolt élelmiszer vásárlására kényszerülünk, ügyeljünk rá, hogy minél kevesebb időt töltsön el így a termék, és semmiképp se melegedjen fel.

20240930_tma_4_resz

https://index.hu/tudomany/2024/09/16/james-hansem-michael-e-mann-eghajlatvaltozas-ippc-geomernokseg-napfeny-visszatukrozes-masfel-fok-globalis-felmelegedes/

Két vezető tudós vitája döntheti el a világ jövőjét

1,5 Celsius-foknál húzták meg a felmelegedési határt a tudósok, ami felett összeomolhatnak a társadalmak. Csakhogy a világ egyik legbefolyásosabb éghajlatkutatója szerint a másfél fokos cél már halott, és – szó szerint – el kell homályosítanunk a napot, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.

James Hansen, a világ vezető éghajlattudósa, a Columbia Egyetem professzora, a NASA űrrepülési intézetének egykori igazgatója például azt állítja, hogy a hőmérséklet gyorsabban és magasabbra fog emelkedni, mint azt az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) előre jelzi. Véleménye szerint a 1,5 Celsius fokos cél már halott. A tudós 2050-re 2, a század végére pedig 3 Celsius-fokos globális felmelegedéssel számol. Hansen ezért felgyorsítaná a fosszilis energiahordozók kivezetését, de ez szerinte még korántsem elég: nem lát más megoldást a végzetes forgatókönyv elkerülésére, mint a föld „kifényesítését”, azaz a napfény visszaverését például a felhők fehérebbé tételével, vagy fényvisszaverő részecskék légkörbe juttatásával. Más szóval le kellene hűteni a földet, ehhez pedig csökkenteni kell a beérkező napfényt (és meleget), ha nem akarunk globális gazdasági és társadalmi zűrzavart.

Michael E. Mann amerikai kutató ezzel szemben határozottan állítja, hogy a napsugárzás nagyszabású mesterséges visszaverése rendkívül veszélyes és hazardőr akció lenne. Egy kétségbeesett lépés.

A Mann és Hansen közötti vita valójában arról szól, hogy az üvegházhatású gázok csökkentése önmagában elegendő-e ahhoz, hogy a felmelegedés ne érje el a gazdasági és társadalmi stabilitást veszélyeztető szintet.

Így homályosítanák el a napot

  • A Harvard Egyetem tudósai például hófehér krétaport juttatnának tíz kilométer feletti magasságokba. Már neki is álltak volna a porhintésnek, de végül nem engedélyezték az első éles tesztet.
  • A Microsoft egykori ügyvezetője, Nathan Myhrvold kén-dioxid-molekulák millió tonnáit álmodta a sztratoszférába, amit egy 25 kilométer hosszú, 30 centiméter átmérőjű (héliummal töltött ballonokkal felemelt) tömlőkön juttatna fel, hogy szétterjedve tompítsák a napsugarak erejét – hasonlóan, mint a nagyobb vulkánkitöréseknél lenni szokott. Szerinte 150 millió dollárból meg lehetne oldani az egész északi félteke felmelegedésének égető kérdését.
  • De gondolkodnak pillekönnyű, hatvan centiméteres tükrök millióinak égbe küldésében is.
  • A fényvisszaverő mezőnyben versenyez még a timföld (alumínium-oxid), a gyémánt és a naptejekben található titán-dioxid is.
  • Külön utakon járnak a felhőfehérítők. Ők felhőképző kondenzációs magként konyhasót szórnának a levegőbe. Végül is alaposan megsóznák az eget, hogy az felhősebb legyen (még ha a sótlanok fanyalognak is brilliáns ötleten).
  • Na és vannak, akik vasreszelékkel töltenék meg az óceánokat, hogy elősegítsék a fotoszintetizáló planktonok, algák elszaporodását. A fotoszintézishez, mint tudjuk, légköri szén-dioxidra van szükség. Ráadásul amikor az apró növények elpusztulnak, lesüllyednek az óceán fenekére, kapásból megoldva a nemkívánatos szén-dioxid tárolását is.

20240930_tma_5_resz

https://24.hu/tudomany/2024/09/26/osi-mumiakra-kent-rejtelyes-anyag-megfejtese/

Kiderült, mi az a rejtélyes anyag, amit az ősi múmiákra kentek

Kiderült, hogy mi az a rejtélyes anyag, amellyel a Kínában talált ősi múmiák vannak bekenve – írja a Live Science. A tudósok szerint a 3600 éves holttesteket a világ egyik legősibb tejtermékével mázolták össze.

A kutatók először 20 évvel ezelőtt vették észre, hogy a kínai Hsziaoho temetőben nyugalomra helyezett múmiák közül sokat egy rejtélyes anyaggal kentek be. Egy új DNS-vizsgálat eredményeiből most kiderült, hogy a különös lerakódás valójában kefírsajt volt, amelyet tehén- és kecsketej felhasználásával készítettek több ezer évvel ezelőtt.

Csiaomej Fu, az analízisről szóló tanulmány egyik szerzője elmondta, ez a világ legősibb sajtlelete, amelyet valaha felfedeztek a világon. Hozzátette: az élelmiszerek általában meglehetősen gyorsan lebomlanak, ezért nagyon ritkának számítanak a több ezer éves ételmaradványok.

Éppen ezért az ősi sajtkenet értékes lelet, amelynek tanulmányozásával sokat megtudhatnak a szakértők őseink táplálkozási szokásairól. Emellett a segítségével azt is megfigyelhetik, milyen probiotikus baktériumok voltak benne, és azok hogyan változtak meg az évezredek alatt.

Az azonban továbbra sem világos, hogy miért kenték be a múmiákat sajttal az ősi civilizáció tagjai.

https://sg.hu/cikkek/tudomany/158815/mozdonyvezeto-nelkul-fognak-kozlekedni-a-japan-gyorsvonatok

Mozdonyvezető nélkül fognak közlekedni a japán gyorsvonatok

Japán egyik legnagyobb személyszállító vasúttársasága bejelentette, hogy a 2020-as évek végére teljesen automatizált gyorsvonatokat kíván forgalomba állítani. A döntést a népességfogyással és a munkastílus reformjával magyarázták.

A nagysebességű vasúti járművek akár 320 km/órás sebességgel kötik össze a szigetország nagyvárosait. Az elegáns vonatok és a 2700 km hosszúságú pálya Japán technológiai és mérnöki képességeinek csúcsa, beleértve a földrengésérzékelést és a fejlett fékrendszereket. A hálózat több mint 20 éve halálos áldozat nélkül működik. A vasutat üzemelő társaság szeretné, hogy ez így is maradjon, viszont bevezetné a teljes mozdonyvezető-nélküliséget.

A vállalat fokozatos lépéseket tesz majd a gyorsvonatok automatizálására. 2029-re még a vezető felügyelete mellett közlekedik majd önállóan a vasút, aztán úgy, hogy a vonat személyzete a fedélzeten legyen, de ne a pilótafülkében, majd a következő automatizálási fokozatban már vezető és személyzet nélkül közlekedik majd.

A JR East 2019 óta fejleszt olyan berendezéseket, amelyek lehetővé teszik az autonóm vezetést, beleértve az energiaoptimalizált gyorsítást, lassítást, megállást és a menetrend betartását. A JR East többek között olyan technológián dolgozik a vonat futóművében felmerülő problémákat azonosító, meglévő felügyeleti eszközök felhasználásával, amely érzékeli a rendellenes rezgéseket, és ezt követően a személyzet beavatkozása nélkül megállítja a vonatot. Ezt a funkciót a tervek szerint 2029-es pénzügyi évre tervezik beépíteni.

20240930_tma_6_resz

https://raketa.hu/hamarosan-kereskedelmi-forgalomba-kerul-az-evinci-nuklearis-mikroreaktor

Hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül az eVinci nukleáris mikroreaktor

Az éghajlatváltozás miatt egyre nagyobb az igény a tisztább energiaforrások iránt – ezeken belül pedig az atomenergia nem csak kibocsátásmentes, de jelentős mértékben képes energiát generálni méghozzá függetlenül az aktuális környezeti viszonyoktól. Nem csoda tehát, hogy az atomenergia ismét belépett a rivaldafénybe. A Westinghouse eVinci nevű mikroreaktora, mint a hasonló technológiák általában, viszont épp ezekre a problémákra kínál megoldást: nagyon kicsi (atomreaktorhoz képest persze), de nincsenek benne mozgó alkatrészek, emellett az újratankolása is olyan egyszerű, mint egy gázpalack cseréje.

Átmérője kevesebb mint 3 méter, és akár 5 megawatt elektromos energiát (MWe), valamint 15 megawatt hőenergiát (MWth) is képes termelni. A reaktor uránból, szénből és kerámiából készült TRISO üzemanyagot használ, amely rendkívül hőálló és önkorlátozó – így megelőzi a túlzott reakciókat. Ez a kialakítás tehát válasz a biztonsággal kapcsolatos aggályokra.

A hűtőrendszer is igen fejlett: egy tömör acél monolitot használ a hő elnyelésére, valamint lúgos hőcsöveket a passzív hőátvitelhez, így nincs szükség vízre vagy más folyékony hűtőközegre sem. Ezáltal a reaktor rendkívül hatékony, miközben egyszerűen üzemeltethető.

Az eVinci alkalmas távoli területek, bányászati műveletek, ipari üzemek és katonai bázisok energiaellátására is. Emellett megújuló energiaforrásokkal, például szél- és napenergiával is integrálható, hogy rugalmasan és igény szerint biztosítson energiát.

https://raketa.hu/nem-a-mount-everest-a-vilag-legmagasabb-pontja

Nem a Mount Everest a világ legmagasabb pontja

A Nepál és Tibet határán található Mount Everestet a világ legmagasabb hegyének tartják, amelynek a csúcsa 8848 méterre emelkedik a tengerszint fölé. Azonban, ha a Föld középpontjától mérjük a távolságot, akkor ahhoz képet az Everest messze nem a legtávolabbi pont. Mindennek az az oka, hogy a Föld nem egy sima gömb, sőt a tudósok szerint a bolygónk egyenlítője mentén található egy enyhe kidudorodás.

Neil deGrasse Tyson amerikai asztrofizikus, tudomány-magyarázó és író mindezt azzal a szemléletes példával írta le, hogy amint a pizzatésztát dobálni kezdik, az is elkezd laposodni, felvenni az ismert palacsinta alakot. Valami ilyesmi történik a Földdel is a bolygó forgása miatt – persze a Föld nem lapos, de nem is egy tökéletes gömb. Ennek köszönhető, hogy a Föld felszínén a középponttól való távolság helyről helyre változik.

Az ecuadori Chimborazo-hegy mindössze egy fokkal fekszik délre az Egyenlítőtől, és ez rendelkezik a Föld középpontjától mért legmagasabb ponttal. Bár a tengerszint feletti magassága “csak” 6268 méter, az elhelyezkedése az említett egyenlítői kidudorodásnál behozhatatlan előnyt biztosít számára a legmagasabb pontért folytatott versenyben. A csúcsa így ugyanis körülbelül 2072 méterrel távolabb van a Föld középpontjától, mint az Everesté, így a Chimborazo csúcsa közelebb helyezkedik el a világűrhöz, még akkor is, ha a tengerszinttől számítva nem ez a legmagasabb csúcs.

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* 5 = harminc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

  • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
  • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
    A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
    A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
    A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
  • 9:00: - Szabolccsal
    A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

    Bővebb információ: www.sztarportre.hu
  • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
    Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
  • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
  • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
  • 15:00: 4 ütem - autós magazin
  • 16:00: -
    • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
    • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
    • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
    HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

    Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

    Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

    A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

    Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

    A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

    A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

    Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

    Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

    Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

    73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

    Tibi, HA2MN
  • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
  • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
  • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
  • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
    A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
    A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
    A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
  • 21:00: - Szabolccsal
    A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

    Bővebb információ: www.sztarportre.hu
  • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
    Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. október 28. hétfő, Simon, Szimonetta napja van.
Az év 44. hete és 302. napja.
Holnap Nárcisz napja lesz.

1746. Mária Terézia a magyar nemesek fiait a Tereziánumba hivatja.


1956. A Szabad Nép vezércikke "Híven az igazsághoz" címmel. Este 19.00 órakor Nagy Imre beszél a rádióban. (Beszédében először áll ki nyilvánosan a fölkelők mellett; bejelenti, hogy Budapestről kivonják a szovjet csapatokat, és tárgyalások kezdődnek az országból való kivonulásról is.


Kormos István / 1923. okt.28. - 1977. okt.6. /

Rigó kiált fölöttem

Villám ragyog teli pohár
vizet csukott szemembe tündököltet
szélhömpölygés arcon cirókál
de tudom elföd majd a sár
ha magamra húzom a földet
Rigó kiált fölöttem VOLTÁL!

Ködmosta messzi majorok
Pest Lutetia kövei felednek
végsőt bukfencezvén a hinta
vérem lányokban zsiborog
megőriznek valamely versek
míg fénybe nem fullad a tinta

Időjárás

2024-10-28, 20:13
Clear sky
WSW
Clear sky
14°C
1.5 m/s
Apparent: 13°C
Nyomás: 1024 mb
Páratartalom: 83%
Szél: 1.5 m/s WSW
Széllökések: 8.5 m/s
UV-Index: 0
csapadék.: 0mm /0% / Rain
Napfelkelte: 06:22
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com