Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Kovácsovics Fruzsina - Csak egy idegen
51
hallgató

A Dakar első mozgássérült motoros indulója: Nicola Dutto

- 2019. január 12. 14:53 - 1015 megtekintés

Azt hiszem, senki nem vitatja, hogy fitten és edzetten is brutális próbatétel a Dakar Rally. Főleg a motorosoknak. És ha valaki mozgássérült?

Az emberi akarat olyan csodákra képes, hogy amikor szembesülünk vele bizony szó szerint párás lesz a szemünk. Nicola Dutto olasz motoros története is ilyen. Az olasz pilóta 2008-ban és 2009-ben megnyerte a European Baja terepverseny bajnokságokat, majd 2010-ben Pordenone-ban olyan súlyosat bukott, hogy örök életére mozgássérült lett. Ő azonban nem otthon búslakodott lelki-betegen, hanem már a 2011-es Baja 1000 versenyen visszatért. Egy Polaris SxS volánja mögött. De rá kellett jönnie, hogy neki bizony csak a két kerék adja meg a boldogságot – így keresni kezdte a megoldást. Meg is találta. Speciálisan átalakított egy versenymotort: minden kezelőszerv a kezeihez került, lábait pedig bukás esetére egy fém ketreccel (gyakorlatilag bukócsővel) védte meg. Elkezdte megtanulni a kétkerekű motor egyensúlyának kontrollálását, majd ugyanezt terepen is begyakorolta. És mindössze négy hónap múlva a 24. helyen futott célba a spanyolországi Baja Aragon versenyen! Döbbenet… Irány a Dakar! Innentől nem volt megállás: fejébe vette, hogy mozgássérült állapota sem akadályozhatja meg álmának beteljesülését és RAJHOZ ÁLL A DAKAR RALLY-n! Tegyük a szívünkre a kezünket: amikor nézzük a tévében a világ legkeményebb terepversenyének motoros gladiátorait, hányan érezzük, hogy azt mi is meg tudnánk csinálni? Én legalábbis biztosan nem… Olyan fizikai munka egy motor uralása azok között a körülmények között, hogy az elképesztő. Na de hogy lehetséges ez, ha valaki mozgássérült? Nicola Dutto motorja egy KTM 450 EXC-F, amelyen a képen látható változtatásokat eszközölték. Mindent kézzel irányít: a kuplung és a váltó elektromos, a hátsó fék pedig bal kezénél van. A lábait védő bukókeret mellett egy különleges ülés is kellett, amely tartja a derekát – lábait pedig biztonsági övekkel rögzítik. Persze sem elindulni nem tud egyedül, sem megállni – így végig egy négy fős csapat részeként megy. Van egy előfutója, aki felderíti a terepet – Nicola ugyanis nem állhat meg. Két segítő pedig mögötte halad – ők azonnal mellé hajtanak, ha mégis állóra kell fékeznie, valamint segítenek felállítani a motort (nyilván vele együtt), ha mégis elesne. Végül pedig jöjjön az igazi csoda maga. Nicola Dutto és csapata valóban ott van a 2019-es Dakar Rally mezőnyében. Csak a harmadik napon 22 motoros adta fel a viadalt – de ők teljesítették azt! Igaz, a még keréken levő motorosok között az utolsó előtti helyen – de lehet, hogy ez nagyobb győzelem, mint megnyerni az egész eseményt úgy ahogy van. Ma, a negyedik napon, az első maratoni szakaszon is még ott van – éppen a WP4-es ellenőrző ponton, a 115. helyen. Drukkoljunk ennek a fantasztikus sportembernek, hogy valóra válhasson az álma!

 

Forrás: onroad.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


nyolc - = 3

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com