Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


US fever show - listavezet* dalok Amerikából
55
hallgató

A vakok és gyengénlátók közel fele nem ismeri a számítógépet

- 2021. február 20. 7:06 - 705 megtekintés

Nehezebb a vakok és a gyengénlátók helyzete a járvány idején, elég, ha csak a távolságtartással, kézfertőtlenítéssel „megtoldott” bevásárlásra gondolunk. Ami a biztonság érdekében egy látónak egyszerű és gyors mozdulat, számukra körülményes lehet. Helyzetükről a Békés megyei egyesület elnökével beszélgetett a Békés megyei hírportál munkatársa.

Ádász István, aki maga is fehér bottal közlekedik, elmondta, jelenleg minden közösségi élményt az online térbe helyeztek át, az éteren keresztül igyekeznek közvetíteni azokat az információkat és programokat, amit egyébként személyesen nyújtanának az érintetteknek.

– Karácsonykor a Vakok- és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete ünnepi hangulatot varázsolt a sorstársakkal közösen szerkesztett verses-zenés videóval és azóta is igyekszünk megkönnyíteni a mindennapokat – osztotta meg a szervezet elnöke a tapasztalatait. Hozzáfűzte, azok, akik rendszeresen használják az informatikai eszközöket, jól fogadták az új kommunikációs csatornák adta lehetőségeket, ám a tagság fele nem ismeri közelről sem a számítógépet, sem az okostelefont.

A Békés megyei egyesületnek – amely gyengénlátó, alig látó és vak embereket tömörít – közel 450 tagja van, de ennél jóval többre, 2000-re tehető a Békésben élő látássérültek száma. Az átlagéletkor 50-60 év körül mozog, az egyedül élők aránya nem kirívó, általában mindenki mellett van segítő családtag. Ennek ellenére az egyesület szeretné, ha a mostaninál többen a látókörébe kerülnének, hisz’ a megváltozott élethelyzet elfogadásában, a segédeszközök, okoskészülékek használatában is szívesen segítséget nyújtanak.

– A járványhelyzet miatt tagjaink érzelmi állapota is vegyes, akad, aki nehezebben viseli a nehézségeket, mások könnyebben vészelik át a pandémiát – emelte ki az elnök, hozzáfűzve, a napi tevékenységek mindannyiuk számára bonyolultabbak. Egy bolt is nehezített terep, annak is, aki eddig önállóan vásárolt be, hisz’ meg kell találnia a kézfertőtlenítőt, tartani a másfél méteres távolságot, úgy, hogy a padlóra felfestett jelzéseket a látássérültek nem is érzékelik.

Ádász István elárulta, sokan inkább az internetes rendelést választják, vagy kizárólag családtaggal indulnak boltba. A téli közlekedés egyébként is veszélyesebb, ha havazik, a fehér bottal is nehéz kitapogatni a járdát, a hangjelzéses közlekedési lámpák sem úgy működnek, ahogy kellene, sok helyen halkan tájékoztatnak, vagy javításra szorulnak.

Az elnök szerint a legokosabb, amit látássérültként tehetnek, az, hogy elfogadják állapotukat és nem rejtik el, hanem jelzik fehér bottal, vagy kitűzővel, mert így sok atrocitástól is megóvhatják magukat. A megyei egyesület tapasztalatai is azt mutatják, ha bátran használják ezeket a jelzéseket az érintettek, sokkal pozitívabban állnak hozzájuk az emberek, szinte megváltozik a világ. Ádász István kiemelte, az egyesületi irodákba a pandémia alatt is bemehetnek a tagok, betartva a járványügyi szabályokat.

Továbbra is segítséget kapnak a maszkok beszerzéséhez, vagy az ügyek intézéséhez, például lejárt igazolványok, fogyatékossági támogatások, különféle befizetések kapcsán. – Mindannyian várjuk a pandémia végét, hogy lehessen ismét életmódtábor, önfeledt kirándulás, kulturális, irodalmi barangolás – emelte ki az elnök, hozzátéve, pályázati sikernek köszönhetően a jövőbeli terveik között szerepel mezőberényi, tótkomlósi, gyulai, mátraverebélyi és győri utazás is.

(Forrás: Békés megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


3 * = kilenc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. december 3. vasárnap, Ferenc, Olívia napja van.
Ma van a(z) A fogyatékos emberek nemzetközi napja.
Az év 48. hete és 337. napja.
Holnap Borbála, Barbara napja lesz.

1352. Nagy Lajos király mily hatáskört jelölt ki a főispánnak ? Midőn Ugocsa vármegye főispánját kinevezte így tudatta feladatait a megyével: " Ő titeket jogaitokban és szabadságaitokban fenntartson és oltalmazzon. Királyi parancsainknak a megyében pontos végrehajtását eszközölje. "


1930. Megnyitották a Nemzeti Sportuszodát a budapesti Margitszigeten. Épült Hajós Alfréd, első olimpiai úszóbajnokunk, építészmérnök tervei alapján, nyolc hónap alatt.


József Attila / 1905. ápr. 11. - 1937. dec.3. /

Én költő vagyok ...

Én költő vagyok, de nem kell dicsőség,
ne ünnepelje bennem senki hősét,
ily ünneplést én Istenre hagyok.
Ő az, hogy nincs nagy, kinél nincs nagyobb.
Versem azé, ki szívem versbe kérte
és nékem elég a barátság érte.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 321

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com