Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Zámbó Jimmy - Mindent megbocsájt
26
hallgató

A Braille-írás atyja 160 éve hunyt el

- 2012. január 6. 8:59 - 714 megtekintés

Százhatvan éve, 1852. január 6-án halt meg Louis Braille, a vakok róla elnevezett írásának megalkotója. Louis Braille alkotta a vakok “hivatalos nyelvét”

Párizs közeli kis faluban, Coupvrayban született 1809. január 4-én – ez a dátum ma a Braille-írás világnapja. Alig volt hároméves, amikor apja bőrdíszműves műhelyében játszva ő is megpróbált egy bőrdarabot az árral átlyukasztani, de a szerszám megcsúszott, és a szemébe szaladt. Sebe elfertőződött, ez átterjedt másik szemére is, így ötéves korára teljesen megvakult. Szülei a kor szokásaitól eltérően ragaszkodtak hozzá, hogy ugyanolyan iskolába járhasson, mint látó testvérei. A fiú éles esze és memóriája feltűnt a plébánosnak, aki továbbtanulásra biztatta, így került Párizsba, a világ első, vak gyerekek részére indított iskolájába.

Az intézményben jobbára szóbeli oktatás folyt, írni nem is tanítottak, de már használtak tankönyveket. Ezek előzőleg vízbe áztatott puha papírra nagyméretű, dombornyomásos betűkkel készültek, és nehezen lehetett őket tapintással olvasni. A Valentin Haüy által kifejlesztett rendszer mégis hatalmas áttörésnek számított, hiszen felismerte az érintés adta lehetőségeket az olvasásban, megalkotója azonban rendszerét a látó szemszögéből építette fel.

Braille tizenöt évesen már segédtanár volt, az iskola elvégzése után pedig az intézmény első vak tanára lett. Élete végéig oktatott történelmet, geometriát és algebrát, sőt – lévén remek hallása – kiváló csellista és orgonista is volt. Már húszas éveiben jelentkeztek nála a tuberkulózis tünetei, az a betegség végzett vele két nappal 43. születésnapja után, 1852. január 6-án. Hamvai 1952 óta a párizsi Pantheonban nyugszanak.

Braille-t leginkább az foglalkoztatta, hogyan teremthetne hidat a látók és nem látók világa között. “A szélesebb értelemben vett kommunikáció a tudáshoz való hozzáférést jelenti… Nincs szükségünk szánalomra és arra sem kell bennünket emlékeztetni, hogy kiszolgáltatottak vagyunk. Egyenlő partnernek kell minket tekinteni, és ezt egyedül kommunikáció útján érhetjük el” – írta.

1821-ben ismerkedett meg Charles Barbier de la Serre kapitány módszerével, aki a francia hadsereg számára fejlesztette ki az “éjszakai írást”. Ez papírba szúrt pontokat jelentett, amelyeket tapintással olvastak, így a csatatéren lehetővé tette a csendes és fény nélküli kommunikációt. A rendszer a katonák számára túl bonyolultnak bizonyult, a 12 éves Braille-t azonban elbűvölte. Fáradhatatlanul tökéletesítette azt, és végül kiforrott írásrendszert alkotott. Eredményeit 1829-ben tette közzé, a végleges változat 1837-ben született meg.

A Braille-írás ábécéjének betűi hat kiemelkedő pont mintázataiból állnak, és egyetlen érintéssel felismerhetők. A pontok egy álló, három pont magas és két pont széles téglalapban helyezkednek el, és attól függően, hogy a hat lehetséges pontból melyeket használjuk fel, kapunk egy betűt vagy más karaktert. A pontok számozása fentről lefelé történik, a baloldali soron kezdve. Minden nyelv saját Braille-írással rendelkezik, hogy kielégítse a az adott nyelv igényeit; külön Braille-írás van a magyar nyelvhez is. A Braille-karakterek sokkal nagyobbak, mint a nyomtatott betűk, egy lapon átlagosan 25, 43 karakterből álló betű fér el. Az írásrendszer ma a vakok “hivatalos nyelve”, amelyet a vakok iskoláiban is használnak.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


* 1 = öt

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 3. vasárnap, Kornél, Soma napja van.
Az év 26. hete és 184. napja.
Holnap Ulrik napja lesz.

1807. Szentes János nyugalmazott kapitány a királytól engedélyt kap nyomda alapítására Sárospatakon.


1825. Már 13 év és 3 hónap óta nem tartatott országgyűlés; de Ferenc király elvégre meggyőződött, hogy az abszolutizmussal boldogulni nem lehet, azért július 3-án országgyűlést hirdetett Pozsonyban szeptember 11-ére.


Rab Zsuzsa / 1926. júl.3. - /

Verem

"...Itt Petőfi csak olajnyomat,
Arany erre az utat se tudja,
Itt Dózsa csak szivar,
Ady meg lila bankó,
a világűr egy vicc csak a bortócsában.
De országnyi a padló,
amelyről záróra után
felsöprik a csillagokat,
a Fiastyúkot,
a botló cipők jajdulását,
a morzsolódó gerincek csontporát,
a vállakról leszakadt
karokat.

Ebből a veremből
kijutni:
egymás keze volna kötél.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com