Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Koncz Zsuzsa - Kis virág
57
hallgató

A tudomány mai állása – pénteken 9-től a Hobby Rádióban

- 2024. február 28. 7:08 - 263 megtekintés

A március 1-i műsor tartalmából…

 

1.

https://newtechnology.hu/3d-nyomtatott-szervmodell-jelentheti-az-allatkiserletek-veget/

3D nyomtatott szervmodell jelentheti az állatkísérletek végét

Az edinburghi egyetem tudósai kifejlesztettek egy 3D nyomtatott body-on chipet, amely lemodellezi a gyógyszer útját az emberi szervezetben, vizsgálhatóvá téve annak hatását, új távlatokat nyitva ezzel a különböző típusú gyógyszerek tesztelése előtt – közölte a 3D natives portál.

A skót fővárosban kifejlesztett innovációt világszenzációként emlegetik úgy az egészségügyben, mind az orvosi kutatás területén. A szóban forgó chip, amely 3D nyomtatóval készült, öt kamrából áll. Az egyes komponensek az emberi szívet, agyat, vesét, tüdőt és májat hivatottak megjeleníteni. A különböző szervrekeszeket összekötő csatornák a gyógyszerek szétosztására szolgálnak. Ez a kapilláris rendszer ellenőrzött környezetben szemlélteti a kutatók számára, hogy az új gyógyszeranyagok hol és milyen arányban oszlanak szét keringési rendszerünkben, hogyan reagálnak rájuk a szerveink, és mennyi ideig maradnak a hatóanyagok az egyes szervekben. Mi több, a projektben résztvevő tudósok álláspontja szerint több chipmodell összekapcsolásával a különböző betegségek egymásra gyakorolt hatása is vizsgálhatóvá válik. Összességében a módszer abban segíti a kutatókat, hogy felmérjék az új gyógyszerek hatását a beteg egész szervezetére, jelentős előrelépést téve a jelen gyógyszerkísérletek terén.

2.

https://gyartastrend.hu/cikk/hidrogencellas-motorcsonakot-fejlesztettek

Először raktak össze működőképes hidrogénes külső motort motorcsónakhoz

A hidrogénes motor kifejlesztése során a Yamaha a szárazföldi hidrogén-égésű motoroknál már alkalmazott technológiát adaptálta, és neves hajógyártó cégekkel működött együtt. A cég már korábban is bejelentette, hogy a 2024-es Miami Nemzetközi Hajókiállításon bemutatja hidrogéncellás külső motorjának prototípusát, ám most még tovább léptek: egy hajó prototípusát és benne az üzemanyag-ellátó rendszert is leleplezték.

Többen hangoztatják, hogy a hidrogén a jövő üzemanyaga, hiszen a hidrogénnel működtetett motor nulla nitrogén-oxidot ereszt a levegőbe. A most kifejlesztett és összerakott új hidrogénes V8-as motort világújdonságnak szánják, amelyet már működő hajókba is be lehet építeni.  A Regulator nevű sporthajó 8,2 méter hosszú, amit 425 vagy 450 lóerős V8-as erőgép hajt, és kifejezetten a hidrogéncellás meghajtásra építettek át, ami nem volt egyszerű. Át kellett helyezni a válaszfalakat és más tartóelemeket a nagy sűrített hidrogéntartályok körül, hogy biztosítsák a teljes szerkezeti integritást. A tartályok alacsonyan és középen helyezkednek el, és sok helyet foglalnak, például a középkonzol és hajótat irányában. A Yamaha azt tervezi, hogy idén nyáron megkezdik a prototípus hajó tesztelését tengeri környezetben.

3.

https://www.hwsw.hu/hirek/67288/neuralink-biotech-beultetes-implantatum-mutet-agy.html

Valóság a gondolatokkal irányított egérkurzor

A tulajdonos nem más, mint Elon Musk, a biotech-startup alapító-tulajdonosa, aki azt közölte a napokban, hogy felépült és képes pusztán a gondolataival egérkurzort vezérelni a Neuralink első, agyi implantátumot kapott páciense, aki önkéntesen jelentkezett a kísérletre. Az agyába a cég implantátumát ültették be, a Neurlaink rendszerei észlelik a páciens neuron-hálózatának működését, az önkéntes jelentkező pedig ezáltal képes pusztán a gondolataival vezérelni egy egérkurzort a kijelzőn.

A Neuralink tavaly szeptemberben kapott engedélyt az emberi pácienseken történő beültetésekre, melyeket egyébként robot végez. Az agy mozgásközpontjába ültetett agy-számítógép interfész chip (angolul brain-computer interface, azaz BCI) első körben azt tenné lehetővé, hogy a beültetés segítségével a páciensek a gondolatukkal tudjanak egérkurzort mozgatni vagy billentyűzet nélkül gépelni.

Musk ugyanakkor ezen a ponton nem állna meg, így a milliárdos korábbi nyilatkozatai szerint a Neuralink implantjai az elképzelések szerint képesek lennének olyan fiziológiai vagy pszichés kondíciókat javítani vagy gyógyítani, mint a kóros elhízás, az autizmus, a depresszió vagy a skizofrénia.

4.

https://bitport.hu/kis-lepessel-kozelebb-az-egbolt-nagytakaritasahoz

Kis lépéssel közelebb az égbolt nagytakarításához

Egy nemrégiben fellőtt szondának az egyetlen feladata az, hogy szemrevételezze az évtizedek óta űrszemétként keringő tárgyakat. A sikeres fellövést követően így munkába áll a világ első „törmelékellenőrző demonstrációs műholdja”.

A misszió több mint aktuális, hiszen az űrhulladék már a NASA vagy az Európai Űrügynökség szerint is egyre komolyabb problémát jelent, ki lehet jelenteni, hogy az eget elborítja a szemét.

A különféle műholdak, sőt a Nemzetközi Űrállomás is számos alkalommal voltak kénytelenek elkerülő manővereket végezni a szemét miatt, ami a jövőben lehetetlenné teheti az újabb mesterséges holdak pályára állítását, blokkolhatja az űrutazást, sőt ellenőrizhetetlen módon egy-egy űrszemét a Földre is zuhanhat.

A kérdésben egyébként különösen aktívnak mutatkozik Japán, amely a mostani projektet is végrehajtotta. Legutóbb például egy olyan startup ötlet is felmerült Japán részéről, amely földi lézerek bevetésével tisztogatná az égboltot, de ez csak leginkább az apróbb törmelékek eltávolítására jelenthet egyféle megoldást.

5.

https://ng.24.hu/termeszet/2024/02/20/sokkal-tobbfele-korall-letezik-mint-tudtuk/

Sokkal többféle korall létezik, mint eddig tudtuk.

Évek óta nagy figyelmet kap a korallzátonyok pusztulása, ami azért veszélyes, mert egyrészt nagyon sok állat számára biztosítanak menedéket és szaporodásra alkalmas helyet, valamint a táplálkozási lánc szerves részét képezik, így pusztulásuk más élőlények fennmaradását is veszélybe sodorja.

Bostoni Egyetem számolt be arról az izgalmas kutatási eredményről, amelyben korallok DNS-ét elemezve arra jutottak, hogy sokkal több fajuk lehet, mint eddig tudtuk. A világ különböző pontján vett minták arra utalnak, hogy az egyazon zátonyon élő és rendkívül hasonló küllemű korallok nem azonos fajokba tartoznak – legalább 24 korallnemzetségben volt ilyen példa. A kutatók a Nature Ecology & Evolution folyóiratban számoltak be a felfedezésről.

A szakemberek szerint fontos, hogy az azonos küllemű, azonos szerkezetű, de eltérő DNS-ű korallok közt egyesek ellenállóbbak lehetnek például a tengeri hőhullámokkal szemben, és jobb esélyeik lehetnek a túlélésre a melegedő tengerekben. Ez a rejtett sokféleség alapvetően változtatja meg a korallzátonyokkal kapcsolatos tudásunkat.

A korallzátonyok pusztulásának megállítására jelenleg bevett gyakorlat a korallok áttelepítése, ezzel szeretnék megoldani az egyes élőhelyek túlmelegedése vagy más problémája miatti pusztulást. Azonban a felfedezett rejtett sokféleség miatt aggasztó lehet, ha nem azt a korallfajt telepítik át, amelyet szeretnék, hanem a rá nagyon hasonlító, de más életkörülményekhez alkalmazkodottat. Emellett az a lehetőség is fennáll, hogy a rengeteg, még nem is ismert korallfajból számos kihalhat, mielőtt megismernénk (ez a kisebb élőlényekre minden esetben igaz, sajnos). A kutatók szeretnének valami olyan módszert kialakítani, amellyel a rejtett fajok egyértelműen azonosíthatók a terepen anélkül, hogy génelemzéshez kellene fordulniuk, így a korallvédelmi intézkedések közepette se keverik össze a hasonló küllemű fajokat.

6.

https://ng.24.hu/tudomany/2024/02/20/vicces-majmok/

Bebizonyították, hogy szándékosan ugratják egymást a majmok

Az, hogy számunkra a majmok sokszor viccesek, nem kérdés, de vajon ők maguk is megélik-e a humort egyes helyzetekben? Ezt vizsgálták kutatók. Mivel az ember kisgyerekei már akár 8 hónapos korban is játékosan ugrathatnak másokat, például úgy tesznek, mintha oda akarnának adni valami tárgyat, majd visszahúzzák azt – szélesen vigyorogva, így egyértelmű, hogy a jelenség nem igényli a nyelv ismeretét, meglétét, így feltételezhető, hogy nemcsak az emberben van meg e képesség. Ebből kiindulva a Max Planck Állati Viselkedéskutató Intézet szakemberi négy emberszabású majmot vizsgáltak és arra jutottak, hogy sikerrel tárták fel a humoros ugratásokat.

A kutatók négy emberszabású (csimpánz, bonobó, gorilla, orangután) esetében a majmok közti olyan spontán társas interakciókat elemezték, amelyek játékosak, kissé cukkolók vagy provokálók voltak. E folyamatok közepette megfigyelték az ugratásokat, az ugratást elkövetők mozdulatait, arckifejezéseiket, valamint azt is, hogy az ugratás tárgya ezekre miként reagált. Azt is feltárták, hogy mindezek a tevékenységek szándékosan egy meghatározott társ felé irányultak-e, hogy ismétlődött vagy erősebbé vált-e az ugratás, illetve azt, hogy az ugratást végrehajtó vajon várt-e valamiféle válaszreakciót cukkolt társától.

Mind a négy emberszabású esetében beigazolódott: szándékosan ugratják egymást provokatív viselkedésükkel és az ezt gyakran kísérő játékossággal. A kutatók megjegyezték, hogy olyan terepi kutatók, mint Jane Goodall, a csimpánzok legismertebb kutatója már réges-régen feljegyeztek efféle viselkedéseket, azonban most először összesítették és elemezték ezeket azonos szempontok alapján.

7.

https://hvg.hu/tudomany/20240220_genesis_systems_watercube_wc_100_ivoviz_kivonasa_a_levegobol_vizgenerator

Óránként 19 liter vizet von ki a levegőből egy új gép

Világszerte egyre nagyobb problémát jelent az ivóvíz hiánya, így minden olyan megoldás, ami enyhítheti ezt, óriási segítséget jelenthet az érintettek számára. Az amerikai Genesis Systems WaterCube rendszere, egészen pontosan a WC-100 nevű modellje viszont levegőből vonja ki a vizet.

Az eszköz a cég szerint naponta mintegy 454 liter tiszta, fogyasztható víz előállítására képes, ez óránként nagyjából 19 liter ivóvizet jelent. A gép levegő nedvességtartamára építve, a kondenzáció elvén működve nyeri ki a vizet a levegőből.

A cég szerint a WaterCube különböző körülmények között használható, így nemcsak otthon, de az irodában vagy akár kültérben is bevethető és a szerkezet a nap 24 órájában üzemelhet, így folyamatos lehet a víz előállítása. A cég 26,6 Celsius-fokon, 60 százalékos páratartalom mellett tesztelte a készüléket, így érve el a több mint 400 literes hozamot. A készüléket egyébként úgy tervezték meg, hogy 40 és 80 százalékos páratartalom mellett működjön legalább 15 Celsius-fok felett. Hogy a víz iható legyen, a WaterCube kapott egy 0,01 mikrométeres cserélhető szűrőt, a vizet UV-kezelésnek teszi ki a gép, és természetesen van benne egy légszűrő is.

8.

https://hvg.hu/tudomany/20240219_agydaganat_rakos_megbetegedes_tumor_13_eves_fiu_agytorzsi_glioma_dpig

A történelemben először gyógyítottak meg egy „gyógyíthatatlan” agyrákban szenvedő beteget – a páciens egy 13 éves fiú

Francia orvosoknak egy új gyógyszer klinikai kipróbálása során sikerült teljesen eltüntetniük egy 13 éves fiú agyából az agytörzsi daganatot. Mivel a tumor nem operálható helyen van, így a gyermeknek a diagnóziskor már csak 9–12 hónapja lett volna hátra. Az agytörzsi glióma agresszív daganattípus, amely során a tumor nem operálható, a sugárkezelés pedig csak lassítani tudja a betegség progresszióját és a betegség lefolyása rendkívül gyors.

A fiú szülei ebbe nem voltak hajlandók beletörődni, és úgy döntöttek, Belgium helyett Franciaországban próbálják meggyógyíttatni gyermeküket. Lucas családja elsőként jelentkezett abba a klinikai vizsgálatba, amely során egy új gyógyszert próbáltak ki. A fiú nagyon jól reagált a kezelésekre. Orvosa, Jacques Grill szerint az MRI-vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy a daganat eltűnt. A szakember szerint a legnagyobb kihívás az volt, hogy megértsék, milyen mechanizmusok hatására gyógyult meg Lucas. Úgy vélik, ez a jövőben reményt adhat más beteg gyermekeknek is. A vizsgálatban másik tíz gyermek is részt vett, és bár a túlélésük ideje így is jóval átlag feletti, a tumor náluk nem tűnt el teljesen. A kutatók most a Lucas sejtjeiben bekövetkezett változásokat szeretnék reprodukálni más betegeknél is, hogy lássák, náluk milyen eredményt lehet elérni a kezeléssel.

9.

https://gyartastrend.hu/cikk/mezogazdasagi-robot-mesterseges-intelligenciaval

Mezőgazdasági robotot fejlesztettek hazai kutatók

Mintaoltalom minősítésben részesült nemrégiben az a mesterséges intelligenciával ellátott kis méretű robot, amelyet a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának kutatócsoportja fejlesztett.

A szántóföldi adatgyűjtő robot mesterséges intelligencia segítségével képes sokféle feladat ellátására és egy távol-keleti robotplatform továbbfejlesztéseként született meg, de nagyobb kapacitású hardverrel és szoftverrel látták el, valamint olyan speciális szenzoros egységekkel szerelték fel, melyek lehetővé teszik, hogy környezetének különböző paramétereit, például a környezeti levegő hőmérsékletét, a páratartalmat is meghatározza. Ezen felül kiegészítették napsugárzás mérésére alkalmas szenzorral, illetve egy talajszondával is, amelynek segítségével információkat gyűjt többek közt a talaj pH-értékéről, vezetőképességéről és káliumellátottságáról is, valamint kamerával is felszerelték a robotot, tehát képes fényképeket készíteni az adott földterületen lévő növényekről. Ezen felül egy lézeres távolságmérő modullal is ellátták, ezáltal képes önmaga vezérlésére, tud tájékozódni az adott növény sorai között, és útvonalat tervezni.

A készüléket a kutatók tavaly kezdték el alkalmazni: üvegházban és szántóföldön is tesztelték paradicsomkertészeti kultúrában, ami más növényekre is kiterjeszthető a későbbiekben. A paradicsomkertben például a robot képes volt észlelni a levélzet elváltozásait, ezen felül pedig termésszámlálást és termésbecslést végzett.

A készülék egyfajta monitoringrobot, amelynek használata nagyban hozzájárulhat a növényvédőszerek használatának csökkentéséhez, mely egyik célja az Európai Uniónak a mezőgazdaságban.

10.

https://biztonsagportal.hu/2023-ban-is-rekordot-dontottek-a-zsarolovirusok.html

2023-ban is rekordot döntöttek a zsarolóvírusok​

A Corvus Insurance felmérése szerint 2023 során 68 százalékkal több olyan biztonsági incidens következett be, amelyekben zsarolóvírusok is szerephez jutottak. Az elsősorban kiberbiztosítási szolgáltatásokra specializálódott vállalat 4496 zsarolással egybekötött adatszivárgási esetről szerzett tudomást, 2022-ben ez a szám még „csak” 2670 volt.

Ugyancsak jelentős növekedés tapasztalható a zsaroló programokkal visszaélő kiberbandák számában is, hiszen e tekintetben 34 százalékos emelkedés volt kimutatható. Szakemberek szerint ennek leginkább az a magyarázata, hogy a netes alvilág nagyobb csoportjai elkezdtek feldarabolódni. Ehhez társul az is, hogy az interneten kiszivárgó ransomware forráskódokból egyre többen igyekeznek hasznot húzni. Erre az egyik legjobb példa a Babuk zsarolóvírus kódjának 2021-ben történt elérhetővé válása, amely mind a mai napig újabb és újabb károkozók megszületését eredményezi.

Bár vannak sikeres leszámolások, a biztonsági szakemberek azt mondják, a kiberbandák nagyon gyorsan képesek újra szerveződni, és újjá építeni a hálózataikat, gyorsan képesek reagálni, és átállni új kártékony programok használatára, ezért fontos, hogy mindig éberek legyünk.

11.

https://raketa.hu/a-fold-koruli-miniholdak-segithetnek-az-ur-gyarmatositasaban

A Föld körüli miniholdak segíthetnek az űr gyarmatosításában

Mióta felfedezték a Föld körül keringő “miniholdakat”, azóta foglalkoztatják a kutatókat ezek az égitestek, ugyanis nagyon közel helyezkednek el a bolygónkhoz, így több módon is segíthetnék az űr meghódítását. A Holddal ellentétben a miniholdak csak röpke kalandok a bolygónk szempontjából: rövid ideig keringenek a Föld körül, mielőtt kilökődnének a bolygónk körüli pályáról, felfedezésük viszont komoly potenciál, ugyanis a miniholdak és a Föld-közeli aszteroidák platformként való felhasználása az űrkutatás és a bolygóközi utazás szempontjából kritikus technológiák tesztelését tenné lehetővé. Sőt még ennél is többet. A témáról a Live Science írt hosszabb cikket, amelyben Richard Binzel, a Massachusetts Institute of Technology munkatársa úgy véli, hogy a miniholdak mérföldkövekként szolgálhatnak az űrben való tartózkodás eltanulásához – így segítenék a Marsra irányuló, sőt akár az azon is túli küldetéseket. A miniholdak közelsége a Földhöz elérhető célpontokká teszik őket, ami azt jelenti, hogy az oda történő utazás lényegesen kevesebb üzemanyagot igényel más égitestekhez képest. Ez a hozzáférhetőség csökkentheti az űrmissziók költségeit és komplexitását, ideálissá téve ezeket az égitesteket a meghajtórendszerek, az életfenntartó rendszerek és egyéb, a mélyűrkutatáshoz szükséges technológiák tesztelésére.

Ezenkívül a kutatók úgy gondolják, hogy a miniholdakon erőforrásokhoz is hozzá lehetne jutni: lehetne rajtuk bányászni, elsősorban vizet, amely elengedhetetlen mind az asztronauták számára, mind pedig rakéta-üzemanyag összetevőként. A jelenlegi űrmisszióknak ugyanis minden szükséges vizet és üzemanyagot a Földről kell szállítaniuk, ami jelentősen növeli a költségeket és a küldetések összetettségét.

12.

https://newtechnology.hu/idotallobb-robotkezet-nyomtattak-a-svajci-egyetem-tudosai/

Időtállóbb robotkezet nyomtattak a svájci egyetem tudósai

Áttörést értek el erősebb és időtállóbb robotvégtag-nyomtatás terén a zürichi egyetemen – számolt be a sikertörténetről a roboticsandautomation.com. Az egyetem egy új lézerszkennelési technika segítségével különböző polimerekből készült, csontokkal, szalagokkal és inakkal ellátott robotkéz nyomtatásával öregbítette jó hírét. Az említett tulajdonságok fokozott rugalmasságot biztosítanak az eszköznek, amely ezáltal tartósabb és robusztusabb lesz elődjeinél. Az említett polimerek használatát egy amerikai startup cég új technológiája biztosítja, amelynek hozadékaként a kutatók egyre többféle kiváló minőségű anyagból nyomtathatnak 3D-ben összetett, tartósabb robotokat.

A lágy anyagokból készült robotok, így az általuk kifejlesztett kéz is, számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos, fémből készült robotokkal szemben. Mivel puhák, kisebb eséllyel okoznak sérülést emberrel végzett közös munka során, és alkalmasabbak a törékeny, sérülékeny áruk kezelésére is. A kutatócsoport azt reméli, hogy a technológia további lehetőségek feltárására, még kifinomultabb szerkezetek tervezésére és további alkalmazások kifejlesztésére nyit lehetőséget.

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- 6 = egy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. július 22. hétfő, Magdolna napja van.
Az év 30. hete és 204. napja.
Holnap Lenke napja lesz.

1456. Hunyadi végső nagy diadala Nándorfehérvárnál.


1543. A szultán Budára érkezik.


1686. Budán fölrobban a központi fegyverraktár. (Óriási pusztítást okoz.)


Reviczky Gyula: Magdolna

"Szép s ifjú volt, forró vér áldozatja;
De ifjúságát bűnbánón siratta.
S a porból , hová röpke gerjedelme
Tiporta, Isten karja fölemelte.
Mert szíve tiszta volt, s bár elbukott,
Szeretni, mint ő, senki nem tudott..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com