Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nekem 90 - Zenék a 90-es évekb*l
45
hallgató

A segítségből igen, a sajnálatból nem kérnek a fogyatékkal élők

- 2017. december 7. 7:27 - 1302 megtekintés

Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát, sorsuk alakulása közvetve a lakosság mintegy harmadát érinti. Összeállításunkban érintetteket kérdeztünk és megpróbáltunk utánajárni, hogy élik a mindennapjaikat, hogyan befolyásolja az állapotuk az álmaikat? S vajon az egészségesek miként tudnák könnyebbé tenni az életüket, segíteni nekik az akadályok leküzdésében, a beilleszkedésben?

Bár születésemtől mozgássérült vagyok, nem tartom magam rokkantnak vagy fogyatékkal élőnek, és gyűlölöm, ha sajnálnak – szögezte le rögtön a beszélgetésünk elején az állami gondoskodásban, majd nevelőszülőknél felcseperedett, írói vénával megáldott Kokas Bálint. A 27 esztendős nyíregyházi fiatalember elégedett az életével, mint mondta, nem cserélne azokkal, akiknek az a legnagyobb gondjuk az életükben, hogy nem a legokosabb telefont használják, egyébként pedig céltalanok, önbizalom- és szeretethiányosak, s tele vannak frusztrációkkal.

A gyermekotthon nem volt egy leányálom, de túléltem. Megedzett, megerősített, felkészített a nagy betűs életre. A nevelőszüleimre – akik a két testvéremmel együtt fogadtak örökbe – úgy tekintek, mintha a vér szerinti szüleim lennének. Mindig számíthattam a figyelmükre, támogatásukra, törődésükre. A Waldorf-iskolában töltött évek csak tovább erősítették bennem azt, hogy mozgássérülten is lehet teljes életet élni, sikereket elérni tanulásban, munkában, szerelemben. A Leonardo Médiaakadémián újságírást tanultam, amúgy verseket írok, amelyeket a Kelet-Magyarország Tollpróba oldalán is leközöltek már, s hamarosan pontot teszek a Vérvörös című regényem végére is. A Nyíregyházi Egyetemen diplomáztam, jelenleg a jósavárosi Nyírség Könyvtár Alapítványnál dolgozom kitűnő kollégák társaságában. A magánéletem alakulása is optimizmusra ad okot, szóval nem panaszkodhatom. Szabadidőmben – bármily furcsa – rendszeresen sétálok, futok, biciklizek, a túra nekem nem tortúra – mesélte Bálint, aki bízik abban, hogy élettörténete hitet és erőt adhat másoknak is az önmegvalósításra, önmaguk elfogadására és elfogadtatására.

Az egészségügyi végzettségű Csontó Tünde édesanyaként mesélt arról, milyen próbák elé állította az élet őt és második, mentális retardációval diagnosztizált gyermekét.

Geri fiam immár 28 éves. Babaként nyűgös, sírós volt, nem úgy evett, nem úgy aludt, nem úgy fejlődött, ahogy egy egészséges gyermek. Három év telt el, mire ki mertük mondani, hogy baj van. A tagadástól a felismerésig, elfogadásig és tettekig eljutni volt talán a legnehezebb. Találtam egy jó óvodát, ahol integrált elhelyezést kapott egy normál ovis csoportban‚ kiegészítve egyéni fejlesztéssel, mozgásterápiával, nagy szeretettel. Geri ezt meg is hálálta: kiegyensúlyozott, vidám, szépen fejlődő ovis volt.

Csalódások hol így, hol úgy

Amikor eljött az iskoláskor ideje, a középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekemről kimondták: iskolába nem, csak foglalkoztatóba mehet. Csalódtam az intézményben, amelyről kiderült, hogy csupán gyermekmegőrző, fejlesztésnek nyoma sincs. Azok az emberek, akik azért kapták a fizetésüket, hogy a gyermekemet és sorstársait fejlesszék, nem tettek értük szinte semmit, és elfogadásban sem jeleskedtek. A másik iskola viszont, ahová kerültünk, maga volt a csoda, ott mindenkivel a nevelési igénye szerint bántak. Sokat köszönhetünk nekik.

Felnőtté válva, 18 évesen nem tudtuk, hogyan tovább. Iskolai bizonyítványa nem volt Gerinek, csak egy foglalkoztatói füzete, s a tény: nem tud önállóan közlekedni, magát ellátni, egész napos felügyeletre van szüksége. Pár éve az Esély Centrumban dolgozik napi 4 órában. A kis közösség minden tagja más és más fogyatékkal él, a segítők mégis el tudják érni, hogy az ellátottak jól érezzék magukat – mesélte Tünde, akinek szent meggyőződése, hogy sérült gyermekét azért kapta az élettől, hogy tanuljon, fejlődjön, elfogadó és segítőkész szülővé váljon.

Azt hiszem, sikerült – nyugtázta, majd hozzátette: a közvetlen családtagokkal volt a legnehezebb megértetni és elfogadtatni Geri „másságát”.

Nagyon büszke arra, hogy fia oszlopos tagja lett a Fényes csillagok hagyományőrző csoportnak, ami szintén az el- és befogadás szép, követendő példája.

Forrás:szon.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- egy = 0

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com