Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nekem 80 - Zenék a 80-as évekb*l
54
hallgató

A fogmosás adaptált technikái

- 2024. június 7. 6:15 - 149 megtekintés

Bár a fogmosás viszonylag egyszerű tevékenység, látássérült emberek esetében célszerű lehet egy-egy mozzanatát adaptálni. Lássuk, milyen megoldásokat alkalmazhatunk!

Akár látunk még valamennyit, akár nem, ha rendelkezünk elegendő hellyel, célszerű lehet a fogkefénket a családtagokétól külön, pl. saját fogmosó pohárban tartani. Így – persze csak ha a többiek is odafigyelnek – egyetlen mozdulat a sajátunkat elvenni, és nem szükséges ellenőrizgetni, hogy jó fogkefét vettünk-e el. Ha látunk színeket vagy kontrasztokat, segítség a többi fogkefétől könnyen megkülönböztethetőt vásárolnunk, ill. saját fogkefénket elláthatjuk valamilyen jól látható és tapintható jelzéssel – pl. szorosan a nyelére tekerünk egy színes befőttes gumit.

Gyakori kérdés, hogyan nyom egy nem látó ember fogkrémet. Nos, erre több megoldás kínálkozik:
– A legegyszerűbb, hogy a fogkrémből egy borsónyit közvetlenül a tubusból a szájunkba nyomunk. Ha ezt a módszert választjuk, a higiénia érdekében legyen saját fogkrémünk.
– Ha másokkal közös tubust használunk, a fogkrémet nyomhatjuk a mutató ujjunkra, és az ujjunkkal helyezhetjük a szánkba.
– Amennyiben a fogkefére nyomunk fogkrémet, érdemes a fogkefét a fejénél megfogni úgy, hogy a sörték a hüvelyk és a mutató ujjunk ujjbegye között helyezkedjenek el. Így érezzük, hová nyomjuk a fogkrémet, az ujjunkat pedig a fogkrém kinyomását követően egyszerűen megmossuk.
– Érdemes figyelnünk arra, hogy a tubus kupakját mindig ugyanoda tegyük le, így nem kell azt minden alkalommal keresgélni. Ha valakinek szimpatikusabb, vásárolhat olyan tubust, amelynek a kupakja felpattintható, és a tubushoz rögzül.

Fontos a fogközök tisztaságáról is gondoskodni. Ehhez több eszköz közül választhatunk. A legkönnyebb a fogköztisztító kefék alkalmazása. A fogköztisztító kefe a hajformázáshoz használt körkeféhez hasonlít, csak jóval kisebb. A kefék több vastagságban kaphatóak, tágasabb fogközbe vastagabbat, szűkösebb résbe vékonyabbat tolunk be. Nyelvünkkel vagy az ujjunkkal kitapintjuk a fogköz méretét, és attól függően a hüvelyk és mutató ujjunk között tartott kefét az ajkunktól a nyelvünk irányába, a fogínnyel párhuzamosan betoljuk a két fog közötti résbe. Óvatosan ki és be, fel és le mozgatjuk, így eltávolítva a fogak közül az ételmaradékot és lepedéket. A szorosabb rések tisztítására alkalmas a fogselyem. Fogselymet vásárolhatunk kis tekercsben. Ilyenkor általában a fogselyem tartójával tudjuk a kívánt hosszúságú fogselymet levágni. Nagyjából fél méternyi selymet szükséges használni egy szájtisztításhoz. A fogselymet a két középső ujjunkra tekerjük, az egyikre keveset, a másikra többet. A fogselymet a mutató és hüvelyk ujjaink közé csippentjük, és így vezetjük be a fogközökbe. A selyem egyik középső ujjunkról a másikra történő lassú áttekerése biztosítja, hogy minden újabb felületet tiszta fogselyemmel tisztítsunk.
Látássérült személyek számára a legegyszerűbb a fogtisztító pálcikára rögzített fogselyem használata lehet. Ez egy – ahogy a neve is mutatja – pálcika végére rögzített, nagyjából 1 cm hosszúságú fogselyem darabka, amelyet egyszerűen becsúsztathatunk a fogközbe. Bár az eszközt elsősorban gyerekeknek ajánlják – sokszor állatfigurás nyéllel vásárolható – kiváló olyan helyzetben, amikor valamilyen okból csak az egyik kezünket tudjuk használni.

(Dr. Gombás Judit – MVGYOSZ.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- egy = 7

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky.
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. június 13. csütörtök, Antal, Anett napja van.
Ma van a(z) Szent Antal ünnepe.
Az év 24. hete és 165. napja.
Holnap Vazul napja lesz.

1867. A Magyar Történelmi Társulat megalakulása. E napon tartott közgyűlésen felolvasták az alapszabályt. Elnökké gróf Mikó Imrét, 2-od elnökké Horváth Mihályt, 3-ad elnökké Ipolyi Arnoldot választották.


1969. Százhalombattán (Fejér m.) felavatták a hőerőművet és az olajfinomítót.


Weöres Sándor: Eresz alól

Eresz alól fecskefia ide néz, oda néz:
van-e hernyó, hosszú kukac, ízesebb, mint a méz?
Csőrét nyitja ám,
buzgón, szaporán.
Kis bendőbe mindenféle belefér igazán.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com