Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


34
hallgató

A fogyatékkal élőkről, másképp

- 2016. július 15. 11:46 - 1179 megtekintés

Meghatározó volt számára az, amikor először találkozott fogyatékkal élő gyermekkel, attól fogva sokat foglalkozott velük hangzott el Szemán Józsefné Jutka debreceni pszichológus keddi előadásán.

cdn1.boon.hu/2016/05/hi-650x435.jpg

A Sérült gyerek a Családban című előadás az 1. Számú Speciális Oktatási Központ által szervezett iskolanapon hangzott el. Oláh Andrea, az intézmény igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket s mondott egyúttal köszönetet a tanintézet alkalmazottainak a mindennapi önzetlen munkájukért. A rendezvény meghívottja volt Huszár István alpolgármester is, aki elmondta: kampány ide vagy oda, de az tény, hogy egyedül az RMDSZ tesz említést a családokról a programjában, más pártoknál ez nem lelhető fel, holott egy stabil társadalom a családok biztonságán alapszik, s csak stabil családokkal lehet jövőt építeni.

Átélések
Mindent, amit tudok, a fogyatékkal élő gyermekek szüleitől tanultam mondta bevezetőként Szemán Józsefné, aki több mint két évtizede dolgozik a fogyatékkal élőkkel. A későbbiek során konkrét példákkal ábrázolta, mennyire fejlődőképesek lehetnek a fogyatékkal élő gyerekek, ha megfelelő módon közelítünk hozzájuk. Már az első esete kapcsán is felfigyelt arra a különös szimbiózisra, ami a fogyatékos gyermek és az édesanyja között volt, később elgondolkodott azokon a kijelentéseken, melyet fogyatékos szülők tettek: Isten áldásának tartották azt, hogy ilyen gyermekük van. A későbbiek során rájött: a fogyatékkal élő gyermek nemegyszer lelki többlettel rendelkezik, nagyon sok szeretetet tud nyújtani és egyúttal olyan átélésekre teszi képessé a szülőjét, melyeket máshonnan nem kaphatna meg.

Bűntudat
Az előadás során a szülők gondjairól is szó esett: viszonylag fiatal szülők, akiknek fogyatékkal élő gyermekük van, halálfélelemmel küszködnek, nem tudják, mi lesz a gyermekükkel, ha ők már nem lesznek. Ugyanez egészséges gyerekek szüleinél legtöbbször fel sem merül. Kihangsúlyozta a hasonló gondokkal küszködő szülőkből álló egyesületek fontosságát tapasztalatból tudja, milyen sokat jelent egy hely, ahol elfogadják őket, ahol nem kell szerepet játszaniuk. Nemegyszer tapasztalta, hogy a szülők, akik profi módon, szakkifejezésekkel élve tudnak felszólalni gyermekük érdekében, egyébként összeroskadnak. Gyakorta marcangolja őket a bűntudat, nem tudják, miért született fogyatékkal a gyermekük, és erre sokszor nincs is egyértelmű válasz.

Különböző olyan esetekre is kitért, amikor a gyermeket hibásan kezelték. Ez könnyen előfordulhat, hiszen sok múlik a gyermek pillanatnyi lelkiállapotán. Találkozott már autistaként kezelt Tourette szindrómás gyermekkel, s olyannal is, akit autistaként kezelték, s hatalmas fejlődésen ment át. Fontos, hogy a fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozó intézményekben mindig a gyermek álljon a középpontban, s fogadják el, akkor is, ha ótvaros, vagy csorog az orra, bármilyen állapotban is érkezik hozzánk. Később a fogyatékkal élők iránti tisztelet kérdésére, illetve a megkülönböztetés formáira tért ki, s szó esett a Speciális Szükségletűekért Alapítvány tevékenységéről is, illetve arról, milyen tapasztalatai vannak a felnőttkorú fogyatékkal élők gondozásával kapcsolatban.

Kérdőre vonták
Az előadás végén Huszár István alpolgármester említést tett egy olyan, általa tapasztalt esetről, amikor a rendőr kérdőre vonta a nyilvánvalóan fogyatékkal élő személyt, hogy miért parkolt túl közel a városházához. A mentalitás megváltoztatására van szükség, hangsúlyozta ki, a nevelést pedig gyerekkorban kell elkezdeni. Megemlítette Thomas Edison feltaláló esetét is, akit gyerekkorában értelmi fogyatékosnak tartottak az iskolában, de édesanyja az erre vonatkozó levelet megmásítva olvasta fel a gyermeknek azaz az értelmi fogyatékos szót a zseni kifejezéssel cserélte fel.

Forrás boon.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


- három = 5

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő mínusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com