Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Program ajánló -
39
hallgató

A sztómazsák továbbra sem rendelhető eRecepten – létfontosságú gyógyászati segédeszközök hiányoznak az elektronikus rendelési körből

- 2020. május 9. 7:39 - 388 megtekintés

Miközben a kormány már a járványügyi veszélyhelyzet kezdetén intézkedett arról, hogy telefonos konzultáció során fel lehessen íratni gyógyszert és az eReceptet is bárki kiválthatta a patikában – lehetővé téve hogy a beteg a járvány idején otthon maradjon és a gyógyszerét mégis megkapja – addig a fogyatékossággal élő emberek számára nélkülözhetetlen gyógyászati segédeszközökhöz való hozzáférés könnyítésére a járványhelyzet ellenére sem került sor.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) ezért már április első napjaiban  az emberi erőforrások miniszteréhez fordult a gyógyászati segédeszköz rendelés egyszerűsítését kérve ( korábbi cikkünk itt érhető el ) a könnyebb recept felíratás és kiváltás érdekében azért, hogy a járványveszélynek jobban kitett mozgáskorlátozott emberek a számukra nélkülözhetetlen, létfenntartásukhoz szükséges eszközökért se kényszerüljenek otthonukat elhagyni, és biztonságosan hozzájussanak a rendszeresen használt eszközökhöz.

A 2020 április elején benyújtott levelünkben azt kértük a felelős minisztertől, hogy

 • a gyse receptért ne kelljen elmenni az orvoshoz (rendelhető legyen eRecepten is gyógyászati segédeszköz)
 • a gyse recept többször kiváltható legyen
 • egyszerre több eszköz is kiváltható legyen (felírási maximumokat emeljék meg).

Fellépésünknek is köszönhetően 2020. május 1-jével néhány gyógyászati segédeszköz rendelhető ugyan elektronikus vényen, de javaslatainkkal ellentétben meglehetősen szűk körű a lista és fontos eszközök maradtak ki. Továbbá, sajnálatos módon a jogszabály a telefonos konzultáció lehetőségéről vagy orvos-beteg találkozó nélküli rendelésről mélyen hallgat. Ha gyógyászati segédeszközt eRecepten is csak személyes orvos-beteg találkozással lehetne rendelni, akkor ennek a május 1-jével bevezetett  intézkedésnek gyakorlatilag nem lenne érdemi könnyítő hatása.

A gyógyászati segédeszközök elektronikus vényen rendelhetősége előremutató intézkedés lehetne, azonban az új szabály több gyakorlati problémát is felvetett, amelyek mielőbbi megoldása nélkül az intézkedés valódi könnyítést csak kétségek közt hozhat. Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke ezért 2020. május 6-án ismételten prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszteréhez fordult a gyógyászati segédeszközöket használó fogyatékos emberek érdekében. (A MEOSZ elnökének levele itt olvasható) A MEOSZ elnöke egyúttal megküldte azoknak a  Szövetségünk által javasolt  létfontosságú gyógyászati segédeszközöknek a listáját, melyet papír alapon könnyített rendelésre (ezen eszközök listája itt érhető el) javasolt, valamint azokét, melyeket továbbra is indokoltnak lát eRecepten (ezen eszközök itt olvashatók) is rendelni.

Orvos-beteg találkozó kérdése

Ha a krónikus betegnek is orvoshoz kell mennie a rendszeresen használt eszközt felíratni, akkor nem érthető, hogy miben áll az eRecept könnyítése, hiszen a betegnek a gyógyászati segédeszköz felíratásához mindenképpen el kell hagynia otthonát. Amennyiben az eRecept bevezetése ellenére továbbra is személyes orvos-beteg találkozás lenne szükséges, akkor ennek az intézkedésnek az érintettek felé gyakorlatilag nincs érdemi könnyítő hatása, ez nem a beteg életét könnyíti, csak az egészségügyi szolgáltatók közti adatáramlást.

A jelenlegi jogi környezetben pusztán az elektronikus vényen rendelés önmagában nem elegendő, hiszen ha távkonzultáció során gyógyászati segédeszközt nem lehet rendelni, akkor az eRecept talán megkönnyíti néhány eszköz patikai kiváltását, de a felírás nehézségeire semmiféle megoldást nem kínál.

Miért pont ez a 22 eszközkör rendelhető elektronikus úton?

Fontos tudni, hogy nem minden gyógyászati segédeszköz rendelhető eRecepten, csak az a huszonkét eszközkör, amit a NEAK közleményben közzétett.

A NEAK közleményben nem szereplő gyógyászati segédeszközöket és valamennyi eszköz támogatott javítását sajnálatos módon továbbra is csak papír vényen lehet rendelni, ezért közösségünk nagy részének ellátáshoz való hozzáférése továbbra is megoldásra vár.

Felmerül a kérdés, hogy miért csak a filmkötszer rendelhető eRecepten, holott sebtípustól függően más-más kötszer lenne hatékony.

Miért nem rendelhetők eRecepten a légzést segítő készülékek tartozékai, ha az ultrahangos inhalátor rendelhető?

Miért nem rendelhetők eRecepten a kompressziós textíliák, a hasi sérvkötők, a leszívókatéterek, tracheostomiás segédeszközök? Ezek bármelyike kiszolgálható lenne patikában és vitathatatlanul létszükséglet a rászoruló emberek számára.

Talán nem szükséges részletezni, hogy a sztómaterápiás segédeszközök miért nélkülözhetetlenek, és hiányuk miért rendkívül kellemetlen. Mégsem rendelhető eRecepten sztómazsák. Milyen szempont szerint fontosabb eRecepten rendelni az ulrahangos inhalátort, mint a sztómazsákot?

A MEOSZ javaslatai

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke a 2020. május 6-án megküldött levelében tájékoztatást kért a minisztertől, hogy várható-e az eszközkör bővítése, illetve a veszélyhelyzet megszüntetését követően is rendelhetők lesznek-e gyógyászati segédeszközök eRecepten. A MEOSZ korábbi javaslatait fenntartva a gyógyászati segédeszköz rendelés könnyítése érdekében az alábbiakat kérte:

 • személyes orvos-beteg találkozó nélkül (távkonzultációval) is rendelhető legyen gyógyászatai segédeszköz és annak javítása,
 • a kötszerek, légzést segítő készülékek tartozékai, kompressziós textíliák, sérvkötők, ortézisek, kanülök, tracheostoma-védők, sztóma eszközök, öblítőfecskendők és a leszívókatéterek is rendelhetők legyenek eRecepten, távkonzultációval is, és
 • ha létfontosságú eszközt papír alapú vényen rendelt az orvos, akkor:
  • a vény felhasználható legyen több alkalommal, vagy
  • egy vényre több alkalommal is legyen kiszolgáltatható az eszköz, vagy
  • a felírási maximumot emeljék meg.

Kovács Ágnes a mozgáskorlátozott emberek számára nélkülözhetetlen, létfenntartásukhoz szükséges eszközökhöz való hozzájutásuk biztosítása érdekében az emberi erőforrások miniszterének támogató intézkedését kérte, mert az eRecepttel május 1-jével bevezetett intézkedés a gyógyászati eszközökhöz való hozzájutást sajnálatos módon még a lényegesen lecsökkentett  eszközkörben is alig segíti.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc plusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com