Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nagy generáció - legnagyobbak a 70-80-as évekből
28
hallgató

A NVDA ingyenes képernyőolvasó változásai a láthatáron

- 2019. november 19. 19:04 - 508 megtekintés

A múlt hétvégén került megrendezésre az idei online NVDA konferencia. Ahogy az már szokássá vált, az előadásokat a főfejlesztők zárták. Rengeteg új információt mondtak, így a hazai fejlesztő csapat ezekből emelte ki a legfontosabbakat.

Felhasználói bázis

Kezdetben Michael Curran, az NVDA megálmodója beszélt. A cél változatlan, egy mindenki számára ingyenesen hozzáférhető szoftvert szeretnének fejleszteni a továbbiakban is. Kiemelte, hogy a WebAim felmérés alapján a kitöltők között az NVDA lett a legnépszerűbb képernyőolvasó. Felhasználói bázisuk folyamatosan növekszik. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 2019.1-es verziót több mint 150 000 alkalommal töltötték le. Átlagosan napi kb 40 000 számítógép keresi az elérhető frissítéseket. Apró érdekesség, tavaly az NVDA közösség az új programkódnak a 40%-át tették hozzá a szoftverhez.

2018-as főbb változások

Tavalyi verziók egyik legnagyobb újdonsága volt az automatikus braille kijelzők felismerése. Változás történt a kiadások kezelésében is, különböző automatizált tesztekkel, és új szabályok bevezetésével lehetővé vállt, hogy az elkészüt funkciók még hamarabb bekerülhessenek a tesztelhető verziókba. Ezek mellett folyamatosan dolgoztak a Microsoft Office-szal való együttműködésen is.
Szigorították a kiegészítőkre vonatkozó szabályokat, ha valaminek nem felel meg, az adott kiegészítő nem kerül betöltésre. Ennek főképp biztonsági okai vannak, illetve ezzel szeretnék biztosítani, hogy az NVDA a későbbiekben is egy stabil szoftver lehessen.
Frissítették az NVDA-hoz elérhető angol nyelvű tananyagokat. Az NVDA szoftveren felül elérhetővé vált a Microsoft Word, Excel, és Outlook szoftverekhez is. Ez az NVAccess webshopjából megrendelhető, a befolyó összeggel az NVDA fejlesztését lehet támogatni. Ezen felül elérhetőek a tananyagokhoz tartozó tesztek, melyekkel leellenőrizhetőek a megtanult információk. A sikeres kitöltők digitális oklevelet kapnak, illetve megjelenik a nevük egy nyílvánosan elérhető listában is.

Új irányok

a 2019.3-as verzió számos újdonságot fog tartalmazni. A háttérben rengeteg változtatás történt. Egyik talán legfontosabb, hogy frissítették a Python nyelv verzióját. A kezdetektől a Python 2 alverzióit használták a fejlesztéshez, ám mivel ennek hamarosan lejár a támogatása, átálltak a 3-as verzióra. Ez magával vonja, hogy a legtöbb kiegészítőhöz hozzá kell nyúlni, enélkül nem lesz kompatibilis a legfrissebb NVDA-val. Ez sajnos egy lassabb folyamat, de szerencsére egyre több bővítmény használható már az új verzióval is.
Szintén a 2019.3 újdonsága, hogy újraírták a teljes beszédkezelő modult. Ez egy több éve folyó fejlesztés eredményeként jöhetett létre. Szükség volt rá, mert számos dolgot csak ezt követően tudnak majd megoldani.
Első érezhető javítás az értesítések jobb kezelése. Ha folyamatos felolvasás közben feljön egy értesítés, az NVDA bejelenti a megjelenő szöveget, utána viszont folytatja a felolvasást onnan ahol előtte abbamaradt. Ebben az esetben eddig a felolvasás megszakadt.
Későbbi fejlesztés lehet a különböző eseményekhez történő hangok hozzárendelése. Elérhető ehhez már plusz kiegészítő, de az új beszédkezelővel ezt sokkal egyszerűbben meg lehet majd oldani.
Fontos, hogy az új beszédkezelő miatt az összes elérhető beszédszintetizátor kiegészítőt át kell írni. Az NVDA-ban elérhetőeket már megcsinálták, ám a külső fejlesztők által készítettek még fejlesztés alatt állnak. Az NVDA csapata abban bízik, hogy ezzel minden fejlesztő el fog készülni a 2019.3-as verzió megjelenéséig.
Kérdésként felmerült, hogy mi a helyzet az NVDA távelérés bővítménnyel. A kompatibilitási problémákat itt is meg kell oldani. Az NVDA fejlesztői minden segítséget megadnak a bővítmény fejlesztői csapatának, de mivel ezt nem ők fejlesztik, így a belső döntésekre nincs ráhatásuk. Mick viszont kiemelte, hogy az egyik legnépszerűbb bővítményről van szó, így nagyon szeretnék ha minden zökkenőmentesen történne.
Fejlesztés alatt áll egy nagyítói modul elkészítése, mellyel a gyengénlátó felhasználókat szeretnék segíteni. A képernyőfüggöny illetve a fókusz kiemelés már készen van, ezek már tesztelhetőek is.

Zárszó

Az NVDA elmúlt egy éve nagyon mozgalmasan telt. Bízunk abban, hogy a háttérben történő fejlesztéseknek meglesz a gyümölcse, és hamarosan még több új funkciót használhatunk az NVDA programmal. Részletek a nvda.hu oldalon olvashatóak az ingyenesen elérhető képernyőolvasó szoftverről.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 6. szerda, Csaba napja van.
Az év 27. hete és 187. napja.
Holnap Apollónia napja lesz.

1437. Veszélyes lázadás támadt a parasztok közt Erdélyben, mely a Királyhágón innen is elterjedt néhány megyében. Főbb okai ezek voltak: hittérítés, az egyházi dézsmának készpénzben és pedig jobb értékűben szedése, és az így fizetni vonakodóknak 3 gíra birsággal és egyházi átkokkal fenyítése, a jobbágyok költözésének akadályozása.


1706. Rákóczi felesége, közvetítési kísérletének kudarca után, elhagyja Érsekújvárt. (A csehországi Karlsbadba utazik.)


1906. június 24- július 6. Négyezer bányász sztrájkol Salgótarjánban (Nógrád vármegye) munkaviszonyaik megjavításáért.


Erdélyi József: Nyári dal

"Csakhogy itt van, itt a nyár;
csakhogy engem itt talál:
csakhogy a tél s a tavasz,-
nem vitt el az a ravasz.
Itt a nyár, itt a nyár;
egy üveg sör s egy pohár,
itt van az asztalomon,
s iszok mint bölcs Salamon..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com