Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Poór Péter - Piros tulipán
39
hallgató

A vakok és gyengénlátók közel fele nem ismeri a számítógépet

- 2021. február 20. 7:06 - 353 megtekintés

Nehezebb a vakok és a gyengénlátók helyzete a járvány idején, elég, ha csak a távolságtartással, kézfertőtlenítéssel „megtoldott” bevásárlásra gondolunk. Ami a biztonság érdekében egy látónak egyszerű és gyors mozdulat, számukra körülményes lehet. Helyzetükről a Békés megyei egyesület elnökével beszélgetett a Békés megyei hírportál munkatársa.

Ádász István, aki maga is fehér bottal közlekedik, elmondta, jelenleg minden közösségi élményt az online térbe helyeztek át, az éteren keresztül igyekeznek közvetíteni azokat az információkat és programokat, amit egyébként személyesen nyújtanának az érintetteknek.

– Karácsonykor a Vakok- és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete ünnepi hangulatot varázsolt a sorstársakkal közösen szerkesztett verses-zenés videóval és azóta is igyekszünk megkönnyíteni a mindennapokat – osztotta meg a szervezet elnöke a tapasztalatait. Hozzáfűzte, azok, akik rendszeresen használják az informatikai eszközöket, jól fogadták az új kommunikációs csatornák adta lehetőségeket, ám a tagság fele nem ismeri közelről sem a számítógépet, sem az okostelefont.

A Békés megyei egyesületnek – amely gyengénlátó, alig látó és vak embereket tömörít – közel 450 tagja van, de ennél jóval többre, 2000-re tehető a Békésben élő látássérültek száma. Az átlagéletkor 50-60 év körül mozog, az egyedül élők aránya nem kirívó, általában mindenki mellett van segítő családtag. Ennek ellenére az egyesület szeretné, ha a mostaninál többen a látókörébe kerülnének, hisz’ a megváltozott élethelyzet elfogadásában, a segédeszközök, okoskészülékek használatában is szívesen segítséget nyújtanak.

– A járványhelyzet miatt tagjaink érzelmi állapota is vegyes, akad, aki nehezebben viseli a nehézségeket, mások könnyebben vészelik át a pandémiát – emelte ki az elnök, hozzáfűzve, a napi tevékenységek mindannyiuk számára bonyolultabbak. Egy bolt is nehezített terep, annak is, aki eddig önállóan vásárolt be, hisz’ meg kell találnia a kézfertőtlenítőt, tartani a másfél méteres távolságot, úgy, hogy a padlóra felfestett jelzéseket a látássérültek nem is érzékelik.

Ádász István elárulta, sokan inkább az internetes rendelést választják, vagy kizárólag családtaggal indulnak boltba. A téli közlekedés egyébként is veszélyesebb, ha havazik, a fehér bottal is nehéz kitapogatni a járdát, a hangjelzéses közlekedési lámpák sem úgy működnek, ahogy kellene, sok helyen halkan tájékoztatnak, vagy javításra szorulnak.

Az elnök szerint a legokosabb, amit látássérültként tehetnek, az, hogy elfogadják állapotukat és nem rejtik el, hanem jelzik fehér bottal, vagy kitűzővel, mert így sok atrocitástól is megóvhatják magukat. A megyei egyesület tapasztalatai is azt mutatják, ha bátran használják ezeket a jelzéseket az érintettek, sokkal pozitívabban állnak hozzájuk az emberek, szinte megváltozik a világ. Ádász István kiemelte, az egyesületi irodákba a pandémia alatt is bemehetnek a tagok, betartva a járványügyi szabályokat.

Továbbra is segítséget kapnak a maszkok beszerzéséhez, vagy az ügyek intézéséhez, például lejárt igazolványok, fogyatékossági támogatások, különféle befizetések kapcsán. – Mindannyian várjuk a pandémia végét, hogy lehessen ismét életmódtábor, önfeledt kirándulás, kulturális, irodalmi barangolás – emelte ki az elnök, hozzátéve, pályázati sikernek köszönhetően a jövőbeli terveik között szerepel mezőberényi, tótkomlósi, gyulai, mátraverebélyi és győri utazás is.

(Forrás: Békés megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


* négy = 36

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 30. csütörtök, Pál napja van.
Ma van a(z) Péter-Pál napja, Szt. Péter, Szt. Pál, a keresztény vértanuk emléknapja, a magyar szabadság napja.
Az év 26. hete és 181. napja.
Holnap Tihamér, Annamária napja lesz.

1684. Károly lotharingiai herceg Pestre, melyet felgyújtva talált, kardvágás nélkül vonult be.


1945. A Szovjetunió ajándékaként 250 tehergépkocsit, 18 ezer tonna gabonát, 1400 tonna húst, 900 tonna sót, 180 tonna kávét és nagymennyiségű ablaküveget kapott Budapest lakossága.


Szép Ernő / 1884. jún. 30. - 1953. okt. 2. /

Mint magányos lovast...

Mint magányos lovast az este,
Elér a bánat engemet,
Gyereksírás jön fel szívemből,
Könnyűim csöpp csengői csengenek.

Apám után szeretnék futni,
Ki a városba vezetett,
S míg a boltok közt bámészkodtam,
Elengedte egyszer a kezemet.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com