Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Skorpio - Ne félj
63
hallgató

A látássérültek helyzetében találták magukat a kecskeméti vacsora résztvevői

- 2022. október 18. 20:34 - 335 megtekintés

A látássérültek nemzetközi napja, a fehér bot napja alkalmából, Láthatatlan vacsora címmel szemléletformáló programot szerveztek a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai a napokban a kecskeméti Spaletta étteremben. Az est során az ép látásúak is átélhették, hogy milyen akadályok és nehézségek merülnek fel a vakok és gyengénlátók életében az evés során.

Bekötött szemmel és szinte teljes sötétségben, minden vizuális segítség nélkül tehették próbára érzékszerveiket a Láthatatlan vacsorára jelentkezők, hiszen szemük használata nélkül fogyasztották el a felszolgált ételeket és italt a kecskeméti étteremben.

Az érzékenyítő est célja, hogy az ép látásúak is átéljék, átérezzék a mindannyiunk életének egyik fontos részét képező, napi rendszerességgel megvalósuló rutintevékenységét, az étkezést látássérült embertársaink aspektusából.

A napokban megrendezett rendezvény az Első Kecskeméti Lions Club és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének együttműködésében valósult meg.

A láthatatlan vacsorán Engert Jakabné, a megyei esélyteremtési irodát fenntartó Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke köszöntötte elsőként a vendégeket.

Emlékeztetett: a programsorozatot az esélyteremtési iroda munkatársai 2018-ban elsőként indították útjára Bács-Kiskun megyében. Akkor Kiskunfélegyházán szervezték meg középiskolásoknak, majd egy év múlva kecskeméti és környékbeli vállalkozókat láttak vendégül egy „láthatatlan” vacsorára.

Ditzendy Károly Arisztid, az Első Kecskeméti Lions Club alelnöke elmondta: a Lions mozgalom tevékenységének alapját a látás védelme, azaz a látáskárosodások megelőzése valamint a vakok és gyengénlátók segítése jelenti. Beszélt arról is, hogy a lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A kecskeméti jótékonysági szervezet 1990-ben szervezett először Lions Filléres Börzét, és az idei, huszonkilencedik vásárt december második hétvégéjén, 10-én tartják majd meg.

Hencz András, a 2004 óta működő Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnöke kiemelte: a nem mindennapi kezdeményezés keretében azokról a nehézségekről és rutinszerű tevékenységekről beszélhetnek a résztvevőknek, amit a látássérült vagy vak emberek nap mint nap megélnek.

Beszámolt arról is, hogy a közelmúltban átvették Az év Bács-Kiskun Megyei Civil Szervezete díjat, és szervezetük ebben az évben második alkalommal nyerte el a Tesco-Global Zrt. Ön választ, mi segítünk elnevezésű pályázatának első helyezését.

A vacsora résztvevőinek bekötött szemmel az is nehézséget okozott, hogy kitapasztalják, mit, hol találnak az asztalon
Fotós: Horváth Péter

A bekötött szemmel elfogyasztott vacsora mintegy harminc résztvevője az étkezést követően közösen találgatták, hogy mit is ettek.

A program keretében felszolgált ételsor brokkoli krémleves volt cheddar chips-szel és fokhagymás krutonnal, főételként sous vide csirkemellet szolgáltak fel paszternákos burgonyakrémmel, vörösboros mézben sült fügével, vajas kelbimbóval és pirított mandulával. Desszertként pedig kétféle fagylaltot fogyasztottak a vendégek.

A vacsorát követően a résztvevők arról számoltak be, hogy a legnagyobb nehézséget az ételek fogyasztásakor azok megtalálása okozta a tányéron, amelyet sokan tapogatással oldottak meg, de bevallásuk szerint így is gyakran előfordult, hogy üresen tették a szájukba az evőeszközöket.

Az Első Kecskeméti Lions Club tagjai a bennük kavargó gondolatokról is beszámoltak. Voltak, akik ügyetlennek és tehetetlennek érezték magukat, mások hálát éreztek, hogy egészségesen élhetik mindennapjaikat, de voltak olyanok is, akik szerint a helyzet egyszerre volt rendkívül ijesztő és életre szólóan tanulságos.

Az est lezárásaként a vendégek megismerhették az öt éve teljesen vak kecskeméti Tercsi Lajosnét, aki az elmúlt esztendőben benevezett a Vakonlátó Alapítvány látássérülteknek szóló, Főzd meg a szerencsédet, vagy süsd ki, ezt Te döntöd el! címmel hirdetett kiírására. Marcsi videóra vette, ahogy húsgombóclevest főz, majd tejespitét süt. Filmjével második helyezést szerzett.

Tusori Nikoletta, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnökségi tagja vakokat és gyengénlátókat segítő eszközbemutatót tartott, és beszélt a megyei esélyteremtési iroda felkérésére tartott szemléletformáló programokról, az EsélyÓrákról is.

Fekete Attila – aki szintén a megyei szervezet elnökségi tagja – pedig látása elvesztésének körülményeit mesélte el. Az autóbalesetben megvakult fényképész ma már ismét teljes életet él, és partizenészként rendszeresen fellépője a kulturális eseményeknek.

(Forrás:Bács-Kiskun megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kettő + = 4

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky.
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. február 29. csütörtök, Elemér napja van.
Az év 09. hete és 60. napja.
Holnap Albin napja lesz.

1476. III. Fridrik császárnak február 29-én kelt menlevele, mellyel Bekensloer János esztergomi érsek kiszökött az országból, vivén magával sok drága arany és ezüst edényeken kívül 300000 arany forint készpénzt.


1654. Comenius kiadta kezéből Sárospatakon a magyarországi viszonyokat bíráló munkáját.


Simon István: Februári szivárvány

"...Február végi szivárvány
alá szalad - nézd Laci -
a tél és tavasz határán
jegenyés úton a kocsi,

s ívét a hétszín szallagnak
ragyogtatja kerekén:
szalad a Csillag,
trap-trap-trap-

és dől a fény
és dől a fény.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 323

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com