Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Közlekedési hírek a BKK-tól -

Hallgatók száma: 20

A gerincvelő-sérülések gyógyítására alkalmas gélt fejlesztettek

- 2021. november 16. 8:28 - 62 megtekintés

Bénult egerek gerincvelő-sérülésének helyére befecskendezett szol-géllel sikerült elérni, hogy a kísérleti állatok négy hét után újra járni tudjanak. A szupramolekuláris fibrillák nemcsak kitöltik az idegsejtek közötti teret, de a sejtnövekedést is serkentik.

Fotó: Northwestern University/Napi.hu

A chicagói Northwestern Egyetem kutatói hatékony megoldást fejlesztettek ki, amely segíthet a gerincvelő-sérülés miatt lebénult embereknek visszaadni a mozgás szabadságát. A csoport által kifejlesztett szol-gél, amely a sérült helyre befecskendezve külső beavatkozás nélkül képes felvenni a szükséges alakot amellett, hogy maga is vezeti az ingerületeket, a természetes gyógyulási folyamatokat is segítheti – derül ki a New Scientist összefoglalójából.

Samuel Stupp, a chicagói Northwestern Egyetem munkatársa és kollégái olyan fehérjeegységekből, úgynevezett monomerekből álló anyagot hoztak létre, amelyek vízben hosszú láncokká, úgynevezett szupramolekuláris fibrillákká állnak össze.

Amikor a hátsó lábukra lebénult egerek gerincvelőjébe fecskendezték a fehérjestruktúrátt, ezek a fibrillák gélt képeztek a sérülés helyén. Ez utánozza a sejtek körül normális körülmények között található sejthálózatot, és a sejtek növekedését segítő körülményeket alakít ki. Emellett az idegek regenerálódását serkentő jeleket is szolgáltat.

A kutatók 76 bénult egeret injekcióztak be a fibrillákkal vagy sóoldatból készült placebóval, egy nappal a kezdeti sérülés után. Megállapították, hogy a gél lehetővé tette a lebénult egerek számára, hogy négy héttel az injekció beadása után járni tudjanak, míg a placebót kapott egerek nem nyerték vissza a járás képességét.

A kutatócsoport megállapította, hogy a gél segített regenerálni a neuronok levágott végeit, és csökkentette a hegszövet mennyiségét a sérülés helyén, amely általában akadályt képez a regeneráció előtt. A gél emellett fokozta a vérerek növekedését, ami több tápanyagot biztosított a gerincvelő sejtjei számára.

“A funkcionális helyreállítás mértéke és a javulás szilárd biológiai bizonyítékai, amelyeket a súlyos emberi sérülést valóban utánzó modell segítségével figyeltünk meg, a terápiát más megközelítésekhez képest kiemelkedővé teszik” – mondja Stupp.

Stupp szerint a bénulás kezelésére kifejlesztett egyéb kísérleti kezelések őssejteket vagy fehérjéket használnak, és biztonságosságuk és hatékonyságuk megkérdőjelezhető. Az általuk fejlesztett szol-gél viszont hatékonyabbnak és biztonságosabbnak látszik az első vizsgálatok alapján.

Az elmúlt időszakban számos kutatást végeztek, amelyek képesek lesznek visszaadni a testi fogyatékkal élők elveszett képességeit. Agyi implantátumokkal már sikerült vakok látását visszaadni, valamint segíteni, hogy teljesen bénult személyek képesek legyenek kommunikálni.

(Forrás:Napi.hu)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


8 * öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2021. december 3. péntek, Ferenc, Olívia napja van.
Ma van a(z) A fogyatékos emberek nemzetközi napja.
Az év 48. hete és 337. napja.
Holnap Borbála, Barbara napja lesz.

1352. Nagy Lajos király mily hatáskört jelölt ki a főispánnak ? Midőn Ugocsa vármegye főispánját kinevezte így tudatta feladatait a megyével: " Ő titeket jogaitokban és szabadságaitokban fenntartson és oltalmazzon. Királyi parancsainknak a megyében pontos végrehajtását eszközölje. "


1930. Megnyitották a Nemzeti Sportuszodát a budapesti Margitszigeten. Épült Hajós Alfréd, első olimpiai úszóbajnokunk, építészmérnök tervei alapján, nyolc hónap alatt.


József Attila / 1905. ápr. 11. - 1937. dec.3. /

Én költő vagyok ...

Én költő vagyok, de nem kell dicsőség,
ne ünnepelje bennem senki hősét,
ily ünneplést én Istenre hagyok.
Ő az, hogy nincs nagy, kinél nincs nagyobb.
Versem azé, ki szívem versbe kérte
és nékem elég a barátság érte.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 310
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com