Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Zamat - gasztronómiai magazin
47
hallgató

A vakok is elérhetik a kincseket

- 2021. március 3. 8:29 - 541 megtekintés

Bár rengeteg hangoskönyv van, sok szép alkotáshoz még nem férhetnek hozzá a látássérültek.

Társadalmi felelősségvállalásra buzdítja az embereket a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete. A kezdeményezésük célja, hogy a látássérültek is élvezhessék hazánk irodalmi gyöngyszemeit. A programról Nemes-Nagy Tündével, az egyesület elnökével beszélgettünk, aki elmondta, 2009-ben nyílt meg a hangstúdiójuk, s azóta minden tavasszal és télen tematikus felolvasást rendeznek.

Kreatív előadások

– A programok mindig kapnak egy címet, ezekhez igazodva várjuk az önkéntes felolvasókat. A jelentkezők maguk választják a szöveget, ezáltal több társadalmi réteget ­szólíthatunk meg – ismertette a nem mindennapi kezde­ményezést az elnök, hozzátéve: korábban Anya olvas címmel rendezték meg a felolvasást, de az apukák is lehetőséget kaptak, és igazán érdekes, kreatív „produkciókat” láthattak, hallhattak az egyesület munkatársai.

– Volt olyan apuka, aki annyira beleélte magát a szövegbe, hogy az abban szereplő állat­hangokat is hűen imitálta. Az előző karácsonyhoz közeledve a téli ünnepkörhöz igazítottuk a témát, ezzel kapcsolatos irodalmi alkotásokat vártunk.

– Minden felolvasóakciónkra érvényes, hogy hozzávetőleg 10 percet kapnak a jelentkezők, ennyi idő alatt egy hosszabb szöveget is fel lehet olvasni – tudták meg Nemes-Nagy Tündétől, aki a program indulásáról is mesélt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportálnak.

– A kezdeményezés azért indult, mert a látássérültek nehezen férnek hozzá az irodalomhoz. Rengeteg hangoskönyvtár van, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos ­Szövetsége ilyen applikációt is készített. Mintegy 3000 anyagot tartalmaz az adatbázis, de úgy gondolom, még mindig bőven van olyan szépirodalmi, kortárs irodalmi alkotás, egyéb érték, amihez a vakok és gyengénlátók nem férnek hozzá. A hangstúdiónk és a tematikus felolvasások révén ezt az adatbázist is bővíthetjük – hangsúlyozta az elnök, aki azt is elmondta, alkalmazkodtak a járványhelyzethez, tavaly tavasztól nemcsak a stúdióban olvashatják fel szövegüket a vállalkozó kedvűek, hanem otthonról is beküldhetik az egyesületnek.

Bővül az adatbázis

– Ehhez elég otthon egy csendes helyiség, az illető be­gyakorolja a szöveget, majd felveszi a telefonjával, és e-mailben eljuttatja hozzánk. Ebben a formában a Felvidékről, de még Veszprémből is kaptunk hanganyagot. Az aktuális program címe Világom Virágom: a világ a felolvasóra utal, az ő szövegéből kiderül, milyen irodalmi alkotás okoz neki örömet. A virág pedig a tavasz jelképe, és a szöveggel átadunk valamit a látássérülteknek, ami minket is feltölt. Egyfajta pozitív életérzést szeretnénk sugározni – hívta fel a figyelmet Nemes-Nagy Tünde.

A program február 15-től március végéig tart, és nagyon fontos, hogy a személyes felolvasáshoz időpontot kell egyeztetni: hétfőtől csütörtökig 9 és 15 óra között, pénteken 9 és 12 óra között várják az önkénteseket.

Az elkészült hanganyagokból áprilisban egy hangoskönyv készül, melyet ingyenesen elérhetővé tesznek egyesületük weboldalán, továbbá a korábban említett országos hangoskönyvtár állományába is bekerül.

(Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


5 - három =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 29. szerda, Auguszta napja van.
Az év 13. hete és 88. napja.
Holnap Zalán napja lesz.

1464. Mátyás király megkoronázása Székesfehérvárott, miután esküt tett az ország szabadságának megtartására, Széchy Dénes esztergomi érsek által avattatott fel.


1918. Vasipari sztrájk-sorozat Budapesten 60000 vasmunkás elbocsájtása miatt.


Kosztolányi Dezső
/ 1885. márc.29. - 1936. nov.3. /

Üllői-úti fák

Az ég legyen tivéletek,
Üllői-úti fák.
Borítsa lombos fejetek
szagos, virágos fergeteg,
ezer fehér virág.
Ti adtatok kedvet, tusát,
ti voltatok az ifjúság,
Üllői-úti fák..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com