Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Karthago - Keleti Éj
38
hallgató

A VAKOK „NEM LÁTJÁK” AZ ONLINE NÉPSZÁMLÁLÁSI ÍVEKET

- 2011. október 19. 18:54 - 624 megtekintés

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ellen, az online kérdőív ugyanis vakok számára nincsen akadálymentesítve – értesült a hvg.hu.

Miben akadályozza Önt fogyatékossága? – áll a népszámlálási kérdőív nem kötelező személyi kérdései között. Egyebek mellett a kérdőív kitöltésében – felelhetné bármelyik vak megkérdezett, ha lenne ilyen válasz, és ha a válaszadó képes lenne önállóan online kitöltésre. Az általánosan elterjedt, úgynevezett ernyőolvasó, a Jaws for Windows és többi népszerű segítő program használatával lehetetlen a válaszadás a kérdőív akadálymentes változatán.

„Vannak gondok” – ismerte el Virág Eszter, a KSH népszámlálási szóvivője. A fő szempont a fejlesztéskor ugyanis az volt, hogy az internetes és a papírkérdőív küllemében és logikájában is tökéletesen megegyezzen. Így tudomása szerint az úgynevezett ugrások (a válaszadóra nem vonatkozó kérdések kihagyása), illetve az utólagos logikai ellenőrzés valóban „nehézkes lehet” a látáskorlátozottaknak.

A nyilatkozó látáskárosultak egyéb gondokat is fölsoroltak, például rögtön a lakáskérdőív hetes pontjánál fönnakadtak. „Van-e a lakásban…?” – szól a kérdés, a lehetséges válaszok pedig lakrészfajtákat sorolnak föl, amelyeknek a számát kellene beütni, ám sikertelenül próbálkoztak. Később egyéb helyeken is meg kellett torpanniuk, előfordult például, hogy az olvasóprogram szerint sikeresen kitöltöttek egy pontot, amit azonban a KSH rendszere nem fogadott el. Ráadásul, ha csupán egyetlen helyen nem működik a rendszer, a végén nem lehet leokézni az egészet.

Ezzel együtt a Magyar Vakok és Gyengénlátok Országos Szövetsége (MVGYOSZ) által jelölt szakember – akit Virág „személyiségi jogi okokból” nem kívánt megnevezni – rábólintott a fejlesztésre. Ő a hvg.hu tudomása szerint Szatmári Péter, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány ügyvezető-helyettese, aki kérdésünkre úgy pontosított: „jóváhagyást” említeni két okból is túlzás: egyrészt nem történt meg, másrészt nincs olyan kötelezettsége a KSH-nak, hogy bárkivel is ellenőriztesse a programját. Tény, az alapítvány által jegyzett, vakoknak szóló útmutatóban Szatmári nem javasolja az online kitöltést, ezzel együtt ad támpontokat azoknak, akik mégis megpróbálják.

A szakértő egyébként érezte a hivatal részéről a jóindulatot: tapasztalatai szerint a fejlesztők mindent megtettek a javításért és az együttműködésért, csakhogy későn kezdtek a munkába. Vele például először szeptember 20-án vették föl a kapcsolatot, márpedig a szűk két hét a népszámlálás indulásáig csak tűzoltásra elegendő – mondta. A végül az EBH-hoz forduló MVGYOSZ-tagszervezetnél is gyanítják egyébiránt, hogy nem feltétlenül a KSH-nál csúszott el az egyezkedés menete, s erre utal az is, hogy az országos szervezettel a statisztikusok már augusztus 24-én együttműködési megállapodást kötöttek (az országos szervezet belső vitáiról lásd a HVG cikkét), miközben hasonló információáramlási nehézségeket tapasztaltak a KSH-sok más fogyatékos-érdekvédelmi egyesületeknél is. Csakhogy a törvény nem egyeztetést, hanem esélyegyenlőséget ír elő alkotmányos kötelezettségként, márpedig ezt a KSH-nak kellett volna biztosítania – érvelnek a közép-magyarországi vakok.

Virág ellenben azt hangsúlyozza, az esélyegyenlőség nem csorbult, hiszen aki nem tud vagy nem akar online válaszolni, felelhet a kérdezőbiztosoknak. „A fogyatékos ember számára a legnagyobb segítség az, ha önállóan boldogul” – nyilatkozta Fodor Ágnes, a közép-magyarországi egyesület elnöke. Azt is elárulta, hogy Szatmárit is egyesületük szorgalmazására kérte föl végül a KSH, még ha későn is. Az EBH döntése ezzel együtt precedens lehet, mert míg például az épített környezet esetében törvény mondja ki, mi számít akadálymentesnek, az internetnél egyelőre nincsen ilyen meghatározás. Kinyomtatom • Elküldöm •Hozzászólások (#6)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


kettő + = 10

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 27. hétfő, László napja van.
Ma van a(z) Cukorbetegek világnapja, Szt. László napja, Határörség napja.
Az év 26. hete és 178. napja.
Holnap Levente, Irén napja lesz.

1638. Désen I. Rákóczi György elnökletével több napos vallási vita kezdődik. Az 1579-es hitvallás szerint határozza meg az unitárius hittételeket.


1697. A sátoraljaújhelyi (Zemplén megye) vásáron kuruc szegénylegények megtámadják a sokadalmat vámoló császári katonaságot.


Petőfi Sándor: Arany Lacinak

Laci te,
hallod-e?
Jer ide,
jer, ha mondom,
rontom-bontom,
ülj meg itten az ölemben,
de ne moccanj, mert különben
meg talállak csípni,
így ni!
Ugye fáj?
Hát ne kiabálj.
Szájadat betedd,
s nyisd ki füledet,
nyisd ki ezt a kis kaput;
majd meglátod, hogy mi fut
rajta át fejedbe...
Egy kis tarka lepke.
Tarka lepke, kis mese,
szállj be Laci fejibe..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com