Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Műsorajánlat -
25
hallgató

A vas árulhatja el a sclerosis multiplex jelenlétét

- 2013. november 13. 11:13 - 1692 megtekintés

A sclerosis multiplex diagnosztikája nem könnyű feladat, s szóba jövő egyéb betegségek kizárása sok időt emészthet fel. A kanadai Western Ontario Egyetem kutatói most rátaláltak, miként lehetne felgyorsítani a folyamatot.

Sclerosis multiplexben (SM) gyakori, hogy vas rakódik le az agyban, egyelőre azonban nem tisztázott, hogy ez oka vagy következménye-e a betegségnek. A Robarts Kutatóintézet munkatársa, Ravi Menon reményei szerint a mostani vizsgálat talán közelebb visz bennünket a válaszhoz.

A Multiple Sclerosis and Related Disorders című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálatban vaslerakódásokat mutattak ki a mély szürkeállományban, ami arra utal, hogy a vaslerakódás már a betegség igen korai szakaszában megkezdődik.

Ahogyan a National Multiple Sclerosis Society munkatársai megjegyzik, a SM kialakulása igen sok problémával terhelt időszak lehet a beteg számára. A tünetek egy sor betegségnek megfelelhetnek, ami aggodalmat kelt a betegben, és kezdetben sokszor igen hosszú időszakok telnek el az egyes rohamok között. A Társaság szerint a SM diagnózisának kimondásához az alábbiak szükségesek:

– Legalább két károsodott terület jelenlétét kell igazolni a központi idegrendszerben (az agyban, gerincvelőben és látóidegben).

– Bizonyítani kell, hogy a károsodások legalább 1 hónapos időközzel alakult ki.

– Ki kell zárni az egyéb lehetséges okokat.

Mindez azzal jár, hogy a diagnózis csak igen ritka esetekben állítható fel az első roham után ? ezeknél a betegeknél klinikailag izolált szindróma (CIS) fennállását véleményezik. A vizsgálatok ugyanakkor azt jelzik, hogy a CIS-esetek legalább felében végül SM alakul ki.

Menon és munkatársa, Matthew Quinn PhD hallgató 3T MR-berendezéssel vizsgálta az agyi vaslerakódásokat 33 CIS-betegnél, illetve nemi és életkori összetételét tekintve megegyező kontrollcsoportnál.

?Azt akartuk megtudni, hogy a vaslerakódások a betegség korai szakaszában jönnek létre vagy ez valami olyasmi, ami idővel alakul ki, amint a betegség előrehalad. Vizsgáltuk emellett az agyból elvezető vénákat is, és összefüggést kerestünk ezen erek átmérője és a vasdepozitumok között. Ennek alapját természetesen a Carlos Zamboni által felvetett hipotézis képezte, mely szerint szűk vena jugularis esetén több vas keletkezik, mely aztán SM kialakulásához vezethet? ? magyarázza a vizsgálat vezetője.

Az eredmények azt jelzik, hogy a CIS-csoportban szignifikánsan gyakoribb volt a vaslerakódás előfordulása, mint a kontrollcsoportban. Ezen túlmenően már a SM igen korai szakaszában alig észrevehető változások mutathatók ki a fehérállományban. A kutatóknak sikerült kizárniuk a véna átmérője és a vas lerakódása között felmerült összefüggést is.

?Miközben a vas agyi jelenléte a rokkantság mértékével korrelál, nem áll fenn ugyanilyen összefüggés a vena jugularis átmérőjével is. Olyan értelemben tehát Zamboni feltevése helytelen, hogy a vas jelenléte bármifajta kapcsolatban állna az érelzáródás bármely formájával? ? folytatja tapasztalataik ismertetését Menon.

A következő 2 évben 4 havonta ismétlik a CIS-betegek vizsgálatát, ettől a kutatók azt remélik, hogy az MR-technika elvezet a betegség koraibb diagnózisához. ?Többféle megközelítést számba vettünk a képalkotó diagnosztikában. SM gyanújakor ? már a legelső alkalommal, amikor a beteg jelentkezik a rendelőben, amennyiben kórosan nagy mennyiségű vas van jelen a frontális agykéregben ? jó eséllyel már fennállnak a SM vagy más fehérállományi elváltozás megbízható jelei? ? hangsúlyozza Menon.
2013 november 11.

Forrás: medicalonline.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


egy + 9 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com