Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Zorán - Valahol mélyen a szívemben
24
hallgató

A sikeres vakvezető kutyáknak szigorú anyjuk van – állítja egy kutatás

- 2018. december 28. 7:43 - 582 megtekintés

Nem feltétlenül tesznek jót és segítik gyermekeik függetlenedését azok a szülők, akik a széltől is óvják őket.

Így van ez a kutyáknál is – legalább is egy új kutatás szerint, amely azt mutatta, hogy a túlóvó anyák hátrányos helyzetbe hozhatják kölykeiket, ezáltal csökkentik annak esélyét, hogy sikeresen elvégezzék a képzési programot és vakvezető kutyákká váljanak. A tanulmányt a The Seeing Eye (A Látó Szem) nevű kutyakiképző szervezet felkérésére készítették.

Amerikából érkezett tenyészszukánk, Fiera egyhetes kölykeit szoptatja 2018 januárjában.

Amerikából érkezett tenyészszukánk, Fiera kölykeit szoptatja 2018 januárjában.

„Mindenkinek szüksége van az anyukájára, de azok az édesanyák, akik túlságosan is figyelmesek, nem adnak esély arra, hogy a kölykök maguk válaszoljanak az élet apróbb kihívásaira”- mondja Emily Bray, a kutatás vezetője. „A kölyköknek szükségük van arra, hogy maguktól küzdjék le az akadályokat, anélkül, hogy az édesanyjuk mindig ott legyen velük” – teszi hozzá.

A kölykök és az anyjuk közötti korai kölcsönhatásoknak hosszú távú hatásai vannak

 „Ezek a kölykök csupán öt hétig voltak az anyjukkal, mégis két évvel később is hatást gyakorolt a sikerükre ez a korai kapcsolat” – mondja Bray. „Úgy tűnik, hogy a kiskutyáknak meg kell tanulniuk, hogyan kezeljék a kihívásokat életüknek ebben a korai szakaszában, ugyanis ha ez nem történik meg, akkor később fognak szembe nézni nagyobb horderejű problémákkal.”

Bray eredményei hozzájárultak annak megértéséhez, hogy az anyai „nevelés stílusnak” milyen hosszú távú hatásai vannak, és ez egyben arra is lehetőséget ad, hogy a kutyaiskolák jobban tudják azonosítani azokat a kutyákat, akik nagyobb valószínűséggel fognak sikereket elérni.

Fiera kölykei egyhetes korukban

Fiera kölykei egyhetes korukban

Gondos anyák, sikertelenebb kölykök?

A tudósokat már régóta foglalkoztatja az, hogy a korai élettapasztalatok milyen hatással vannak a felnőtt egyedekre, és ennek érdekében már több ízben is tanulmányoztak rágcsálókat, főemlősöket vagy éppen embereket. Ám eddig alig végeztek kutatást kutyákon, közülük is kifejezetten vakvezetőkön, ami pedig több okból is nagyon hasznosnak bizonyult. Egyrészt a The Seeing Eye-ban a kölykök meglehetősen ellenőrzött körülmények között nevelkednek, másrészt a kutyáknak itt egyértelműen sikeresnek kell lenniük ahhoz, hogy a program részei maradhassanak, harmadszor pedig a siker a vakvezető kutya életében igencsak összetett dolog, hiszen ezeknek a kutyáknak képesnek kell lenniük arra, hogy összetett és gyakran kiszámíthatatlan környezetben navigáljanak, miközben engedelmesnek kell lenniük, és folyamatosan szemmel kell tartaniuk a gazdijukat.

A kísérlet során olyan dolgokat figyeltek meg a kutatók, mint például hogy mennyi időt töltenek az anyák a kölykökkel vagy épp tőlük távol. A kutatók több éves megfigyelés után azt a következtetést vonták le, hogy azok a kutyák, akikre jobban odafigyelt az anyjuk, kevesebb eséllyel végezték el a programot és váltak vakvezető kutyákká. Különösen azok a kutyák vallottak kudarcot, akikről az anyjuk sokat gondoskodott fekvésben. Ennek oka a kutatók szerint az, hogy a kölykök így szabadon hozzáférnek a tejhez, ám ha az anya feláll, akkor meg kell dolgozniuk minden egyes cseppért.

Fiera a fűben ül. Vajon ő is szigorú anyuka?

Fiera a fűben ül. Vajon ő is szigorú anyuka?

A megismerés és a temperamentum is megjósolja a sikert

A kutatás azt is megállapította, hogy a kutyák megismerő készsége és temperamentuma szintén kapcsolódik a program sikeréhez vagy épp kudarcához. Míg egyesek nyugodt és jó problémamegoldónak bizonyultak, mások reaktívabbak és makacsabbak voltak a problémamegoldó feladatokban. Talán nem meglepő, hogy azok a kutyák, akik jól teljesítettek a problémamegoldó feladatok során, nagyobb valószínűséggel fejezték be sikeresen a vakvezető kiképzési programot.

Bray hangsúlyozza, hogy további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy megtudják, a figyelmes anyukák kölykei miért estek ki nagyobb eséllyel a programból, ahogy azt is meg kell vizsgálniuk, hogy a genetika vajon szerepet játszik-e a sikertelenségükben.

A Phys.org cikke nyomán a Baráthegyi Kutyaiskola cikke.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 6. szerda, Csaba napja van.
Az év 27. hete és 187. napja.
Holnap Apollónia napja lesz.

1437. Veszélyes lázadás támadt a parasztok közt Erdélyben, mely a Királyhágón innen is elterjedt néhány megyében. Főbb okai ezek voltak: hittérítés, az egyházi dézsmának készpénzben és pedig jobb értékűben szedése, és az így fizetni vonakodóknak 3 gíra birsággal és egyházi átkokkal fenyítése, a jobbágyok költözésének akadályozása.


1706. Rákóczi felesége, közvetítési kísérletének kudarca után, elhagyja Érsekújvárt. (A csehországi Karlsbadba utazik.)


1906. június 24- július 6. Négyezer bányász sztrájkol Salgótarjánban (Nógrád vármegye) munkaviszonyaik megjavításáért.


Erdélyi József: Nyári dal

"Csakhogy itt van, itt a nyár;
csakhogy engem itt talál:
csakhogy a tél s a tavasz,-
nem vitt el az a ravasz.
Itt a nyár, itt a nyár;
egy üveg sör s egy pohár,
itt van az asztalomon,
s iszok mint bölcs Salamon..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com