Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Bikini - Te szeretnéd nekem elég
37
hallgató

A magyar találmány megváltoztathatja a mozgássérültek életét

- 2013. június 6. 13:26 - 1804 megtekintés

A NASA és Google által alapított amerikai egyetem, a Singularity University közép-kelet és dél-kelet európai innovációs versenyének döntőjében két győztest hirdettek: az egyik Juhász Márton Magyarországról. Találmánya megváltoztathatja a mozgássérültek életét.

Szombathelyen születtem 1983-ban, gyerekkorom nagy részét Gencsapátiban töltöttem egy nagyon kedves családi házban, amelyet édesapám saját kezűleg készített bútoraival rendeztek be a szüleim – mondja Juhász Márton, aki szerencsésnek tartja magát, hogy szép és nyugodt környezetben nőhetett fel, s minden lehetősége megvolt az izgalmas időtöltésre: rengeteget biciklizett a barátaival, programozni tanultak, robotokat építettek. – Az Úttörő utcai általános iskolában felső tagozatos osztályfőnököm, Némethné Horvát Katalin igyekezett mindenkit megismerni és képességeihez, hozzáállásához megfelelő továbbtanulási lehetőségek felé terelni. Javaslatára a Kanizsai Dorottya Gimnáziumba jelentkeztem, ahol fizikusnak készültem és faltam a 20. századi klasszikus kvantummechanika és tudományos fantasztikus irodalmat, amikből a mai napig tudok ötleteket meríteni. Nagy hatással biológiatanárom, Kikindai Kristóf volt rám, aki tudásával és előadásmódjával rávilágított a biológiai rendszerek komplexitásában rejlő szépségekre.

Juhász Márton harmadévben határozta el, hogy jelentkezik egy országos innovációs versenyre három ötlettel, az egyik, a biomimetikus protézisek elve volt: emberi végtagok biológiai mintákon alapuló másolása, és a művégtagok gondolatirányítása. Ezzel sikeresen elnyerte a díjat, amivel felvételt nyerte Magyarország felsőoktatási intézményeibe. Ez válaszút elé állította: fizikus legyen vagy biológus.

Mivel a pályázat lehetőséget biztosított arra is, hogy az ötletemet kidolgozzam és szabadalmaztassam, megkezdtem az együttműködést a SOTE anatómia tanszékével – folytatja a sikeres fiatalember -, itt ráébredtem arra, hogy a biológia molekuláris szinten még sok meglepetést tartogat számomra. – A Szegedi Tudomány Egyetem molekuláris biológus szakára jelentkeztem, ahol áthallgattam az általános orvosi kar kurzusaira, végül biokémikus, biotechnológus, bioinformatikus szakirányokon végeztem. Az egyetem mellett volt időm otthoni laboratóriumot felállítani, ahol saját kutatásokba fogtam és az ösztöndíjam kiegészítéseként eszközöket fejlesztettem a Biológiai Központ (MTA) laborjai számára. Az első három évben két szabadalmat publikáltam, a biomodell elektronikai rendszerekről és a félvezető alapú fájdalomcsillapítókról. A szakdolgozatom az MTA egyik laborjában készítettem, ami elég nagy figyelmet igényelt, mivel a kutatást végül magam vezettem, miközben elkezdtem az egyetemen biorobotikát tanítani.

Juhász Márton elárulja, a szülei nagy hatással voltak rá: édesanyja gyógyászatban szerzett tudása és tapasztalata még egyetemi évei alatt is nagy segítség volt, de ami fontosabb, az elkötelezettsége az iránt, hogy embereken segítsen beleivódott és meghatározta a hozzáállását. Édesapjától kitartást és türelmet tanult, a rengeteg gyakorlati tudáson felül. Kiderül, ő Márton példakép is. Sok időt töltöttek együtt otthoni műhelyükben, ahol az anyagok megmunkálásáról, elektronikáról, számítástechnikáról szerezhetett játszva olyan tapasztalatot és tudást, amire később bátran építhette a tanulmányait és kutatásait. Márton jelenleg Budapesten él és egy induló vállalkozáson dolgozik, aminek profilja gyógyászati és kutatóeszközök létrehozása. Fontos szempont, hogy ezek az eszközök a rászorulók számára megfizethetőek és könnyen elérhetőek legyenek.

A versenyt a Singularity University írta ki, ami a Google és a NASA közös alapítású technológiai egyeteme – teszi hozzá Márton. – A 25 ezer dolláros ösztöndíj egy két és fél hónapos nyári kurzusra szól, ahol technológiai újdonságokat ismerhetek meg és néhány hétig csapatban dolgozhatok a világ minden részéről odaérkező, tehetséges fiatalokkal. A pályázat kritériumai között szerepelt, hogy az ötletnek legalább egymillió emberen kell segítenie az elkövetkező három évben. Azért jelentkeztem, mert már az első tesztek során meggyőződtem arról, hogy a találmányom valóban megváltoztathatja a mozgássérültek életét. A GyroSet egy fejpánt beépített érzékelőkkel, aminek használatával a nyaktól lefelé bénult emberek képesek a fejük mozgatásával irányítani a kerekes széküket. Méghozzá intuitív módon, oda viszi őket a szék, ahová néznek. A fejpánt másik funkciója, hogy egérkurzorként is használható, ugyanis egy, a székre felszerelt táblagép ennek segítségével elérhetővé teszi a mozgássérült számára az internetalapú kommunikáció lehetőségeit, segít a beilleszkedésben, kapcsolattartásban. A fejegér ötlete már korábban megszületett. Térbeli számítógépes tervezéshez szerettem volna használni, hogy a virtuális modellt épp úgy körbejárhassam és mögé nézhessek, mint a valós fizikai modellezés esetében. Ennek megvalósításán gondolkodtam, amikor egy rövid időre a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának közelébe költöztem. Naponta láttam kerekes székeseket, akik az állukkal vagy fejükre rögzített pálcával irányították a széküket. Felismertem, hogy az eljárás, amin épp dolgozom egy számukra fejlesztendő eszközben még nagyobb hasznára lehet a társadalomnak. A termék első prototípusának tesztje azonnal megmutatta, hogy valóban könnyebb és méltóságteljesebb számukra a közlekedés az új eszközzel.

A versenyre nagyon jó ötletekkel érkeztek a résztvevők. Az űrszemetet összegyűjtő műholdhálózattól, a mobiltelefon alapú babaultrahangon át, a katasztrófa előrejelző mesterséges intelligenciától az orvosi adatokat egységesen kezelő rendszerig számos értékes koncepcióval találkozott Márton.

A duol.hu kérdésére mi indít arra egy fiatalembert, hogy biokémiával, bioinformatikával, biotechnológiával foglalkozzon, így válaszol: – A természettudomány azzal az ígérettel kecsegteti az embert, hogy minden, ami körülvesz bennünket, megérthető. A kíváncsiságom a molekuláris biológia terén ragadott el, látni és megérteni azokat a finom rendszereket, mintázatokat, amik összehangolt működéseként az anyag élőnek nevezhető.

Márton szabadidejében kiszabadul a molekulák világából, a menyasszonya színházi ember, a munka és a szórakozás összekapcsolódik náluk. Sok időt töltenek színházban, és az ismerősöket hallgatják komolyzenei és jazzkoncerteken.

Forrás: duol.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hét - 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com