Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Heart - There's The Girl
50
hallgató

Japán Braille-mobiltelefon vakok és gyengénlát&oacut

- 2008. augusztus 15. 8:57 - 1314 megtekintés

Tsukuba Egyetem professzora és egy nyugdíjas tanár közösen elkészítették az első – látássérült emberek kommunikációját segítő – Braille rendszerű mobiltelefont.

A készüléket Nobuyuki Sasaki a Tsukuba Műszaki Egyetem professzora és Hasegawa Sadao egy vak gyerekek számára létrehozott speciális iskola 73 éves nyugalmazott tanára fejlesztette ki. A rezgő technológiára épülő eszköz billentyűzetén a hagyományos szimbólumok mellett megtalálhatók a Braille-jelek is. A telefonhoz csatlakoztatható egy terminál, ami a kapott üzenet szövegét átalakítja és a szövegben szereplő karaktereknek megfelelő jeleket rezegteti. Tehát ha érkezik egy üzenet a telefonra, a címzett feladata csak annyi, hogy ujjait a terminálra téve a rezgő karaktereket sorban elolvassa. A japán írásrendszer különlegessége ellenére is 6 pont kombinációját használja a Braille-íráshoz. A telefonon ezek az 1, 2, 4, 5, 7 és 8 billentyűkre kerültek. Ezt a hat billentyűt használva a vakok írását ismerő felhasználó gond nélkül meg tud írni bármilyen japán nyelvű szöveget a telefonkészülékén. A terminálon megtalálhatók ugyanezek a jelek, de mivel a Braille-írást alkotó pontok igen apró méretűek és nagyon közel vannak egymáshoz, olykor még a rendszert ismerő embernek is bonyolult helyesen „leolvasni” őket. Ezen a problémán segít a kettős-rezgő megoldás, ami a vibrálással el tudja különíteni egymástól a karaktereket, így azok könnyebben felismerhetőek. A rezgő technológia egyik alkalmazási módja tehát a telefonra érkező szöveges üzenet „konvertálása”, a másik felhasználási lehetősége pedig a követlen jel-átalakítás. Ez azt jelenti, hogy a készülék billentyűzetén egy gombot lenyomva a terminálon a vibrálásból rögtön felismerhető a megfelelő karakter. Az átalakító tehát működik, Nobuyuki professzor és társa most azon dolgozik, hogy a 16×10 centiméteres modult miniatüriálják és minél kisebb méretűre zsugorítsák. A japán technológiát ismerve ez nem lesz bonyolult feladat. Forras: Mainichi

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kilenc - = 3

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három mínusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com