Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Közlekedési hírek a BKK-tól
50
hallgató

A „Dolgozni jó!” füzetsorozat felhasználói visszajelzései

- 2021. április 21. 5:59 - 758 megtekintés

A TÁRS projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja a Dolgozni jó! füzetsorozatról visszajelzéseket kért a felhasználóktól.

A kiadványokat forgató szakemberek véleménye szerint a füzetek a fogyatékos emberek számára széles körű ismeretanyagot adnak a foglalkoztatás területén. Tapasztalataik szerint a füzetekkel kiegészített felkészítésben részt vevő személyek kapcsolata javult, illetve kifejezőképességük is erősödött az interaktív feladatok elvégzése során. A pozitív visszajelzések hatására a TÁRS projekt a füzetekben fellelhető gyakorlati feladatok bővítését és egy új füzet megjelentetését is tervezi.

A TÁRS projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja 2018-ban készítette el a Dolgozni jó! füzetsorozatot azzal a céllal, hogy az intézményekben élő személyek kedvet kapjanak a munkavégzéshez és felfedezzék a munkavállalással járó előnyöket. A sorozat 10 különálló füzetet tartalmaz, és az alábbi 3 témát öleli fel:

 1. Dolgozni jó! Ismerkedés a munka világával
 2. Dolgozni jó! Munkatípusok
 3. Dolgozni jó! Jogok és kötelezettségek

A füzetek könnyen érthető szövegezéssel is elkészültek. Kapcsolódik hozzájuk munkafüzet, segédlet, valamint egy könnyen érthető útmutató és feladattár is.

A füzetsorozat elsősorban az intézményi férőhelykiváltásban részt vevő intézmények munkatársai számára készült a foglalkoztatásra történő felkészítő munkájuk támogatására, de mindenki örömére olyan visszajelzések is érkeztek, miszerint más szociális szervezetek is rendszeresen használják. Ezért is merült fel annak az igénye, hogy a TÁRS projekt összegyűjtse a felhasználóktól a füzetekkel kapcsolatos munkatapasztalatait, s ezek alapján mérlegeljék a szakemberek azok esetleges átdolgozásának, kibővítésének lehetőségét. A tapasztalatok összegyűjtésében a Foglalkoztatási Munkacsoport tagjain kívül a TÁRS projekt intézményi koordinátorai is részt vettek. A szakemberek mini interjúkat készítettek a visszajelzést vállaló szervezetek képviselőivel.

A beérkezett visszajelzések alapján elmondható, hogy a szakemberek a füzeteket kifejezetten jól tudták használni mind az ismeretek bővítése, mind pedig a munkára való gyakorlatias felkészítés során. A kis létszámú, 4-5 fős csoportos feldolgozás bizonyult a leginkább hatékonynak. A kiscsoportok összetétele jellemzően heterogén volt, mind az életkor tekintetében, mind pedig a képességek, készségek terén. Megfigyelhető volt, hogy a 40 éves, illetve fiatalabb korosztály volt leginkább nyitott és motivált a füzetekkel való munka során. A kiscsoportok tagjai között gyakran tartalmas beszélgetés és szoros együttműködés alakult ki, amely a későbbiekben is megmaradt. Ez olyan személyek között is előfordult, akik korábban egyáltalán nem keresték egymás társaságát, sőt, a csoportmunka révén feloldódtak korábbi ellentétek is. A füzetek feldolgozásakor dolgozó fogyatékos személyek számára a leghasznosabbnak a munkához köthető jogok és kötelezettségek tématerülete bizonyult, azon belül is a munkaszerződés részei és a munkahelyen történő viselkedés szabályai. Azoknak, akik nem álltak munkaviszonyban a felkészítéskor, elsősorban a napirendi pontok megismerése volt a leghasznosabb.

A füzetek a munkára felkészítésen túl remekül alkalmazhatók az ismeretek bővítésére, a szabadidő hasznos eltöltésére. A segítő kiadványok feldolgozását követően valamennyi csoporttag motiváltabbá vált a munkavégzés iránt. A visszajelzések arra is kitérnek, hogy a füzetek felhasználói igényesebbek lettek környezetükre is. Különösen azoknál a személyeknél jelentős ez a változás, akik korábban csak kérésre tettek meg olyan egyszerű dolgokat, mint például az ágy megigazítása. Olyat is tapasztaltak a szakemberek, hogy egyik passzív ellátottjuk a füzetek feldolgozása után újból megtesz apróbb dolgokat a közösségért, sőt megkérdezi, segíthet-e bármiben.

A kiadványok feldolgozásának sikere természetesen nagyban függ a segítő személyektől is. Ott, ahol interaktív feladatokkal – például szóbeli bemutatkozással, vagy állásinterjút imitáló feladattal, esetleg valósághű munkaszerződésben történő hibakereséssel – egészítették ki a füzetek elméleti részeit, nagyon jó tapasztalatok születtek. Arra is volt példa, hogy a csoportfoglalkozást követően a csoporttagok meglátogatták egymás munkaterületét, ahol az adott területen dolgozó személy bemutatta saját munkáját, illetve egyes feladatok kipróbálására is lehetőség adódott.

A visszajelzések alapján a füzetek jól tagoltak, a képek jól kiegészítik a mondanivalót és széles körű ismeretanyagot adnak át, a bonyolultabb definíciókat is egyszerűen megfogva. A részt vevő személyek az interaktív feladatok során erősödtek a kifejezőképességükben, az önbecsülésükben és bővült a munkával kapcsolatos tudásuk.

A pozitív visszajelzések hatására a Foglalkoztatási Munkacsoport a jövőben a meglévő füzetek gyakorlati feladatokkal történő tartalmi bővítését és egy új füzet megjelentetését tervezi munkahelyi viselkedési szabályok, konfliktuskezelés, valamint a munkavégzéssel kapcsolatos felelősség témában. A Dolgozni jó! füzetsorozat elérhető az NFSZK honlapján, az alábbi linken: https://www.nfszk.hu/kiadvanyok/intezmenyi-ferohely-kivaltas-temajaval-foglalkozo-kiadvanyok/dolgozni-jo

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


8 - = nulla

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. július 15. hétfő, Henrik, Roland napja van.
Az év 29. hete és 197. napja.
Holnap Valter napja lesz.

1490. II. Ulászló magyar királlyá választatott.


1606. A király kinevezi Forgách Zsigmondot országbíróvá. (A kinevezés azonban nem lép életbe.)


Reviczky Gyula: Nyári dal

"...Vadvirágokat szedek
S kötözöm füzérbe.
Vagy a fűben heverek,
S felnézek az égre.
S haja hopp!
A madárral dalolok...
Szép világ, te, jó napot!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com