Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Napi Evangélium - István atya rovata
36
hallgató

“Adják vissza a húgom trafikját!”

- 2013. május 31. 5:55 - 2197 megtekintés

Az utóbbi napokban több rendezvényen és demonstráción is felbukkant egy magas, vékony, szikár, nagy bajuszú ember. A nyugdíjas férfi, Harcsa Lajos rendre csak megáll a tömeg szélén, és szótlanul, szinte mozdulatlanul tartja kezében transzparensét. Azt írta a táblára: “Adják vissza a mozgássérült húgomnak a trafikját!”

Mindig is küzdöttem az igazságtalanság ellen, de azt nem gondoltam volna, hogy egyszer még a saját családomat ért sérelem miatt kell harcolnom – mondja Harcsa Lajos. A férfi arra utal: hosszú éveken át volt a főváros mellett fekvő Budakalász polgármestere, és többször tiltakozott már települése érdekében.

Saját, a napokban indított harcának krónikáját messziről kezdi. Testvére most 62 éves. Gyermekparalízis miatt mozgássérült, 1972-ben nyitott egy kis trafikot Budakalász központjában. Az üzlet hol jól, hol rosszabbul ment, de annyit mindig hozott, hogy megélt belőle. Évtizedeken át az asszony árult a boltban, két éve azonban Harcsa Ágnes egy barátjukra bízta az üzlet vezetését, mert már nem bírta az egész napos munkát. Napi négy órára azonban ma is beáll a pult mögé. Mint mondja, egyfelől azért, mert nagyon szereti a munkáját, a betérő, régről ismert vásárlókat, másfelől pedig azért, mert muszáj: fizetéséből és a nyugdíjból együtt is csak százezer forint jön össze neki egy hónapban.

Megélhetésem miatt nagyon fontos nekem ez az üzlet, ezért természetesen pályáztam, hogy továbbra is árulhassunk dohánytermékeket – mondja a botjaira támaszkodó Harcsa Ágnes. – Április végén azonban sok más trafikoshoz hasonlóan én is indoklás nélküli elutasítást kaptam a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től.

Ez szerintük akkora csapás, mintha tönkretették, elvették volna üzletüket. Forgalmuk negyven százalékát tette ki eddig a dohányáru-értékesítés, ám a meglehetősen alacsony árrés miatt a bevételnél fontosabb volt az: a cigaretta csábította be az emberek jó részét a boltba. Így most arra számítanak: bevételük és a vásárlók száma is jelentősen megcsappan július közepétől, amikor fel kell hagyniuk a dohányáru értékesítésével.

Keserűen jegyzik meg: különös, hogy épp a piac “pofátlan, igazságtalan” újraosztása után emelték meg a dohányáruk árrését. – Korábban azt mondták, hogy jó eséllyel pályázhatnak azok, akik régóta viszik a boltot. Mondták azt is, hogy a pályázaton a mozgássérültek, hátrányos helyzetűek kedvezőbb elbírálásra számíthatnak, hiszen ezt a munkát ők is elvégezhetik. Ehhez képest arculcsapásként ért fel az, hogy húgom pályázatát elutasították – mondja Harcsa Lajos.

Harcsáékat és üzletüket, az Ági trafikot szinte minden tősgyökeres budakalászi ismeri, azokról viszont nem mondható el ugyanez, akik boltot nyithatnak a településen. Pontosabban: egy-két nyertesnek csak Budakalászon szűkösek a kapcsolatai. Az Atlatszo.hu információja szerint ugyanis az egyik nyertes – aki más településen további három nemzeti dohányboltot nyithat – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól két hete távozott kabinetfőnök felesége. A portál szerint üzletet nyithat majd Budakalászon a térségben ismert vállalkozóként emlegetett, a jobboldali vezetésű Szentendre fejlesztési irodavezetőjének lánya is.

Akik győztek

Tóth Csaba MSZP-s képviselő kérdésére válaszolva tegnap Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter azt közölte: a trafikpályázatokon 280 koncessziót nyert el olyan pályázó, aki megváltozott munkaképességű, közülük 88-an egyben munkanélküliek is voltak eddig.

Forrás: MTI

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


négy - = 2

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com