Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ráhel klub - a mikrofonnál Móni Robi és Sanyi
37
hallgató

A fogyatékossággal élőket segítő kutyák alkalmazásának körülményeiről – az államtitkárság válasza az ombudsman utóvizsgálatára

- 2014. július 9. 13:21 - 1624 megtekintés

Egyetért a szociális ügyekért felelős államtitkárság az alapvető jogok biztosának megállapításaival, azokat intézkedéseiben figyelembe is veszi. Erről kapott tájékoztatást Székely László ombudsman, aki előrelépést tapasztalt a fogyatékossággal élő embereket segítő kutyák alkalmazását érintő szabályozásban, azonban a gyakorlat ellentmondásaira is felhívta a figyelmet.

Az ombudsman már 2008-ban is vizsgálta a vakvezető kutyákkal közlekedők jogait. A biztos akkor kezdeményezte olyan jogszabályi rendelkezések megalkotását, amelyek elrendelik, hogy a vakvezető kutyával közlekedők az élelmiszer-elárusító helyekre a segítő kutyáikkal is bejussanak, a mindennapi szükségleteik kielégítése során ne érje őket hátrány a fogyatékosságuk miatt. Az illetékes miniszter az akkori ombudsmani kezdeményezéssel egyetértett, a jogszabályi védelem körét kiterjesztette az úgynevezett segítő kutyára, amely a fogyatékossággal élők segítségére van az egyenlő esélyű hozzáféréshez fűződő joguk gyakorlásában, önálló életvitelük támogatásában, veszélyhelyzetek elhárításában. Az alapvető jogok biztosa négy évvel a jogszabály-módosítás hatályba lépése után utóvizsgálatban tekintette át a segítő kutyák alkalmazásának gyakorlatát. Székely László előrelépést tapasztalt, a korábbinál lényegesen kevesebb a korlátozás. A megkeresett közszolgáltatók például akadálymentes és a segítő kutyával is megközelíthető ügyfélszolgálati irodákat, várótermeket, eladó tereket alakítottak ki. Egyes kereskedelmi üzletláncok is kiemelt figyelmet fordítanak a munkatársaik tájékoztatására, továbbképzésére, oktatására. Forgalmi okokból ugyan nem minden esetben lehetséges, de ha tehetik, a mozgólépcsőt is leállítják, ha valaki segítő kutyával akar lejutni a metróhoz. A kiképző szervezetek szerint viszont egyes területeken továbbra is megtiltják a belépést segítő kutyákkal. Ennek hátterében a jogszabály ismeretének hiánya, vagy nem megfelelő ismerete és a jogszabályi kötelezettségek ellenőrzésének hiánya állhat. A jogi szabályozással kapcsolatban a vizsgálat feltárta, hogy nincs összhangban a segítő kutyák alkalmazását szabályozó rendelet és a szabálysértési törvény. A rendelet szerint a segítő kutyára nem kell szájkosár, a törvény ezzel szemben leszűkíti a segítő kutya fogalmát a vakvezető, illetve a mozgáskorlátozottakat segítőkutyára és így hangot jelző, rohamjelző, személyi segítő, valamint a terápiás kutyát alkalmazó embereket hátrányos megkülönböztetés éri. Problémaként merült fel az is, hogy a hatályos jogszabályok, a még kiképzés alatt álló, tanuló segítő kutyák helyzetét sem rendezik megfelelően. Nehezíti a kiképző szervezetek és kutyára várakozók életét az is, hogy nincs elegendő pályázati forrás a segítő kutyák kiképzésére. Székely László alapjogi biztos az illetékes minisztériumokhoz fordult. A szociális ügyekért felelős államtitkárság válaszában arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy egyetért a biztos jelentésében tett megállapításokkal, azokra az intézkedések során figyelemmel lesz, a megoldás érdekében, a többletforrások ügyében pedig egyeztetést szándékozik kezdeményezni a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


9 - = hét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 30. csütörtök, Pál napja van.
Ma van a(z) Péter-Pál napja, Szt. Péter, Szt. Pál, a keresztény vértanuk emléknapja, a magyar szabadság napja.
Az év 26. hete és 181. napja.
Holnap Tihamér, Annamária napja lesz.

1684. Károly lotharingiai herceg Pestre, melyet felgyújtva talált, kardvágás nélkül vonult be.


1945. A Szovjetunió ajándékaként 250 tehergépkocsit, 18 ezer tonna gabonát, 1400 tonna húst, 900 tonna sót, 180 tonna kávét és nagymennyiségű ablaküveget kapott Budapest lakossága.


Szép Ernő / 1884. jún. 30. - 1953. okt. 2. /

Mint magányos lovast...

Mint magányos lovast az este,
Elér a bánat engemet,
Gyereksírás jön fel szívemből,
Könnyűim csöpp csengői csengenek.

Apám után szeretnék futni,
Ki a városba vezetett,
S míg a boltok közt bámészkodtam,
Elengedte egyszer a kezemet.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com