Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


gary moore - murder in the skys
23
hallgató

A Dakar első mozgássérült motoros indulója: Nicola Dutto

- 2019. január 12. 14:53 - 594 megtekintés

Azt hiszem, senki nem vitatja, hogy fitten és edzetten is brutális próbatétel a Dakar Rally. Főleg a motorosoknak. És ha valaki mozgássérült?

Az emberi akarat olyan csodákra képes, hogy amikor szembesülünk vele bizony szó szerint párás lesz a szemünk. Nicola Dutto olasz motoros története is ilyen. Az olasz pilóta 2008-ban és 2009-ben megnyerte a European Baja terepverseny bajnokságokat, majd 2010-ben Pordenone-ban olyan súlyosat bukott, hogy örök életére mozgássérült lett. Ő azonban nem otthon búslakodott lelki-betegen, hanem már a 2011-es Baja 1000 versenyen visszatért. Egy Polaris SxS volánja mögött. De rá kellett jönnie, hogy neki bizony csak a két kerék adja meg a boldogságot – így keresni kezdte a megoldást. Meg is találta. Speciálisan átalakított egy versenymotort: minden kezelőszerv a kezeihez került, lábait pedig bukás esetére egy fém ketreccel (gyakorlatilag bukócsővel) védte meg. Elkezdte megtanulni a kétkerekű motor egyensúlyának kontrollálását, majd ugyanezt terepen is begyakorolta. És mindössze négy hónap múlva a 24. helyen futott célba a spanyolországi Baja Aragon versenyen! Döbbenet… Irány a Dakar! Innentől nem volt megállás: fejébe vette, hogy mozgássérült állapota sem akadályozhatja meg álmának beteljesülését és RAJHOZ ÁLL A DAKAR RALLY-n! Tegyük a szívünkre a kezünket: amikor nézzük a tévében a világ legkeményebb terepversenyének motoros gladiátorait, hányan érezzük, hogy azt mi is meg tudnánk csinálni? Én legalábbis biztosan nem… Olyan fizikai munka egy motor uralása azok között a körülmények között, hogy az elképesztő. Na de hogy lehetséges ez, ha valaki mozgássérült? Nicola Dutto motorja egy KTM 450 EXC-F, amelyen a képen látható változtatásokat eszközölték. Mindent kézzel irányít: a kuplung és a váltó elektromos, a hátsó fék pedig bal kezénél van. A lábait védő bukókeret mellett egy különleges ülés is kellett, amely tartja a derekát – lábait pedig biztonsági övekkel rögzítik. Persze sem elindulni nem tud egyedül, sem megállni – így végig egy négy fős csapat részeként megy. Van egy előfutója, aki felderíti a terepet – Nicola ugyanis nem állhat meg. Két segítő pedig mögötte halad – ők azonnal mellé hajtanak, ha mégis állóra kell fékeznie, valamint segítenek felállítani a motort (nyilván vele együtt), ha mégis elesne. Végül pedig jöjjön az igazi csoda maga. Nicola Dutto és csapata valóban ott van a 2019-es Dakar Rally mezőnyében. Csak a harmadik napon 22 motoros adta fel a viadalt – de ők teljesítették azt! Igaz, a még keréken levő motorosok között az utolsó előtti helyen – de lehet, hogy ez nagyobb győzelem, mint megnyerni az egész eseményt úgy ahogy van. Ma, a negyedik napon, az első maratoni szakaszon is még ott van – éppen a WP4-es ellenőrző ponton, a 115. helyen. Drukkoljunk ennek a fantasztikus sportembernek, hogy valóra válhasson az álma!

 

Forrás: onroad.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


9 - = kettő

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy mínusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com