Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Zamat - gasztronómiai magazin
44
hallgató

A gazdájával diplomázott le a vakvezető kutya /Hivatalosan is kolbászológus lett Fülöp/

- 2021. július 28. 8:43 - 427 megtekintés

Egy diplomaosztóhoz illően, csokornyakkendőben és fekete kalapban jelent meg az ELTE Bölcsészettudományi Karán Fülöp, a vakvezető kutya. Ahogy a gazdája, Móricz Máté mondta, a négylábú segítőből hivatalosan is kolbászológus lett.

Fülöp, a diplomás vakvezető kutya /Fotó: Fülöp naplója

Fülöp és a látássérült Máté kapcsolata különleges. A kutya hamar a mindennapok legnagyobb támaszává vált: gazdájával együtt járnak boltba, munkába, közösen nyaralnak, sőt, Máté kedvéért a szénfekete labrador még az iskolapadba is beült.

– Mindig azt mondom, hogy egy látássérült embernek sokkal könnyebb kapcsolatot teremteni más emberekkel, ha van segítőkutyája. Fülöp tehát az első pillanattól kezdve sztár volt az egyetemen, a tanárok és a szaktársaim is pozitívan fogadták őt  mesélte Blikknek Máté, aki zenekultúra szakon végzett.

Fülöp méltóságteljesen, csendben ülte végig az egyetemi órákat. Bár Máté azért azt elárulta, hogy segítője az órák nagy részében elaludt a lágy dallamokra, főleg a kóruspróbákon szundított nagyokat.

Máté és Fülöp együtt hallgatott zenekultúrát az egyetemen /Fotó: Fülöp naplója

– Mindketten nagyon élveztük az egyetemista éveket, Fülöp a kitüntetett figyelmet és szeretetet, amit kapott az évek során. Nélküle nekem sem sikerült volna, így nem volt kérdés, hogy a diploma neki is jár. Végül is, egy óráról sem hiányzott! – folytatta nevetve Máté.

Hosszú évek kitartó egyetemre járása meghozta eredményét! Végre megkaptam a diplomámat, amiért annyit dolgoztam! Ezúton szeretném megköszönni Máténak, hogy mindennap elkísért és támogatta továbbtanulásomat. Persze, nem felejtem a sok kekszet és simit sem, amit a tanáraimtól és a szaktársaimtól kaptam – olvasható Fülöp naplójában, ahol bárki nyomon követheti a két barát kalandjait.

– Még az intézetünk igazgatója is olvasott minket!  tette hozzá a fiatalember.

Fülöp természetesen a diplomához elengedhetetlen szakdolgozat elkészítésében is segédkezett. Máté mosolyogva megjegyezte: segítője a kolbászok világából írta diplomamunkáját. Fülöp mélyen belerágta magát a témába, igaz, a védésnél mint kiderült, kissé bajba került.

„A gazdi valami olyasmit mondott, hogy majd meg kell védeni a dolgot. De hogyan, ha véletlen megettem az összes interjúalanyt?”

A jutalom és az ünneplés persze, így sem maradt el.

Még szakdolgozatot is írt /Fotó: Fülöp naplója

Berta László, a Baráthegyi Vakvezető és Kutya Iskola kommunikációs munkatársa szerint már elég sok „diplomás” vakvezető kutyájuk van, s már Fülöp is közéjük tartozik.

– A vakvezető kutya kapcsolódási pontot jelent két ember között, ami a felsőoktatásban ugyanúgy igaz, ahogy az élet minden területén. A kutyákat persze, etetni nem szabad, de a gazdik engedélyével megsimogathatják őket a csoporttársak, amikor éppen nem vezetnek. Erre akad alkalom bőven, hiszen ők a suliba sokkal többet vannak szolgálaton kívül, mint munkában, ugyanis hosszú órákon keresztül pihennek a gazdik mellett az előadásokon, amit általában szundikálással töltenek – mondta a szakember hozzátéve: a segítő kutyákra vonatkozó jogszabályi háttér a sulikra is érvényes, mindenhova bemehetnek a vakvezetők, ahova más hallgatók is szabadon bejuthatnak.

(Forrás:Blikk)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


három * 6 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 29. szerda, Auguszta napja van.
Az év 13. hete és 88. napja.
Holnap Zalán napja lesz.

1464. Mátyás király megkoronázása Székesfehérvárott, miután esküt tett az ország szabadságának megtartására, Széchy Dénes esztergomi érsek által avattatott fel.


1918. Vasipari sztrájk-sorozat Budapesten 60000 vasmunkás elbocsájtása miatt.


Kosztolányi Dezső
/ 1885. márc.29. - 1936. nov.3. /

Üllői-úti fák

Az ég legyen tivéletek,
Üllői-úti fák.
Borítsa lombos fejetek
szagos, virágos fergeteg,
ezer fehér virág.
Ti adtatok kedvet, tusát,
ti voltatok az ifjúság,
Üllői-úti fák..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com