Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


M*sorajánlat
59
hallgató

A vakok és gyengénlátók közel fele nem ismeri a számítógépet

- 2021. február 20. 7:06 - 779 megtekintés

Nehezebb a vakok és a gyengénlátók helyzete a járvány idején, elég, ha csak a távolságtartással, kézfertőtlenítéssel „megtoldott” bevásárlásra gondolunk. Ami a biztonság érdekében egy látónak egyszerű és gyors mozdulat, számukra körülményes lehet. Helyzetükről a Békés megyei egyesület elnökével beszélgetett a Békés megyei hírportál munkatársa.

Ádász István, aki maga is fehér bottal közlekedik, elmondta, jelenleg minden közösségi élményt az online térbe helyeztek át, az éteren keresztül igyekeznek közvetíteni azokat az információkat és programokat, amit egyébként személyesen nyújtanának az érintetteknek.

– Karácsonykor a Vakok- és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete ünnepi hangulatot varázsolt a sorstársakkal közösen szerkesztett verses-zenés videóval és azóta is igyekszünk megkönnyíteni a mindennapokat – osztotta meg a szervezet elnöke a tapasztalatait. Hozzáfűzte, azok, akik rendszeresen használják az informatikai eszközöket, jól fogadták az új kommunikációs csatornák adta lehetőségeket, ám a tagság fele nem ismeri közelről sem a számítógépet, sem az okostelefont.

A Békés megyei egyesületnek – amely gyengénlátó, alig látó és vak embereket tömörít – közel 450 tagja van, de ennél jóval többre, 2000-re tehető a Békésben élő látássérültek száma. Az átlagéletkor 50-60 év körül mozog, az egyedül élők aránya nem kirívó, általában mindenki mellett van segítő családtag. Ennek ellenére az egyesület szeretné, ha a mostaninál többen a látókörébe kerülnének, hisz’ a megváltozott élethelyzet elfogadásában, a segédeszközök, okoskészülékek használatában is szívesen segítséget nyújtanak.

– A járványhelyzet miatt tagjaink érzelmi állapota is vegyes, akad, aki nehezebben viseli a nehézségeket, mások könnyebben vészelik át a pandémiát – emelte ki az elnök, hozzáfűzve, a napi tevékenységek mindannyiuk számára bonyolultabbak. Egy bolt is nehezített terep, annak is, aki eddig önállóan vásárolt be, hisz’ meg kell találnia a kézfertőtlenítőt, tartani a másfél méteres távolságot, úgy, hogy a padlóra felfestett jelzéseket a látássérültek nem is érzékelik.

Ádász István elárulta, sokan inkább az internetes rendelést választják, vagy kizárólag családtaggal indulnak boltba. A téli közlekedés egyébként is veszélyesebb, ha havazik, a fehér bottal is nehéz kitapogatni a járdát, a hangjelzéses közlekedési lámpák sem úgy működnek, ahogy kellene, sok helyen halkan tájékoztatnak, vagy javításra szorulnak.

Az elnök szerint a legokosabb, amit látássérültként tehetnek, az, hogy elfogadják állapotukat és nem rejtik el, hanem jelzik fehér bottal, vagy kitűzővel, mert így sok atrocitástól is megóvhatják magukat. A megyei egyesület tapasztalatai is azt mutatják, ha bátran használják ezeket a jelzéseket az érintettek, sokkal pozitívabban állnak hozzájuk az emberek, szinte megváltozik a világ. Ádász István kiemelte, az egyesületi irodákba a pandémia alatt is bemehetnek a tagok, betartva a járványügyi szabályokat.

Továbbra is segítséget kapnak a maszkok beszerzéséhez, vagy az ügyek intézéséhez, például lejárt igazolványok, fogyatékossági támogatások, különféle befizetések kapcsán. – Mindannyian várjuk a pandémia végét, hogy lehessen ismét életmódtábor, önfeledt kirándulás, kulturális, irodalmi barangolás – emelte ki az elnök, hozzátéve, pályázati sikernek köszönhetően a jövőbeli terveik között szerepel mezőberényi, tótkomlósi, gyulai, mátraverebélyi és győri utazás is.

(Forrás: Békés megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


1 + = három

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 17. szerda, Rudolf napja van.
Az év 16. hete és 108. napja.
Holnap Andrea, Ilma napja lesz.

1330. Zach Felicián leányának, Klára udvarhölgynek a királyné testvére, Kázmér herceg által a királyné közreműködésével történt meggyalázását megbosszulandó, Visegrádon a királyi ebédlőbe rohant, Erzsébet királyné négy ujját kardjával leszelte, s a királyt karján megsebesítette.


1721. A protestánsok vallásügye országos bizottságban, mely több hónapos viszálykodás után önmagát föloszlatta.


Szabó Lőrinc: Az áprilisi rügyekhez

"...De szépek vagytok, tavaszi rügyek,
de bátrak vagytok! Nem kérdezitek,
mi vár rátok- ha itt az ideje,
mint a barna földből a rét füve,
a barna
ágból kicsaptok ti is,
akármilyen hideg az április."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com