Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Edda - Ma még együtt
25
hallgató

A siket lány esete az Instagrammal – kérése nem maradt válasz nélkül

- 2020. június 8. 19:44 - 443 megtekintés

Talán még másoknál is inkább megkeserítette a siket és nagyothalló emberek életét a járvány. A segítség mindenkinek hasznos lehet.

Nem értem az Instagramon kedvenceimet! – írta. – Hogy miért? Mert nincsenek feliratozva! Shaylee édesanyja magyarázta az MIT Technology Reviewnak, hogy a videócsevegés végtelenül megnehezítette a hallássérültek életét, mert a maszkokkal fedett arcokról nem tudnak már szájról olvasni sem. A siketek eddig is sokkal kevesebb megértésben részesültek környezetük részéről, mint a másfajta hátrányt elszenvedő emberek. Még nagyobb a baj, mint a koronavírus kitörése előtt volt – mondja Sheena McFeely, az édeanya.

A siketek már régen harcolnak a videók képaláírásáért, ami ma még indokoltabb lenne, mint valaha.

Shaylee sok kedvelést és újramegosztást ért el a Twitteren. S bár az Instagramtól nem érkezett hivatalos válasz a kérésére, s Google nem hagyta válasz nélkül, hiszen már régen léteznek olyan technológiák, amelyek élőben képesek feliratozni az elhangzott beszédet.

Május 21-én a Google bejelentette, hogy újdonsült videós csevegő funkciója, a Google Meet mostantól olyan élő feliratozási képességeket is tartalmaz, amelyek másodpercek alatt szövegesre írják át a beszédet.

A távolságtartás ideje nagy slágerszoftverének, a Zoomnak a szóvivője szerint a program akadálymentessé tétele, így a feliratozás is kiemelkedő fontosságú számukra. A siket közösség számára fejlesztett alkalmazások rendkívül sokat segítenek – és nem csak a rászorulókon.

Az egyik ilyen program az Ava, amit Thibault Duchemin készített. Duchemin siket szülőkkel nőtt fel, és gyakran kellett segítenie őket a mindennapi kommunikációban.

Ez az app mesterséges intelligencia segítségével automatikusan jelen időben feliratozza a beszélgetéseket bármilyen videócsevegésből, telefonálásból, akármilyen platformon zajlanak is. Eredetileg csak szeptemberben akartuk kihozni a szoftvert, de a szükséghelyzetben három hét alatt elkészült – mondja Duchemin.

A program nem csak a siketek számára hasznos: jól jön azoknak is, akiknek például szöveges átiratot kell készíteniük, vagy nagyon rossz minőségű a videókapcsolatuk.

A feliratozás sem nem old meg minden problémát

Sürgős megoldást igényel a probléma kórházakban, ahol nincsenek, vagy nagyon kevesen vannak a szükséges távolságtartást lehetővé tevő jelnyelvi tolmácsok.

A maszkok alatt beszélő egészségügyi személyzet nem tudja megértetni magát a siket betegekkel. Jobb híján az Egyesült Államokban átlátszó orvosi maszkokat kezdtek gyártani, amiken átlátszik az ápolók és az orvosok szájmozgása. Ezek a maszkok – miként a digitális megoldások sem – sajnos nem tökéletesek, hiányoznak róluk a szűrők, az oldalaik rést hagyva elmozdulnak a helyükről: mégis jobbak a semminél.

(Forrás:a Baranya megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


5 + = tizenegy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy mínusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com