Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nekem 90 - Zenék a 90-es évekb*l
57
hallgató

A közjegyző eljárása írni nem tudó személy esetén

- 2019. november 14. 10:21 - 1108 megtekintés

Akár lehet látássérült és mozgássérült is ez a személy…

A Ptk. értelmében az írni nem tudó vagy nem képes (vak, felső végtag érintett mozgáskorlátozott személy, de ide tartozik az írástudatlan személy is) személy írásbeli jognyilatkozata kizárólag akkor érvényes:

– ha azt közokirat vagy olyan teljes bizonyító erejű magánokirat tartalmazza, amelyen a nyilatkozó aláírását bíróság vagy közjegyző hitelesíti;

– ha azon ügyvéd ellenjegyzéssel vagy két tanú aláírással igazolja, hogy a nyilatkozó fél a nem általa elkészített okiratot előttük írta alá, vagy látta el a kézjegyével, illetve az okiraton lévő aláírást vagy kézjegyet előttük saját aláírásának vagy kézjegyének ismerte el.

Az érvényesség elengedhetetlen feltétele olvasni nem tudó személyek – így különösen a vakok vagy gyengén látó emberek – esetén az, hogy az okiratból kitűnjön az is, hogy tartalmát a hitelesítő személy, vagy esetleg az egyik tanú felolvasta, illetve elmagyarázta a nyilatkozó félnek.

Az érintettek biztonsága és bizonyossága, valamint az elkészült okirat érvényessége érdekében célszerű a dokumentumok, szerződések, okiratok elkészítéséhez közjegyzőhöz vagy ügyvédhez fordulni. Ez azért is fontos, mert közjegyző, illetve ügyvéd közreműködését ágazati törvények is előírják, ilyen például az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény, amely szerint az írásra vagy olvasásra képtelen személy jognyilatkozatán alapuló bejegyzéshez, a nyilatkozat közokiratba foglalása szükséges. Az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződés ugyan nem érvénytelen, ha nem közokiratban készül, de az ingatlan-nyilvántartási bejegyzéshez szükség van rá – ennek hiányában a Földhivatal nem fogadja el –, ezért érdemes a szerződést eleve közokiratba foglalni.

A vak vagy írástudatlan, illetőleg olvasásra képtelen ügyfél esetén a közjegyzőnek a hitelesítést megelőzően az okiratot (szerződést, végrendeletet, meghatalmazást, más, közjegyző előtt tett egyoldalú nyilatkozatot) az elejétől a végéig az ügyfél előtt fel kell olvasni. Az ügyfél kérésére a hallássérült személy jelnyelvi tolmács közreműködésével vagy írásban, a siketvak személy jelnyelvi tolmács közreműködésével, a beszédfogyatékos személy pedig írásban kommunikálhat a közjegyzői okirat-szerkesztési eljárás során.

Hangsúlyozandó, hogy a közjegyző állami hatalmat gyakorol, nem valamelyik fél megbízottja. A közjegyző nem lehet részrehajló az érdekelt feleket illetően, valamint teljes körű jogi tájékoztatásra köteles. Szintén a közjegyző feladata, hogy feltárja az ügyfél akaratát, ami az írásra vagy olvasásra képtelen emberek jogképességének megvalósulása érdekében különösen fontos, hiszen ők nem, vagy lényegesen kevésbé tudják ellenőrizni a  dokumentumokat.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a közjegyzői közreműködés bár ajánlott és szükséges az okirat érvényességéhez, mégsem díjmentes az érintettek számára. A közjegyzői tevékenységért az ügyvéd munkavégzéséhez hasonlóan díjat kell fizetni. A jogszabályok alapján a hatáskörébe tartozó ügyekben az illetékes közjegyző közreműködésre köteles, ezt nem tagadhatja meg, ugyanakkor a közjegyző jogszabályban meghatározott díj ellenében teszi ezt. A közjegyzői díjszabásról szóló 22/2018. (VIII. 23.) IM rendelet szerint a munkadíjat a feléig le kell szállítani írásra vagy olvasásra képtelen személy jognyilatkozatának közokiratba foglalásáért.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara honlapján (https://start.mokk.hu/kozjegyzokereso.html?theme=dark#x) a lakóhelyhez legközelebbi közjegyzői iroda megkereshető, továbbá arra vonatkozóan is található információ, hogy a kiválasztott iroda akadálymentes-e.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy szorozva kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com