Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Koktél - Érdekes témák érdekes emberek
52
hallgató

Egy gyors költségvetési beavatkozással végül megmenekül a hazai gyógyászatisegédeszköz-piac

- 2022. február 7. 10:06 - 449 megtekintés

Egy gyors költségvetési beavatkozással végül megmenekül a hazai gyógyászatisegédeszköz-piac, és nem maradnak ellátatlanul betegek százezrei. Arra viszont egyelőre nem született megoldás, hogy várhatóan már a közeljövőben egyre több gyógyászati segédeszköz tűnik el a piacról, miközben folyamatosan szállnak el az árak.

Fotó: Scott Olson / Getty Images

Az ígéretek szerint hamarosan hárommilliárd forintot csoportosít át a kormány, hogy visszarántsa – részben a pandémia, részben a hosszú évek óta tartó hazai finanszírozási anomáliák miatt – a gyógyászati segédeszközök mára csődközelbe került piacát. Ezzel megmentve nem csupán a gyógyászati segédeszközökkel élő betegeket, hanem magukat a termékeket előállítókat, valamint a kereskedőket is” – tudta meg Rásky Lászlótól, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkáráról az Index.

Azt a héten zajló tárgyalás során, amikor a döntés megszületett, többször kiemelték az Emmi és a NEAK vezetői, hogy a mostani átcsoportosítással a kormány határozott célja, hogy semmiképp ne nőjenek a betegek anyagi terhei. Ennek azért is örülünk, mert a döntéshozók felé általunk megfogalmazott javaslatok és elkészített munkaanyagok is végig erről szóltak, hogy a betegek változatlan összegeket fizessenek az államilag támogatott gyógyászati segédeszközökért– számolt be Rásky László a szerdai tárgyalás eredményeiről.

De mitől alakult ki ekkora válság?

A gyógyászati segédeszközöket szakorvos, kisebb részben a háziorvos vényre írja fel, és akárcsak a gyógyszereknél, az állami támogatás mértékétől függően a beteg a gyógyászatisegédeszköz-üzletben vagy a patikában kisebb-nagyobb összeget fizet ezekért. A boltosnak pedig törvényi kötelezettsége, hogy kiszolgálja a beteget. Például a sztómaeszközök teljes árának mindössze két százalékát fizeti meg a beteg, míg az inkontinenciatermékeknél 80 százalékos az állami támogatás.

Január végén értesült szakmai forrásokból az Index, hogy épp hatalmas krízis van kibontakozóban a gyógyászati segédeszközök piacán, vagy már egyenesen ég a ház. Ugyanis kiderült – ahogy a problémát körüljáró első cikkükbe írták –, ha nem történik sürgős állami beavatkozás, félő, hogy sokak számára nélkülözhetetlen, viszonylag olcsón beszerezhető gyógyászati segédeszközök sora tűnik el az üzletekből. Köztük olyanok, mint a járóbot, a kerekesszék, a betét vagy a mobil vécé.

Így akár több százezer érintett maradhat ellátás nélkül, köztük mozgássérültek, halláskárosultak, ágyban fekvő betegek vagy olyanok, akik időszakosan állnak rehabilitáció alatt. Sőt a becslések szerint jelenleg Magyarországon összesen egymillió embernek van szüksége betegség vagy sérülés miatt átmenetileg, illetve tartós jelleggel valamilyen gyógyászati segédeszközre. Ezek egy része a gyógyulásban segít, míg mások az egészség fenntartásában játszanak kulcsszerepet.

A probléma lényege, hogy részben a pandémia hatására mára a gyógyászati segédeszközök piacán (is) igencsak elszálltak az árak. A kereskedők pedig napról napra szembesülnek azzal, hogy a beszállítók folyamatosan emelik az árakat: húsz, harminc vagy akár ötven százalékkal. Miközben a jelentős alapanyaghiány, illetve az ellátási láncok akadozása miatt a szükséges gyógyászatisegédeszköz-készletek egy része azóta sem vagy rendkívül jelentős késésekkel érkezett meg.

Hiába a drasztikus drágulás és az általános készlethiány, a vonatkozó finanszírozási rendelet előírja, hogy a gyógyászati segédeszközökkel kereskedőknek törvényi kötelességük kiszolgálni a betegeket. Ráadásul továbbra is az állam által megszabott hatósági árakon, mert a társadalombiztosító által támogatott árak közel húsz éve változatlanok. Ezen a listán jelenleg 3400 tb-finanszírozott termék szerepel, és ezeknek már közel a húsz százalékát lehetetlen gazdaságosan forgalmazni, előállítani.

Így jutottunk el mára odáig, hogy a kereskedők egyre kevesebb gyógyászati segédeszközt tudnak beszerezni a közfinanszírozott, hatósági ár alatt, és azzal, hogy törvényesen működnek, mert kiszolgálják a beteget, saját túlélésüket veszélyeztetik. Ráadásul a visszajelzések alapján hetente tízes nagyságrendben nő azoknak az eszközöknek a száma, ahol a gyógyászati segédeszközök forgalmazói, viszonteladói negatív árrést tapasztalnak. Innen a jelenlegi csődközeli állapot.

Csak egy lyukat foltozott be a kormány?

Rásky László szerint a probléma alapvetően egy 2007-ben született törvényben gyökerezik, amely megszüntette a korábbi rendszert, mikor a gyártók és az importőrök évről évre megállapodtak az egészségügyi tárca vezetőivel, hogy a következő évtől mennyi lesz a gyógyászati segédeszközök közfinanszírozott ára. Csakhogy a legutóbbi ilyen ártárgyalásra 2002-ben került sor, vagyis a kereskedők húsz éve változatlan árakon adják ezeket a gyógyászati segédeszközöket.

Tény és való, hogy az évek során folyamatosan nőttek az állam segédeszköz-támogatási költségei, az esetleges túlköltéseket az állam következetesen kipótolta. Például a 2010 környékén 40 milliárd körüli segédeszköz-támogatás tavaly több mint 72 milliárd forint volt– emelte ki az OSZ főtitkára.

Rásky László azt is elmondta, legutóbb tavaly októberben keresték fel a Pénzügyminisztérium, az Emmi és a NEAK vezetőit, akik akkor elismerték, hogy az ellátási kötelezettség valóban arra kényszerítené a gyógyászatisegédeszköz-üzleteket, hogy veszteségesen működjenek. A kormányzat a tárgyalás után kérte a szakmai szervezetet, hogy tegyenek javaslatot az áremelésre, amit ők két héten belül el is készítettek. Majd ezen a ponton közel negyedévre is el akadt a folyamat.

Végül az Index január végi cikkének megjelenésekor érkezett a meghívó az Emmitől, hogy gyógyászatisegédeszköz-ügyben várják az érdekképviseleti szerveket. Ekkor kiderült, hogy az állam úgy csoportosítja át a költségvetési forrásokat, hogy megemelik az eddig is államilag támogatott, vényre kapható gyógyászati segédeszközök finanszírozását. Ám mindez Rásky László szerint csupán pillanatnyi, ideig-óráig működő vészmegoldás, nem szünteti meg magát a probléma forrását.

A jelenleg veszteségesen adható gyógyászati segédeszközök ügye valóban megoldódott. Ugyanakkor felmerül a kérdés, mi lesz a sorsa azoknak az eszközöknek, amelyeken most még van valamennyi árrése a gyártónak, az importőrnek és a forgalmazónak, viszont az eladásuk bármelyik pillanatban nullába vagy negatívba fordulhat. Erre az esetre nem született kézzelfogható, érdemi megoldási javaslat a döntéshozók részéről. Ezért megint csak ott vagyunk, ahol a part szakad– fogalmazta meg aggodalmait az OSZ főtitkára, aki hozzátette, a tárgyalás folyamán annyi ígéret azért elhangzott, hogy a kormányzat folyamatosan vizsgálni fogja a kialakult helyzetet. Ahogy azt is elismerték, hogy valóban nem egy sarkalatos rossz pontja van a jó ideje változatlan hazai gyógyászatisegédeszköz-támogatási rendszernek. Ugyanakkor a mostani hárommilliárdos forrásbővítésnél egyelőre többet nem terveznek.

Az mindenképpen pozitívum, hogy valóban komolyan foglalkoztak a betegek ügyével, a mi szakmai ügyeinkkel. Ráadásul évek óta nem volt rá példa, hogy az általunk felvetett problémák a kormány oldaláról eljussanak bármilyen szintű megoldásig. Ám az alapprobléma, ami a súlyosabb probléma, ettől függetlenül továbbra sem oldódott meg, hogy most is épp számos eszköz billeg nyereségesség és veszteségesség határán. Erre nem született sem közép-, sem hosszú távú megfejtés– vonta le Rásky László a végső következtetést.

(Forrás:Index)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hat + = 10

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 17. szerda, Rudolf napja van.
Az év 16. hete és 108. napja.
Holnap Andrea, Ilma napja lesz.

1330. Zach Felicián leányának, Klára udvarhölgynek a királyné testvére, Kázmér herceg által a királyné közreműködésével történt meggyalázását megbosszulandó, Visegrádon a királyi ebédlőbe rohant, Erzsébet királyné négy ujját kardjával leszelte, s a királyt karján megsebesítette.


1721. A protestánsok vallásügye országos bizottságban, mely több hónapos viszálykodás után önmagát föloszlatta.


Szabó Lőrinc: Az áprilisi rügyekhez

"...De szépek vagytok, tavaszi rügyek,
de bátrak vagytok! Nem kérdezitek,
mi vár rátok- ha itt az ideje,
mint a barna földből a rét füve,
a barna
ágból kicsaptok ti is,
akármilyen hideg az április."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com