Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Szűcs Judith - Legyen ez a tűz
33
hallgató

A MEOSZ intézkedést sürget a létfontosságú gyógyászati segédeszközök biztosítása érdekében

- 2020. április 10. 8:16 - 365 megtekintés

Hatékonyabb intézkedést vár a MEOSZ.

Kovács Ágnes az emberi erőforrások miniszterének írt levelében (A MEOSZ elnökének levele itt olvasható) üdvözli a jelenlegi járványügyi helyzetben elrendelt egészségügyi intézkedéseket, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyatékos emberek védelme érdekében és egyszerűsíteni kell a létfontosságú gyógyászati segédeszközök esetében a rendelés és a kiváltás folyamatát. A gyógyszerek felírásakor már megoldott az orvos-beteg találkozások számának csökkentése, azonban a mozgáskorlátozott emberek számára elengedhetetlen gyógyászati segédeszközöket sajnálatos módon továbbra is csak papír vényen lehet rendelni, holott rendszeres eszköz igény (pl. katéter, sztóma zsák, stb.) ebben a körben is van. A szakorvosi javaslatok érvényességének meghosszabbításával némileg egyszerűsödött a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzáférés, ugyanakkor a járványhelyzetben még inkább veszélyeztetett gyógyászati segédeszköz felhasználók továbbra is kockázatnak vannak kitéve azzal, ha a gyógyászati segédeszköz receptért orvoshoz kell menniük. Még ha az orvos távkonzultációval fel is írhatná az eszközt, a papír alapú vényért a postára vagy netán az orvosi rendelőbe el kell mennie valakinek.

A MEOSZ javasolja, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan legyen lehetőség  a létfontosságú gyógyászati segédeszközöket is eRecepten felírni. Amennyiben a gyse forgalmazók EESZT-hez csatlakozására vagy az eRecept gyógyászati segédeszközökre történő kiterjesztésére jelenleg nincs lehetőség, akkor – a keresőképtelenségi igazolások kiállításánál alkalmazott megoldásra is figyelemmel – a tételesen meghatározott eszközkörre (A MEOSZ által javasolt létfontosságú eszközökről  itt olvashat) javasoljuk a vény többszöri kiváltását vagy az egy vényre kiadható eszközök mennyiségének átmeneti növelését a veszélyhelyzet időtartama alatt. Ez utóbbit úgy, ha annak további szükségességét az orvos elektronikus úton megküldött dokumentumban (javaslat vagy vény másolat) kezdeményezi vagy megerősíti.  Az egyszerűsítést a mozgáskorlátozott emberek létfenntartásához feltétlenül szükséges, egyszerhasználatos vagy rövid kihordási idejű rendszeresen használt eszközökre, illetve a támogatással igénybe vett eszközök javításának rendelésére vonatkozóan javasoljuk – írja Kovács Ágnes az emberi erőforrások miniszterének.

Kovács Ágnes intézkedést sürget a  folyamatos ellátás – házhozszállítás, ügyeletes boltok, szervízek – érdekében is, ugyanis a MEOSZ tagságának tapasztalatai alapján egyre inkább ellehetetlenül az alapvető szükségletet pótló gyógyászati segédeszköz ellátás. Egyre több településről érkeznek hírek gyógyászati segédeszköz ellátási hiányról, így arról, hogy nem kapható pelenka, sztóma zsák, vizeletgyűjtő zsák, stb., nem sikerült ortopéd cipőt felíratni és az önkatéterezéshez nem kapható fertőtlenítő szer sem. Egyes gyógyászati segédeszköz üzletek kinyitnak ugyan, de a veszélyhelyzeti rendeletekre hivatkozva 15 órakor bezárnak, ezzel egyrészt szűkítik az eszközhöz jutás lehetőségét, másrészt a rövidebb nyitvatartással növelik a veszélyeztetett emberek találkozási esélyeit.  Az egészségügyi intézmények területén lévő üzletek jórészt nem működnek, a szociális intézményekben lakók pedig a kijárási tilalomra hivatkozva felíratni és átvenni sem tudnak eszközöket. Fontos hangsúlyozni, hogy a gyógyászati segédeszköz forgalmazás egészségügyi szolgáltatásnak minősül, ezért álláspontunk szerint még az Országos Tisztifőorvos által elrendelt intézmény elhagyási tilalom sem lehetne jogi akadálya a gyógyászati segédeszköz rendeléséhez, méretvételéhez szükséges egészségügyi vizsgálat elvégzésének, különös tekintettel arra, hogy munkavégzés céljából is elhagyható az intézmény – szögezi le levelében Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke.

Jelentős nehézséget okoz az is, hogy a járványhelyzetre hivatkozva egyre több forgalmazó vagy javító cég nem megy házhoz. Gyakorlatilag vagy szüneteltetik a házhozszállítást és a gyógyászati segédeszközök javítását, vagy csak telephelyen vállalnak korlátozott számban javítást és sajnálatos módon csere eszközt sem tudnak már biztosítani. Így vannak, akik enélkül otthonukban is mozgásképtelenné válnak (pl. nem javított mechanikus kerekesszék esetén). A mozgáskorlátozott emberek ugyanakkor jellemzően más krónikus betegséggel is küzdenek, ezért az új koronavírus fokozott fertőzésveszélyt jelent számukra, így a nélkülözhetetlen gyógyászati segédeszközök biztosításában még inkább fontos szerep jutna a házhozszállításnak. Az ellátás fenntartásának érdekében javasoljuk a gyógyászati segédeszköz gyártó/forgalmazói szövetségeket felszólítani, hogy szervezzenek ügyeletes gyse üzleteket és szervizeket a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) kezdeményezéséhez hasonlóan és azok elérhetőségét egységes módon tegyék közzé. A külföldi szállításokból eredő készlethiány különösen szükségessé teszi a javítási szolgáltatások fenntartását is – fogalmazott Kovács Ágnes, aki szerint nem időszerű a gyógyászati segédeszközök eddig is működő házhozszállításának leállítása. A gyógyászati segédeszköz forgalmazása egészségügyi szolgáltatás, amit nem csak a kényelmes „békeidőben“, hanem veszélyhelyzetben is el kell látni. Emellett egyértelműbb  kommunikációra lenne szükség, hogy a gyógyászati segédeszköz üzletek is nyitva tarthatnak 15 óra után, így a hosszabb nyitvatartási idő ismeretében elkerülhető lehet a potenciálisan veszélyeztetettek találkozása.

A MEOSZ elnöke prof. Dr. Kásler Miklós közbenjárását kéri annak érdekében, hogy a Kormány szervezze meg és biztosítsa a tb támogatott gyógyászati segédeszközök házhozszállítását, illetve kötelezze a szolgáltatókat az eszközök tb támogatással történő javításának folytatására is.  A MEOSZ elvárja, hogy a gyógyászati segédeszköz forgalmazók, mint egészségügyi szolgáltatók a járványhelyzetben is teljesítsenek ellátási kötelezettséget, ezért a MEOSZ elnöke tájékoztatást kért az emberi erőforrások miniszterétől,  hogy a Kormány mit tervez tenni a gyógyászati segédeszköz ellátás folyamatos biztosítása érdekében. A javaslataink mérlegelése során pedig vegyék figyelembe azt, amit Miniszterelnök úr is a járványügyi intézkedések céljaként fogalmazott meg: járványhelyzetben az ember az első – írta Kovács Ágnes az emberi erőforrások miniszterének címzett levelében.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com